5 Remedi Alami Ini WAJIB Ada Di Dapur Setiap Rumah

5 Remedi Alami Ini

Tahukah anda?

Jika anda sentiasa pastikan 5 bahan ini ada didapur rumah anda setiap masa, anda dah tak perlu susah hati atau risau lagi jika anda atau ahli keluarga anda diserang apa-apa penyakit. 

5 bahan atau remedi alami yang “powerful” ini bukan sahaja terbukti berkesan dalam merawat masalah-masalah kesihatan yang sering dialami , malah jika DIAMALKAN secara istiqamah, seluruh ahli keluarga kita tidak akan mudah dijangkiti sebarang penyakit pun… 😉

Jadikanlah dapur rumah anda sebagai FARMASI terbaik untuk keluarga anda. Kerana merawat & mengelakkan penyakit dengan menggunakan remedi alami & bahan semulajadi adalahjauh  lebih baik daripada menggunakan ubat-ubatan hsopital.

Seboleh-bolehnya sebelum diserang penyakit, kita berusaha sedaya upaya untuk memastikan tubuh badan kita sihat dan kuat dengan mengamalkan 5 REMEDI ALAMI yang berikut sebagai rutin harian secara konsisten :

Continue reading →

Anak Kerap Sakit? 10 Superfood Ini Bantu Anak Jadi Lebih Sihat!

Anak Kerap SAKIT- (1) Sejak kebelakangan ini, saya selalu mendengar keluhan ibu bapa yang menyatakan anak-anak mereka sangat kerap JATUH SAKIT hampir setiap bulan. Boleh dikatakan dalam tempoh sebulan, anak-anak ini akan diserang demam, batuk, selsema, cirit-birit, muntah-muntah dan lain-lain lagi masalah kesihatan.

Anak-anak saya juga tidak terlepas dari menghadapi permasalahan ini. Perkara sebegini, bukan sahaja merunsingkan kita sebagai ibu bapa, malah ianya adalah perkara yang membimbangkan  kerana anak akan terlalu kerap dibawa ke klinik, terpaksa diberi ubat-ubatan dan antibiotik serta terpaksa dikuarantin di rumah. Jika keadaannya serius, ada di antara anak-anak yang terpaksa dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut.

Ini menunjukkan bahawa SISTEM IMUN tubuh anak-anak kita sangat lemah kerana sangat mudah dijangkiti dan mendapat penyakit. Isu ini tidak boleh dipandang enteng dan perlu di ambil serius oleh ibu bapa kerana anak-anak ini perlu mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat sedari kecil agar mereka tidak akan menghadapi masalah kesihatan yang lebih serius apabila semakin membesar kelak.

Continue reading →

11 Cara Rawat Batuk & Selsema Anak Di Rumah Tanpa Ubat

11 Cara Rawat Batuk & Selsema Anak Di Rumah (1)

Nak tahu cara nak rawat batuk & selsema anak tanpa sebarang ubatan? Mari saya kongsikan beberapa cara yang saya amalkan setiap kali anak saya diserang batuk & selsema. 


Pada musim jerebu begini, perkara yang paling merisaukan dan merunsingkan ibu bapa ialah apabila anak-anak mula menunjukkan tanda-tanda tidak sihat serta diserang batuk dan juga selsema yang berpanjangan.

Bukan setakat anak-anak sahaja yang tak sihat, malah satu keluarga juga boleh berjangkit dan seisi rumah akan mengalami masalah yang sama.

Batuk dan selsema yang dialami oleh anak-anak PERLU dirawat dengan segera dengan cara yang betul dengan secepat mungkin sebelum ianya menjadi semakin serius sehingga menyebabkan masalah jangkitan paru-paru yang serius seperti bronchitis, pneumonia atau asma.

Continue reading →

Otak Dalam Balang Kaca v. Otak Dalam Tengkorak

Otak Dalam Balang Kaca v. Otak Dalam Tengkorak (1)

Saya tertarik dengan satu kisah yang diceritakan oleh Dr. Azura Alfian semasa saya menghadiri Kursus Ibu Bapa Professional di Institut Nury pada bulan Mac yang lalu iaitu mengenai kisah anak yang mengalami masalah SAWAN yang teruk. Dan anak ini dikategorikan sebagai anak yang mengalami masalah “kecederaan otak” atau “brain injured child”.

Ceritanya begini…


Continue reading →

Kelebihan Bayi Yang Tidak Dibedung & Dipakaikan “Mitten & Booties”

Kelebihan Bayi Yang Tidak Dibedung & Dipakaikan

Benarkah bayi baru lahir lebih baik tidak dibedung DAN tak perlu dipakaikan “mitten and booties”?

Jika dilihat, amalan yang turun-temurun yang diwarisi oleh masyarakat kita adalah bayi yang baru lahir MESTI dibedung dan juga dipakaikan sarung tangan dan juga kaki atas sebab-sebab yang tertentu seperti :

  •  untuk mengelakkan bayi kesejukan
  • agar bayi tidak mudah terkejut
  • supaya bayi merasa seperti masih berada dalam kandungan ibunya
  • mengelakkan bayi mencakar muka atau badannya sendiri dan lain-lain lagi…

Continue reading →

5 Sebab Bayi Anda Wajib Merangkak

5 Sebab Bayi Anda Wajib Merangkak!

Pentingkah Bayi Melalui Fasa MERANGKAK?

Satu persoalan yang jarang-jarang dipersoalkan secara umum oleh kita sebagai ibu bapa. Selalunya, apabila anak sudah pandai berjalan, kita sudah cukup puas hati dan gembira…betul? 😉

Saya kongsi sedikit info ringkas di sini, mengapa bayi  perlu merangkak :

“Why is crawling important?

It helps your baby organize the wiring to his brain for higher level, cortical functions. Cross pattern activities help develop good communication between the right and left sides of the brain, which helps to avoid future problems of long-term memory, stuttering, etc. It also helps him feel and understand where his body is in space, as well as promotes good bladder and bowel control. Coordinated physical movement is dependent upon developing good tactility and corresponding good cross pattern movement.

— Kay Ness, Jett’s Neurodevelopmentalist”

Jadi, jawapan kepada soalan di atas, adalah YA, adalah penting untuk setiap bayi itu melalui fasa MERANGKAK kerana : Continue reading →

Resepi Aglio Olio Mudah & Sedap!

RESEPI

Assalamualaikum wbt & selamat petang buat semua sahabat-sahabat saya yang tersayang.. :)

Okay…hari ni saya nak “share” satu resepi yang menjadi kegemaran saya. Tak pernah jemu saya makan makanan ni. Memang kena sesangat dengan tekak saya resepi ni tau.. 😉

Resepi yang saya maksudkan tersebut ialah AGLIO OLIO! (dah sebut pun dalam tajuk “post” di atas sana..hihi…).

Saya sangat suka Aglio Olio kerana ianya kaya dengan rasa bawang putih yang wangi dan enak. Tambah-tambah bawang putih ni memang sangat bagus dengan sifat ANTIBAKTERIA & ANTIVIRUS nya. Dan bawang putih adalah “NATURAL ANTIBIOTIC” yang sangat “powerful” dan selamat kerana ianya makanan semulajadi.

Walaupun khasiatnya berkurangan apabila dimasak, sekurang-kurangnya ianya masih berkhasiat juga dan sangat bagus untuk tubuh badan kita.

Okay, cukup dengan khasiat bawang putih tu ye. Let’s get cookin’! 😉  Continue reading →

This entry was posted in Resepi.

Allah Beri Aku Melihat Dua Dunia Yang Berbeza

Allah Beri Aku Melihat Dua Dunia Yang Berbeza

Assalamualaikum wbt dan salam ukhwah fillah sahabat-sahabat semua… :)

Izinkan saya berkongsi pengalaman yang bagi saya sangat berharga dalam hidup saya…


Saya perasan dah hampir 32 tahun hidup ni, sepanjang perjalanan hidup saya, Allah Taala selalu beri peluang pada saya untuk lihat DUA DUNIA yang berbeza…

Masa jadi Chambering Student di salah satu firma guaman di KL dulu, saya dapat pergi buat visit ke PENJARA, interview ramai penjenayah dewasa dan juvana.

Masa tu saya selau terfikir, “Ya Allah…selama ni aku hidup dalam golongan orang-orang yang baik-baik belaka, bernasib baik dan hidup bahagia. Tiada masalah yang berat-berat, ada mak bapak yang bertanggungjawab, ada tempat tinggal yang sempurna, makan minum semua cukup…” Continue reading →

Amalan & Tip Mudah Bersalin

AMALAN & TIPMUDAHBERSALIN (1)

Assalamualaikum & Hai semua! 😀

Kali ini saya nak share beberapa tip penting buat ibu-ibu yang mengadung di luar sana. Semua tip-tip ni adalah berdasarkan PENGALAMAN saya melahirkan ketiga-tiga orang anak-anak saya.

Seperti yang saya pernah kongsikan di blog ini tahun lepas, saya melahirkan anak ke-3 saya secara “waterbirth” di rumah. Dan apa yang boleh saya katakan secara jujur dan ikhlas dari hati sanubari saya ialah proses kelahiran anak ke-3 saya secara “home water birth” tersebut adalah proses kelahiran yang SANGAT MUDAH! Ya, mudah kerana dengan persediaan rapi yang telah dilakukan sebelum waktu kelahiran itu tiba dan juga MUDAH kerana Allah Taala PERMUDAHKAN…Alhamdulillah… :)

Baiklah, di sini saya kongsikan tip-tip penting yang saya lakukan dan amalkan sebelum melahirkan anak ke-3 saya dari segi PEMAKANAN dan SENAMAN… 

Continue reading →

Audit Status FACEBOOK Kita

Audit Status Facebook Kita

Sebelum kita nak tulis atau share atau viralkan apa-apa status di Facebook, moh kite AUDIT dulu status kita tu. Lepas ke tak lepas nak di post/share. Supaya status kita tu bagi pahala kat kita, bukan dosa…

 

✔ Audit Tahap 1 :

–> BETULKAH? <–

Berapa banyak cerita, berita atau status yang kita nak post/share/viral tu adalah TIDAK BETUL. Kadang-kadang kita main sharrrreeee jeee sesuka hati kita.

Saya suka dengan sahabat saya yang seorang ni. Selalu peringatkan kawan-kawan yang lain, setiap kali nak share apa-apa status, kena check dulu KESAHIHAN cerita atau beritanya. Dah sohih betul, Alhamdulillah…lepas tahap 1! 😉

Continue reading →

Maghfirah Allah SWT itu Maha Luas

Maghfirah Allah SWTItu Maha Luas

Assalamualaikum wbt & salam sayang buat sahabat-sahabat sekelian… :)

Saya nak share sedikit nota tazkirah yang saya dengar baru-baru ini…

Selalunya bila manusia berbuat dosa dan menyesal mereka akan bertaubat dengan :

1) Mendirikan Solat Sunat Taubat

2) Berazam dan berjanji tidak akan mengulangi dosa tersebut selama-lamanya.

Tetapi, manusia hanya akan bertaubat apabila dia TAHU & SEDAR akan dosa yang telah dilakukannya. Bagaimana pula dengan DOSA yang kita lakukan TANPA KITA SEDARI atau DOSA yang kita tak tahu pun ianya adalah DOSA?

Di sini kita dapat melihat dan memahami bahawa MAGHFIRAH atau PENGAMPUNAN ALLAH TAALA itu sangatlah LUAS.

Dosa ni ada macam-macam jenis : Continue reading →

10 Renungan Jika Kita Ditimpa Musibah

Berikut adalah 10 perkara yang perlu direnungkan oleh anda jika anda ditimpa musibah atau ujian :

Pertama: Yakinlah bahawa ada insan lain juga yang turut diuji. Ada yang diuji dengan kemiskinan. Ada yang diuji dengan harta, jabatan, dan kekuasaan. Ada yang diuji dengan isteri yang berakhlak buruk. Ada wanita yang diuji dengan suami jahat. Ada wanita yang diuji dengan mertua jahat. Ada yang diuji dengan ibunya sendiri dan terlalu banyak jenis ujian yang menimpa diri manusia. Maka sebagaimana manusia-manusia yang lain ditimpa musibah/ujian yang beraneka ragam. Begitu jugalah ujian/musibah yang akan menimpa diri kamu.

Continue reading →

10 Petua Membina Sikap Positif

Petua 1 : Jangkakan Kejayaan
Hukum minda mengatakan apa yang dijangkakan berkemungkinan besar akan berlaku. Oleh itu, daripada membuang masa menjangkakan kegagalan kenapa tidak jangkakan kejayaan. Sekiranya anda jangkakan kejayaan, fokus anda pastinya hanya kepada cara untuk berjaya. Anda gambarkan hanya nikmat dan erti sebuah kejayaan, maka secara tidak langsung anda akan menggarap sikap positif. Malangnya dalam kehidupan ini kita sering takutkan kegagalan. Cara fikir kita menjurus ke arah itu. Oleh itu yang tergambar dipemikiran kita hanyalah halangan dan rintangan serta kepayahan. Dalam memburu kejayaan anda tidak boleh putus harapan. HARAPAN adalah satu anugerah yang cukup besar Allah berikan kepada manusia.

Continue reading →

My Homebirth Journey – Part 2 | The Preparation!

Ketemu kita di Episod Kedua! 😉

Okay, dalam Part 1 saya menceritakan tentang kelas persediaan bersalin AMANI BIRTH. Kelas yang sangat bermanfaat untuk ibu-ibu yang bakal melahirkan dan yang ingin tahu lebih mendalam tentang proses kelahiran alami. Saya sangat recommend rakan-rakan & sahabat handai saya yang bergelar ibu atau bakal ibu untuk attend this class. Empower yourself with the knowledge from it. Sangat-sangat penting untuk kita tahu tentang ilmu yang disediakan dalam kelas Amani Birth tersebut.

Okay, saya sambung kisah HOMEBIRTH saya yea… :)

*******************************************************************************************************************

Keputusan Untuk Homebirth 

Alkisahnya, selepas saya menghadiri kelas AMANI BIRTH, saya dengan sesungguh hatinya telah mengambil keputusan yang sangat BESAR dalam hidup saya…iaitu saya telah decide untuk melahirkan anak saya secara alami di rumah! Yes…i decided to HOMEBIRTH my baby…and i chosed to Water Birth! :)

Apabila saya maklumkan keputusan tersebut kepada hubby, hubby agak terkejut. Tapi, hubby tidak pula melarang. Namun, sebagai suami, beliau agak risau dan seperti kurang yakin dengan keputusan tersebut. Saya sejujurnya FAHAM dengan respon dan reaksi hubby. Bukan mudah nak ambil keputusan untuk HOMEBIRTH begitu sahaja. Kerana ianya melibatkan 2 nyawa – saya & anak yang bakal dilahirkan.

Tapi, saya yakinkan hubby yang HOMEBIRTH bukanlah perkara yang MEMBAHAYAKAN dan ianya bukan satu “event” yang perlu ditakutkan. DENGAN SYARAT segala persediaan yang sepatutnya telah dilakukan. Baik dari segi KESELAMATAN, ILMU, FIZIKAL, MENTAL, SPIRITUAL dan lain-lain lagi.

Ingin saya TEGASKAN di sini, memilih untuk “homebirth” bukan perkara yang perlu diambil mudah. Saya tidak mengambil keputusan untuk “homebirth” kerana mengikut “trend”, mahu cuba-cuba, bereksperimen atau suka-suki. Sebelum saya decide untuk “homebirth” banyak perkara yang saya pertimbangkan dan fikir semasak-masaknya. Saya punyai sebab PERIBADI kenapa saya memilih “homebirth”. Mungkin ada sesetengah pihak yang TAK BOLEH TERIMA sebab tersebut.

Tapi, apa yang saya pegang, OTHER PEOPLE HAS NEVER WALKED IN MY SHOES. Jadi, orang lain takkan TAHU & RASA bagaimana traumanya pengalaman saya bersalinkan anak pertama dan kedua sehingga menyebabkan saya memilih untuk bersalin dengan cara yang lebih baik buat saya dan anak, iaitu “homebirth”.

Persediaan

Setelah yakin dengan keputusan yang diambil, saya pun mula membuat persediaan yang sepatutnya. Saya banyak membaca buku-buku berkaitan “natural birth”, research artikel-artikel di internet, menonton video-video berkaitan dan consult dengan Puan Hayati Muzaffar dari masa ke masa. Saya cuba sehabis baik untuk equipped diri saya dengan ILMU yang secukupnya agar keputusan yang saya ambil itu adalah INFORMED CHOICE. Bukan membuta-tuli.

Dari hari ke hari, saya semakin yakin dengan keputusan yang saya ambil & along the way, saya tidak berhenti mencari ilmu berkaitan “natural birth” sebab saya tak mahu miss mana-mana point yang penting.

It was a ver wonderful moments for me. Masa tu saya sangat bersemangat baca pelbagai buku khususnya buku HYPNOBITHING dan AMANI BIRTH. Saya praktikkan semua perkara yang perlu dilakukan sebelum bersalin seperti pregnancy exercise, breathing technique, visualisation etc etc. How i miss those moments! Mengandung ni sangat best kan? 😉

Selain dari memperkasakan diri saya dengan ILMU berkaitan “natural birth”, saya buat persediaan yang complete untuk menyambut kelahiran bayi saya dirumah. Nak kata banyak benda yang nak dibeli dan disediakan tak juga. Setakat beberapa barang penting yang perlu ada untuk memastikan keadaan & suasana yang lebih SELESA dan SELAMAT.

Persediaan-persediaan tersebut termasuklah persediaan SEBELUM melahirkan, SEMASA melahirkan dan SELEPAS melahirkan.

Sebelum Melahirkan :

– Minum Raspberry Leaves Tea (untuk menguatkan “uterine muscle”).

– Minum Virgin Coconut Oil

– Makan madu & kurma

– Minum air kelapa muda

– Minum air zam-zam

– Exercise dengan Gym Ball setiap hari (pagi & malam)

– Menonton video berkaitan “natural birth”, “home birth” dan “water birth”

– Daily affirmations

Untuk semasa melahirkan  :

– Birth Pool

– Shower Curtain

– Incontinence Pad / Under Pad

– Siever to capture and keep the placenta

– Mattress protector

– Tumbler

– Dental floss

– Rosemary Herbs for Lotus Birth (tapi tak buat pun! ;p)

– Water Thermometer

Selepas bersalin :

– Luggage Scale (untuk timbang baby)

– Yunnan Baiyao (remedi untuk ubat luka bersalin. Saya tak guna langsung)

– Pati Ikan Haruan + Gamat

– Set bersalin Nona Roguy + Bengkung

– Set Pengurusan Uri Grandma Secret

***Saya masukkan gambar-gambar kat bawah ni untuk lebih clear yea..***

1402127_10202934422068289_955380224_o

Books

page1

page2

page3

page4

Nanti saya akan ceritakan in details tentang beberapa perkara yang penting dalam list persediaan di atas. Sebab ada a few things yang sangat-sangat membantu dalam mempermudahkan proses bersalin saya hari tu. Dan saya nak share sangat-sangat supaya semua kawan-kawan yang baca entry ini akan dapat manfaatnya.. :)

Okay, cukup setakat ni untuk Part 2. Nantikan KISAH HOMEBIRTH saya yang sebenar di entry selepas ini! Stay Tune! 😉

My Homebirth Journey – Part 1 | Amani Birth Preparation Class

Bismillahirrhamanirrahim…

Assalamualaikum wbt & hye buat semua rakan-rakan yang bakal membaca kisahku ini… :)

Saya harap PERKONGSIAN KISAH saya ini akan menjadi PANDUAN & PENGAJARAN yang berguna buat semua. Selepas 6 bulan ianya berlalu, setiap saat dan detik yang saya lalui saya sangat-sangat hargai kerana ianya memberi 1001 makna dan hikmah yang sangat bernilai dalam hidup saya sebagai Hamba-Nya.

Saya berkongsi kisah ini dengan NIAT YANG BAIK. Saya mahu ianya menjadi kisah yang bakal memberi manfaat dan bukan sebaliknya. Semoga saya tidak lari dari landasan ini sepanjang penulisan kisah saya ini di blog ini…insyaALLAH…

*********************************************************************************************************************

“Birth Plan”

Semasa kehamilan saya mencecah usia 6 bulan, saya dah mula berfikir-fikir tentang “birthplan” saya. Saya memang mengimpikan ingin bersalin secara WATER BIRTH sejak mengandungkan anak ke-2 lagi. Namun, dek kerana tiada kesempatan masa dan kurang info pada masa tersebut, saya tidak mencari dan menghadiri mana-mana kelas berkaitan untuk merealisasikan impian tersebut.

Semasa kandungan anak ke-3 sudah mencecah 30 minggu, saya menyuarakan hasrat untuk bersalin secara WATER BIRTH kepada hubby. Yang saya tahu, kat Malaysia ni hospital yang ada offer pakej “Water Birth’ hanyalah di Hospital Pantai Bangsar dan Hospital Gleanegles Penang.

Saya ada menghubungi Hospital Pantai Bangsar untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai pakej “Water Birth” yang ditawarkan especially tentang doktor yang terlibat dan caj pakej tersebut. Dari apa yang saya tahu, ada 2 doktor yang akan coach proses “Water Birth” tersebut iaitu Doktor Idora dan seorang lagi doktor lelaki Cina. Dari segi kos, bersalin secara “Water Birth” di Hospital Pantai  fee nya adalah dari RM5,000 ke RM7,000.

Dalam pada itu, saya memang ada join Facebook Group yang dipanggil GENTLE BIRTH GROUP (“GBG”) sejak mengandungkan anak ke-2. Dalam grup tersebut memang banyaakkk sangat info dan ilmu berguna yang saya perolehi khususnya tentang proses kelahiran. Saya banyak membaca maklumat-maklumat dalam grup tersebut dan dari grup tersebut juga saya dapat tahu tentang KELAS PERSEDIAAN BERSALIN yang dipanggil AMANI BIRTH PREP CLASS.

Saya tertarik untuk join kelas tersebut selepas saya go thru’ modul-modulnya. Memandangkan saya tak pernah hadiri mana-mana kelas persediaan bersalin sebelum ini, maka saya sangat-sangat teruja nak join AMANI BIRTH PREP CLASS tersebut. Memang pernah terniat nak join kelas HYPNOBIRTHING. Namun, kekangan masa membuatkan saya tak dapat nak join mana-mana kelas pun. Tapi, kalau ikutkan masa yang tak cukup, sampai bila-bila pun saya takkan dapat attend kelas-kelas tersebut. Makanya, saya beritahu hubby dan mohon izin beliau untuk attend kelas AMANI BIRTH tersebut. Alhamdulillah…hubby setuju dan beri keizinan.. :)

Amani Birth Preparation Class

Saya join kelas AMANI BIRTH di bawah kelolaan Puan Hayati Muzaffar. Setelah selesai register dan buat pembayaran yuran kelas sebanyak RM500, maka saya pun dengan perasaan yang penuh teruja pergi menghadiri kelas tersebut di Puchong… :)

Harga yuran tersebut sebenarnya adalah untuk SUAMI & ISTERI. Tapi, sebab suami terpaksa jaga anak-anak, maka saya hanya pergi seorang. Masa saya pergi kelas terseut, hanya ada 2 couple dan 2 ibu hamil termasuk saya.

Saya sangat teruja dapat belajar dan cedok ILMU tentang PROSES MELAHIRKAN semasa di kelas AMANI BIRTH tersebut. Sejujurnya, walaupun sudah 2 kali melahirkan, sebenarnya terlalu banyakkkkkk perkara yang saya TAK TAHU tentang proses kelahiran! Saya terasa diri saya sangat JAHIL dan IGNORANCE sangat sebelum ni sebab tak pernah tahu dan tak pernah ambil tahu tentang perkara tersebut.

Dalam kelas AMANI, Kak Yatt (Puan Hayati) banyak berkongsi ilmu tentang bagaimana proses kelahiran terjadi dan bagaimana tubuh seorang ibu itu berfungsi semasa proses tersebut. Dan saya hampir mengalirkan air mata bila saya tersedar bahawa saya sebagai wanita dan seorang ibu, adalah makhluq ALLAH SWT yang sangat UNIK & HEBAT kerana telah diciptakan dengan keistimewaan untuk melahirkan anak secara normal.

Yes, WOMEN’S BODY ARE BUILD TO GIVE BIRTH NORMALLY. Saya sangat-sangat terkesan dengan ayat ini. Saya rasa sungguh teruja dan bersyukur kerana buat keputusan yang betul dengan menghadiri kelas AMANI BIRTH sebelum melahirkan anak ke-3 saya.

Kebenaran Tentang Amani Birth 

AMANI BIRTH PREP CLASS bukanlah “gerakan” atau “kumpulan” yang mempromosikan “homebirth” atau “anti-bersalin-hopsital” seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak. Kami tidak langsung “diajar” untuk melahirkan anak di rumah. Modulnya lebih bertumpu kepada topik-topik yang relevan sahaja seperti bagaimana untuk melahirkan secara NATURAL & GENTLE BIRTH tak kira di mana sahaja proses kelahiran berlaku.

Memang ada perbincangan mengenai isu HOMEBIRTH. Itupun sebab saya dan beberapa student lain mengajukan soalan tersebut kepada Kak Yatt. Jadi, beliau ada berkongsi pengalaman beliau melahirkan kedua-dua anaknya di rumah secara “Water Birth”. Kami juga banyak menonton video-video berkaitan untuk lebih memahami konsep bersalin secara NATURAL & GENTLE.

Kesimpulannya, kelas AMANI BIRTH tersebut adalah sangat-sangat BERGUNA & BERMANFAAT buat saya. Saya rasa sangat bersyukur kerana membuat keputusan untuk attend kelas tersebut. Kerana dari kelas tersebutlah saya TAHU & FAHAM tentang diri saya sendiri sebagai seorang wanita & ibu yang bakal melahirkan. Kalau saya tak attend kelas tersebut, saya tak akan tahu sampai bila-bila tentang KELEBIHAN yang ALLAH SWT dah berikan kepada saya… :)

AMANI BIRTH PREP CLASS 1

Kak Hayati Muzaffar – The “Teacher”

AMANI BIRTH PREP CLASS 4

Watching videos

AMANI BIRTH PREP CLASS 5

The “Books”!

AMANI BIRTH PREP CLASS 2 AMANI BIRTH PREP CLASS 3 AMANI BIRTH PREP CLASS 6 AMANI BIRTH PREP CLASS 7

AMANI BIRTH PREP CLASS 8

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan jutaan TERIMA KASIH kepada Kak Yatt atas ILMU yang telah dikongsikan. NILAI yang saya perolehi dari menghadiri kelas AMANI BIRTH tersebut jauhhhhh lebih berharga dari harga yuran yang telah saya bayar. Ianya adalah ilmu yang dapat saya aplikasikan dan dijadikan panduan seumur hidup! Thanks a lot Kak Yatt! :)

Okay, cukup sampai di sini untuk Part 1. Saya sambung lagi kisah HOMEBIRTH saya selepas ini dalam Part 2 okay! 😉

Entri Pertama Tahun 2014… :)

Assalamulaikum wbt & hye to all mommas!

Sudah sangatlah lama saya meninggalkan blog tercinta. Maka kali ini, saya nak mula berblogging kembali. The spirit has come back! Will consistently blogging seperti dolu-dolu..insyaALLAH… :)

Entry ini sabagai muqaddimah untuk saya kembali aktif berblogging seperti suatu masa dahulu. InsyaALLAH, tahun 2014 ini saya akan banyak “bercerita” tentang kisah hidup saya, perjalanan bisnes, tips-tips berguna dan pelbagai lagi topik revolving my life untuk jadi bahan bacaan santai, sumber rujukan untuk sahabat handai yang singgah ke blog saya ni..

Okayyy…nantikan my next entry~! :)

 

Mengandung 12-Minggu… ;)

Assalam & hye! 😉

Mode rajin secara tiba-tiba untuk update blog. ;p

Apa khabar ya semua pembaca blog ni? Samada kalian baca blog ini sebab kalian minat dengan isi kandungannya, suka baca bebelan saya, suka dengan tuannya atau saja-saja baca…itu semua terpulang pada kalian. Apa jua sebab musabab kalian menjengah ke blog ini tidak lah menjadi sebarang isu. Yang penting blog ini masih lagi “dikunjungi” dan tidak sepi. Terima kasih ya kepada pembaca dan juga pengunjung yang dikasihi sekelian… :)

Update tentang diri saya sendiri sebagai pemilik dan pengendali blog a.k.a blogger kepada blog ini.

Alkisahnya, saya kini sudah pun 12 minggu mengandung. Sedang melalui fasa-fasa mencabar seorang ibu mengandung iaitu – alahan atau nama lainnya  “morning sickness”.

Ya. Alahan. Sebut sahaja perkataan ini semua ibu-ibu hamil yang pernah dan sedang mengalami situasi ini akan dapat merasakan betapa perit dan “trauma”nya fasa ini. Betul?

As for me, sama sahaja. Saya juga trauma dan berjuang melawan perasaan & juga “ketidakselesaan” yang dialami. Saya cuba bersikap positif setiap masa supaya saya tidak rasa “down” dengan situasi yang sangat-sangat mencabar ini.

Bukan mudah untuk menghadapi tempoh alahan ni ye. Tapi, nak tak nak, kena lalui juga. Dan yang paling perit, TIADA sesiapa yang boleh tolong untuk at least kurangkan alahan ni kecuali dengan berdoa dan terus berdoa. Berdoa agar ALLAH SWT berikan kekuatan untuk mengharungi fasa ini dengan jayanya!

Apa-apa pun saya harap, fasa ini bakal berakhir tidak lama lagi memandangkan saya kini sudah pun 12 minggu  mengandung. Jika diikutkan by 2nd trimester alahan semua ni akan beransur-ansur pergi. InsyaALLAH… Doakan saya ye? 

Setakat ini sahaja dulu update dari saya. Tak berapa best rasanya update tentang diri sendiri. Nanti saya update tentang perkara-perkara lain yang lebih menareks dan berfaedah ye!

Jumpa lagi dan salamssss! :)

100 Positive Daily Affirmations

I am successful.

I deserve love and goodness.

I am perfect in this moment.

My dreams are coming true.

Money is coming my way.

I am a great person.

I like everything about myself.

I am exactly who I want to be.

My life is my own.

I am the captain of my own ship.

I decide to be happy and I am happy.

I love myself.

I love my life.

I am grateful for everything I have.

I am surrounded by good people and good things.

I am ready for anything.

Today is a great day.

I expect only the very best.

I allow good people into my life because I am a good person.

Thank you for the success I already have.

There is nothing I want that I can’t have.

There is no goal which is out of reach.

I am already exactly where I want to be.

I have everything I need.

My body is fine just the way it is.

I accept how I look.

I am glad to be me.

I know this day is going to rock!

I feel empowered and useful.

I am capable of all good things.

I have love and gratitude for my life.

I appreciate the wealth and happiness I enjoy each day.

I welcome all good things into my life without reservation.

I choose only good thoughts.

The world is at my fingertips.

I am ready to create my own happiness.

I am completely in control of my wealth and security.

There is plenty of money and I am perfectly capable of attaining it.

The world is full of abundance and joy.

Love is everywhere I turn.

I am satisfied with myself and my life.

I accept my past and embrace my power in this moment.

I am mindful and free of distractions.

I choose the present moment.

I recognize and appreciate the infinite potential of this very moment.

This is the perfect day to make what I want happen.

Everything is fine just the way it is.

Every moment is new.

I can be anything I want.

I choose to be a good person and to be happy.

There is no good thing which I do not deserve.

I am worthy of every happiness and blessing.

Even if this day isn’t perfect, I will be grateful for it.

My happiness does not depend on others.

There is no reason to seek answers outside of myself.

I already have all the love I need.

What I need is available to me at all times.

I am willing to live a satisfying life.

My life keeps getting better and better.

Yesterday was a great day and today is going to be even better.

Money is never a problem for me.

There are no obstacles too great for me.

I can have everything I have ever dreamed of.

If I can conceive it I can achieve it.

I see myself becoming happier all the time.

My future is as bright as can be.

I am going to get everything I want.

I can make as much money as I need.

I have all the time I will ever need.

I have my priorities in order.

I am completely pulled together and focused.

No matter what happens I will choose to be happy.

My happiness doesn’t depend on external circumstance.

My self-acceptance doesn’t depend on the other people’s views of me.

I release the need to make others happy.

I release the fear of success.

I give up on doing the things other people want me to do.

I choose to be my best self and to let other people be their best selves.

I will not hold on to unhappy thoughts or feelings.

I will not define myself in terms of my pain or problems.

I let go of any responsibility I have ever claimed for the feelings of others.

I can be happy even if the people around me are not.

I will not surround myself with those who place unnecessary burdens on me.

I choose to embrace the joy which is everywhere.

I am already confident and worthy of love.

I choose to be with those who accept me as I am.

My mind is made for good thoughts.

No matter what problems I face, I know I can always work through them.

I am strong and I am not afraid to live my life.

I won’t let others dictate how I see myself.

The only person I have control over is me.

I choose to be exactly who I am.

I am worthy of love.

I deserve a partner who is supportive and positive.

I release an desperation for finding a partner.

I will wait for the right person for me.

I will not settle for someone who is not everything I am looking for.

The love of my life is coming along soon.

Someone who is perfect for me is out there.

I am open to finding the one who will share my life and happiness.

99 Ways To achieve “The Perfection of Faith” | Kesempurnaan Iman

1. Bersyukur apabila mendapat nikmat;

2. Sabar apabila mendapat kesusahan ;

3. Tawakal apabila menghadapi sesuatu ;

4. Ikhlas dalam segala amal ibadah ;

5. Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan ;

6. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan ;

7. Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan ;

8. Jangan sibuk dengan kekayaan orang ;

9. Jangan hasad dan iri atas kejayaan orang;

10. Jangan sombong kalau memperoleh kejayaan ;

11. Jangan tamak kepada harta ;

12. Jangan terlalu bercita-cita akan sesuatu kedudukan;

13. Jangan hancur kerana kezaliman;

14. Jangan goyah kerana fitnah (ujian);

15. Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri;

16. Jangan campuri harta dengan harta yang haram;

17. Jangan sakiti hati ayah dan ibu ! ;

18. Jangan usir orang yang meminta-minta ;

19. Jangan sakiti anak yatim;

20. Jauhkan diri dari dosa-dosa yang besar;

21. Jangan membiasakan diri melakukan dosa-dosa kecil;

22. Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid);

23. Lakukan solat dengan ikhlas dan khusyu ;

24. Lakukan solat fardhu di awal waktu, berjamaah di masjid;

25. Biasakan solat malam (tahajjud,qiamullail) ;

26. Perbanyak zikir dan berdoa kepada Allah;

27. Lakukan puasa wajib dan puasa sunat;

28. Sayangi dan hormati fakir miskin;

29. Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah;

30. Jangan marah berlebih-lebihan;

31. Cintailah seseorang dengan tidak berlebih-lebihan;

32. Bersatulah kerana Allah dan berpisahlah kerana Allah ;

33. Berlatihlah menumpukan fikiran ;

34. Penuhi janji apabila telah diikrarkan dan mintalah maaf apabila kerana sesuatu sebab tidak dapat dipenuhi ;

35. Jangan mempunyai musuh, kecuali dengan iblis/syaitan;

36. Jangan percaya ramalan manusia ;

37. Jangan terlampau takut miskin;

38. Hormatilah setiap orang;

39. Jangan terlampau takut kepada manusia;

40. Jangan sombong, takabbur dan besar kepala;

41. Berlakulah adil dalam segala urusan;

42. Biasakan istighfar dan taubat kepada Allah;

44. Hiasi rumah dengan bacaan Quran;

45. Perbanyak silaturrahim;

46. Tutup aurat sesuai dengan petunjuk Islam;

47. Bicaralah secukupnya;

48. Beristeri/bersuami kalau sudah cukup syarat ;

49. Hargai waktu, disiplin waktu dan manfaatkan waktu;

50. Biasakan hidup bersih, tertib dan teratur;

51. Jauhkan diri dari penyakit-penyakit batin;

52. Sediakan waktu untuk santai dengan keluarga;

53. Makanlah secukupnya tidak kekurangan dan tidak berlebihan;

54. Hormatilah kepada guru dan ulama;

55. Sering-sering berselawat kepada nabi;

56. Cintai keluarga Nabi saw;

57. Jangan terlalu banyak hutang;

58. Jangan terlampau mudah berjanji ;

59. Selalu ingat akan saat kematian dan sedar bahawa kehidupan dunia adalah kehidupan sementara;

60. Jauhkan diri dari perbuatan-perbuatan yang tidak bermanfaat seperti bercakap yang tidak berguna;

61. Bergaul lah dengan orang-orang soleh;

62. Sering bangun di penghujung malam, berdoa dan beristighfar;

63. Lakukan ibadah haji dan umrah apabila sudah mampu;

64. Maafkan orang lain yang berbuat salah kepada kita;

65. Jangan dendam dan jangan ada keinginan membalas kejahatan dengan kejahatan lagi;

66. Jangan membenci seseorang kerana fahaman dan pendiriannya;

67. Jangan benci kepada orang yang membenci kita;

68. Berlatih untuk berterus terang dalam menentukan sesuatu pilihan;

69. Ringankan beban orang lain dan tolonglah mereka yang mendapatkan kesulitan ;

70. Jangan melukai hati orang lain ;

71. Jangan membiasakan berkata dusta;

72. Berlakulah adil, walaupun kita sendiri akan mendapatkan kerugian;

73. Jagalah amanah dengan penuh tanggung jawab;

74. Laksanakan segala tugas dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan;

75. Hormati orang lain yang lebih tua dari kita

76. Jangan membuka aib orang lain;

77. Lihatlah orang yang lebih miskin daripada kita,lihat pula orang yang lebih berprestasi dari kita;

78. Ambilah pelajaran dari pengalaman orang-orang arif dan bijaksana;

79. Sediakan waktu untuk merenung apa-apa yang sudah dilakukan;

80. Jangan sedih kerana miskin dan jangan sombong kerana kaya;

81. Jadilah manusia yang selalu bermanfaat untuk agama,bangsa dan negara;

82. Kenali kekurangan diri dan kenali pula kelebihan orang lain ;

83. Jangan membuat orang lain menderita dan sengsara ;

84. Berkatalah yang baik-baik atau lebih baik tidak berkata apa-apa;

85. Hargai prestasi dan pemberian orang;

86. Jangan habiskan waktu untuk sekadar hiburan dan kesenangan;

87. Akrablah dengan setiap orang, walaupun yang bersangkutan tidak menyenangkan;

88. Sediakan waktu untuk berolahraga yang sesuai dengan adab agama dan keadaan diri kita ;

89. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan fizikal atau mental kita menjadi terganggu;

90. Ikutilah nasihat orang-orang yang arif dan bijaksana;

91. Pandai-pandailah untuk melupakan kesalahan orang ;

92. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan orang lain terganggu dan jangan berkata sesuatu yang dapat menyebabkan orang lain terhina;

93. Jangan cepat percaya kepada berita negatif yang berkaitan teman kita sebelum dipastikan kebenarannya;

94. Jangan menangguh pelaksanaan tugas dan kewajiban;

95. Sambutlah huluran tangan setiap orang dengan penuh keakraban dan keramahan dan tidak berlebihan;

96. Jangan memaksa diri untuk melakukan sesuatu yang diluar kemampuan diri;

97. Waspadalah akan setiap ujian, cubaan, godaan dan tentangan. Jangan lari dari kenyataan kehidupan;

98. Yakinlah bahawa setiap kebajikan akan melahirkan kebaikan dan setiap kejahatan akan melahirkan kerosakan;

99. Jangan berjaya di atas penderitaan orang dan jangan kaya dengan memiskinkan orang.

 

MaMaM MoM! Untuk Ibu Bapa Yang Prihatin Tentang Pemakanan Si Manja

Saya telah launched page Facebook yang baru khusus untuk ibu-ibu & bapa-bapa yang sangat-sangat prihatin dan mengambil berat tentang peri pentingnya perkara yang berkaitan dengan pemakanan anak-anak.

Banyak perkara yang boleh kalian dapat dari page MaMaM Mom! seperti maklumat-maklumat pemakanan, cara-cara penyediaan makanan si manja, resepi-resepi berkhasiat yang enak, panduan dan macam-macam ilmu yang seumpamanya.

Anda tak perlu lagi susah payah untuk google dan research tentang perkara ini, kerana di MaMaM Mom! sudah dan akan ada segala info yang anda mahukan. Kami akan cuba sedaya upaya untuk update semua perkara yang berkaitan di page tersebut.

Oleh yang demikian itu, jika kalian masih belum jadi LIKER page MaMaM MoM, silalah singgah dan tekan butang LIKE itu. Anda takkan menyesal dan tiada kerugian walau sesen pun! 

LIKE ye! 😉

https://www.facebook.com/MamamMom

TERIMA KASIH! LOVE U ALL FOREVER!

Bai’ Al-Salam – Konsep Akad Dalam Muamalah Islam

Ada banyak konsep perniagaan dalam Islam dan salah satunya adalah BAI’ AL-SALAM. Penerangan ringkas mengenai konsep akad Bai’ Al-Salam :

Bai’ al-salam (بيع السلم) ialah jual beli sesuatu barangan secara tangguh dengan bayaran harga secara tunai, seperti menjual barangan yang telah disifatkan butiran bentuk, spesifikasi, kualiti dan kuantiti secara terperinci dengan bayaran harganya dibuat secara tunai, manakala penyerahan barang ditangguhkan pada suatu masa yang ditetapkan.

Ulama empat Mazhab telah sepakat bahawa Bai’ al-Salam ini sah dengan enam syarat, iaitu :

1- Hendaklah ia diketahui jenisnya.

2- Hendaklah diketahui sifatnya.

3- Hendaklah diketahui jumlahnya.

4- Tempoh penyerahan ditentukan.

5- Mengetahui kadar nilai harganya.

6- Hendaklah tempat penyerahannya dimaklumi jika membawa barang tempahan ke sana memerlukan perbelanjaan.

Saya rasa ada KEPERLUAN untuk highlight isu konsep urusniaga & hukum hakam jual beli dari sudut Islam kerana saya mahu beri sedikit PENCERAHAN kepada yang kurang jelas dengan perkara ini.

Ada yang menganggap, apabila kita menjual produk yang memerlukan pembeli membayar secara tunai produk yang tidak “ready made” atau “ready stock” adalah salah di sisi agama kerana kita menjual barang yang pada dasarnya tidak ada atau tidak dapat diserahkan pada masa bayaran diterima.

Jika kita lihat pada masa kini, terdapat banyak perniagaan yang dijalankan berdasarakan konsep Bai’ Al-Salam. Seperti contoh produk-produk yang dibeli melalui sistem “PRE-ORDER” atau “MADE TO ORDER” atau secara ringkasnya disebut sebagai urusniaga secara TEMPAHAN.

Kedua-dua sistem jual beli ini secara jelas adalah merupakan konsep Bai’ Al-Salam dimana pelanggan perlu membuat bayaran tunai dalam jumlah yang tertentu kepada penjual, akan tetapi produk yang ditempah hanya akan diserahkan kepada pembeli pada masa yang ditangguhkan.

Sebenarnya, urusniaga jual beli sebegini tidak salah dari perspektif hukum hakam Islam selagi mana rukun2 nya bertepatan dan dipenuhi.

Jadi, saya ingin seru kepada anda semua agar tidak sewenang-wenangnya menggunakan dalil-dalil tertentu semata-mata untuk “attack” seseorang. Kaji terlebih dahulu sesuatu isu itu khususnya hukum hakam dari sudut agama sebelum menggunakan dalil-dalil tersebut untuk menyokong pendapat yang anda utarakan.

Mudah-mudahan perkongsian saya kali ini bermanfaat.

Wassalam.. :)

Craving for Durian Crepe!!! ;)

Assalam kawan-kawan! 😉

Saya lupa nak update blog. Boleh camtu? 😉

Saya agak busy bulan Oktober. Terrrlalu banyak perkara yang perlu diuruskan. Especially bab mencari pembantu dan babysitter untuk anak-anak. Saya “terpaksa” mendapatkan bantuan dalam menguruskan anak-anak…atas sebab-sebab tertentu yang tidak dapat dielakkan…nanti saya cerita panjang…jika diberi kesempatan…

Ok…saya rasa semua orang dah alert dengan demam yang melanda sekarang…demam Durian Crepe! Sana sini orang dok kecoh tentang dessert yang sedap ya amat ni. Sesiapa penggemar durian memang takkan lepaskan peluang untuk merasa dessert ni…meeeemmmmaaannggg sedappp! 😉

Dek terlalu kepinginkan Durian Crepe ni since last week, masa balik kampung raya haji baru-baru ni, saya google resipi DC ni, pergi beli bahan-bahan dan buat sendiri di rumah! Semangat kannn? Sebab saya sangat-sangat teringin kekdahnya…hihi…maka dengan kegigihan saya yang tiada tolok bandingnya lagi, terhasillah Durian Crepe ini…hubby saya panggil Durian Creepy! Terukkan? 😉

image

image

Boleh tahan jugak lah rasa DC hasil tangan saya. First time taw. Hihi…cuma crepe tu tebal. Dari pembacaan saya, paling penting sekali nak buat DC ni, crepe atau kulit luar tu mesti buat senipis mungkin. Kalau boleh senipis kulit bawang…dan kalau ikut original resipi kena guna 7 jenis tepung. Saya guna 2 jenis je – Tepung Gandum and Tepung Ubi.

Untuk saja-saja try buat dan makan sendiri takpelah. Kalau nak makan yang sedap, better beli je dari orang yang memang belajar buat betul-betul dan expert buat DC ni.

Disebabkan saya tak dapat lagi rasa DC yg sebenar, maka pulang je ke KL lepas raya haji, saya terus memulakan pencarian DC ni di internet. Alhamdulillah…ramai yg response dan recommend a few DC seller yang sedang aktif menjual DC ni. And saya dah pun dapat my DC for the 1st time today! 😉

Saya order from sis Aslin Husin di Facebook. Order semalam dapat hari ini. Sampai je rumah terus saya ngap 2 ketul! Memang enakkk bangetttt…. 😀

image

image

image

Saya beli 3 boxes. Harga sekotak RM10 untuk 4 pieces of DC. Makan seketul dah kenyang. Tapi sebab sedap sangat seketul adalah tidak.cukup… 😉

So, kepada kawan-kawan yang nak mencuba, bolehlah contact sis Aslin Husin di FB yea…rugi sangat kalau tak coba taw… :)

As for me, saya dah makan dan sangatttt suka dengan rasanya. In fact, saya dah place order dengan sorang lagi seller DC kat FB. Sis Salina Hassan namanya. Hari Jumaat nanti baru dapat. Apa-apa saya akan update yea…

Ok kawan-kawan…selamat mencuba Durian Crepe yg sangat enak! Nite-nite! :)

Rich Mom’s Nursing Cover! ;)

Hye! 😉

Saje nak update blog malam-malam! Nak kongsi dengan kalian some of the nursing covers yang pernah saya jahit sebelum ni. Before this, saya jahit Nursing Cover with Ruffles. Look very sweet dan comel gitu. Dan kesemua NC ini adalah tempahan from my customer yang berminat untuk menjual NC in her online shop. So, tak perlu saya berceloteh panjang. Saya attach kat bawah ni my previous creation – Rich Mom Ruffled Nursing Cover.. :)

Rich Mom Nursing Cover With Peek-A-Boo Window

Hai hai jelitawan rupawan yang sedang membaca blog saya! 😉

Che’ Lyn nak promot produk handmade Che’ Lyn ye kali ni –> Nursing Cover Up! :) Chantek tak kalian? NC ni exclusively hand sewn by me. Dan yang bestnye setiap proses menyiapkan NC ini saya lakukan dengan penuh berhemah dan berhati-hati…nak kasi puas hati sendiri dan untuk menggembirakan si pemakainye…. :)

Saya rasa ramai mommies yang tahu tentang fungsi Nursing Cover ni kan? Of course lah untuk meng”cover” atau menutup bahagian dada atau keseluruhan bahagian hadapan badan si ibu semasa menyusukan bayi di tempat-tempat awam. Remember, Nursing In Public (NIP) is not obscenity and embarassing act yea. Kita boleh tutup bahagian yang perlu dari dilihat dengan Nursing Cover sebegini. No excuse lagi untuk kita menyusukan anak dimana sahaja kita berada. Sekarang dah ada macam-macam alat dan fasiliti untuk memudahkan si ibu menyusukan anak di tempat-tempat awam.

Okay, mari saya explain sedikit tentang features of Rich Mom Nursing Cover ini.

1) Diperbuat dari 100% kain cotton dan menjamin keselesaan bayi dan juga ibu semasa memakai NC ini

2) Neck strap atau tali di bahagian leher boleh laras mengikut keselesaan si ibu

3) Direka dengan tetingkap atau dipanggil Peek-A-Boo Window bagi memudahkan si ibu memerhatikan bayi semasa proses penyusuan berlangsung.

4) Didatangkan dengan corak yang menarik dan cute! 😉

5) Di bahagian dalam di jahit sekali (sewn in) kain flannel berfungsi sebagai “wipe” bagi memudahkan si ibu mengelap mulut bayi.

Okay. ini gambar NC yang dogayakan oleh seorang ibu hamil 33 minggu yea! 😉

Comel kan? 😉

Untuk makluman anda, harga pengenalan hanyalah RM55.00 sahaja untuk 1 helai Nursing Cover. InsyaALLAH saya akan announce once ready stock dah ada okay! :)

My Small Office Home Office (SOHO) – Part 2

Taraaaaa! 😉

Uishhh..dah lama siap my SOHO nih tapi tak berkesempatan nak update di blog. Finally my SOHO siap diarrange dan dikemas juga. Tak lama pun ambil masa nak kemas. Cuma bila dah mula mengemas, habis satu rumah saya kemas sekali! Alang-alang kan… 😉 Last-last kerja yang boleh siap 2 hari jadi 2 weeks. Sebab semua sudut dalam rumah saya “kerjakan”. Mode terlebih rajin lah pulak…hihi..

Okeh…meh kita cuci mata. Ini gambar sebelum SOHO ini disempurnakan sifatnya :

BEFORE

Okay…nampak tak both my little assistants sangat setia “membantu” saya dalam proses menyusun atur my SOHO? :) Anak-anak pun excited macam Omaknye juge kekdahnye… 😉

Setelah 2 weeks tak berhenti mengemas rumah, maka barulah saya ready nak snap picture of my simple SOHO ni…puas hati sebab akhirnya saya dapat ber”SOHO” secara proper. Tak macam sebelum ni. Menumpang di sudut-sudut rumah yang tak sepatutnya. Tak manis dipandang mata gitu. Nak buat kerja pun tidak selesa…hihi..poyo je… 

Inilah dia my SOHO yang simple dan best itu. Best itu adalah bagi saya dan mungkin juga bagi anda juge… 😉

AFTER

Actually SOHO saya adalah merangkap my secondary sewing area. Sebab senang nak buat kerja-kerja memotong kain kat satu bahagian meja tu instead of memotong kain di dining table seperti sebelum ni.

Ramai yang tanya, saya beli perabot SOHO ni dimana. Yang pastinya saya tak beli di IKEA. Sebab kat IKEA tak de meja design begini. Saya beli perabot-perabot ni kebanyakkannya di kedai-kedai perabot sekitar area KL. Macam-macam tempat. Ada juga barang-barang IKEA saya buat tambah-tambah macam wooden rack, table lamps dan Antonius shelves tu confirm dari IKEA. Tapi meja L Shape dan bangku putih merah kesukaan saya tu saya beli di kedai lain.

As for the total cost untuk saya buat proper SOHO begini, tak sampai 1k pun ye kalian. Saya ni jenis boros juga kadang-kadang. Tapi kali ni berjaya berjimat dengan membeli barang-barang yang harganya berpatutan tetapi cantik dipandang mata saya sendiri…hihi…

Okay, breakdown for the cost  adalah seperti di bawah :

1) Meja L Shape – RM580

2) Bangku Putih/Merah – RM120

3) Wooden rack IKEA (2 pcs) – RM27

4) Lampu Merah & Hitam from IKEA – RM39.90 & RM19.90

5) Antonius Shelves – >< RM100

That’s all! Total cost RM800++ sahaja. And this cost in ONE TIME only. Apa salahnya melabur untuk kebaikan bisnes sendiri dan keselesaan kita kan? After all, kita yang nak berkerja dengan selesa dan we need our own sweet time to really focus doing our business at a proper place.

Yang pastinya saya sangat lega dan terrrrsangatlah happy bila dah ada proper SOHO begini…my dream of having my very own proper SOHO has finally came into reality! 😀 Syukur YA ALLAH… Semangat nak buat kerja dengan bersungguh-sungguh pun sentiasa membara bila dah ada SOHO begini. Mudah-mudahan semangat bekerja dan berusaha akan lebih kuat dengan adanya SOHO saya ni. InsyaALLAH….doakan saya ye kawan-kawan? 😉

Jadi kalian, apa lagi…jum! BerSOHO kita! 😀

This entry was posted in WAHM.

My Vintage-Style Thread Hanger! Suwitttt…. ;)

image

image

Woot..woot… 😉

Lupe nak share dengan uols…hihi…last week saya beli organizer untuk benang-benang kesayangan…dok cari-cari yang biasa-biasa jek…sekali terjumpa yang ni from online…wawawaaahhh..cantek kannn thread hanger ni…

Saya beli from tokey mesin jahit Annie Sewing…price RM85 only…unik dan yang pastinya sangat cantek dipandang mata…hihi…ramai yg berkenan bila tengok benda ni tawww… :)

Okeh..tu je nak story…babai! 😀

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...