Lirik Lagu Fatamorgana (Dona & Sigit Baskara)

 

 

Tuhanku janganlah Kau palingkan
hatiku sesudah Kau tunjukkan
Tuhanku janganlah Kau biarkan
hatiku merana kesepian

Rahmat kasih sayang dariMu
yang kudamba dikeheningan malamku
hanya redhaMu yang kutuju
disetiap hembus nafasku

Dunia oh dunia
kau indah penuh warna
dunia oh dunia
hanya fatamorgana

Dunia oh dunia
gemerlap mempersona
dunia oh dunia
hanyalah sandiwara

Tuhanku janganlah Kau palingkan
hatiku sesudah Kau tunjukkan
Tuhanku janganlah Kau biarkan
hatiku merana kesepian

Rahmat kasih sayang dariMu
yang kudamba dikeheningan malamku
hanya redhaMu yang kutuju
disetiap hembus nafasku

Dunia oh dunia
kau indah penuh warna
dunia oh dunia
hanya fatamorgana

Dunia oh dunia
gemerlap mempersona
dunia oh dunia
hanyalah sandiwara

 

Tajuk Lagu : Fatamorgana.
By: THE Q (Dona & Sigit Baskara)

Resepi Aglio Olio Mudah & Sedap!

Assalamualaikum wbt & selamat petang buat semua sahabat-sahabat saya yang tersayang.. :)

Okay…hari ni saya nak “share” satu resepi yang menjadi kegemaran saya. Tak pernah jemu saya makan makanan ni. Memang kena sesangat dengan tekak saya resepi ni tau.. 😉

Resepi yang saya maksudkan tersebut ialah AGLIO OLIO! (dah sebut pun dalam tajuk “post” di atas sana..hihi…).

Saya sangat suka Aglio Olio kerana ianya kaya dengan rasa bawang putih yang wangi dan enak. Tambah-tambah bawang putih ni memang sangat bagus dengan sifat ANTIBAKTERIA & ANTIVIRUS nya. Dan bawang putih adalah “NATURAL ANTIBIOTIC” yang sangat “powerful” dan selamat kerana ianya makanan semulajadi.

Walaupun khasiatnya berkurangan apabila dimasak, sekurang-kurangnya ianya masih berkhasiat juga dan sangat bagus untuk tubuh badan kita.

Okay, cukup dengan khasiat bawang putih tu ye. Let’s get cookin’! 😉  Read More→

Allah Beri Aku Melihat Dua Dunia Yang Berbeza

Assalamualaikum wbt dan salam ukhwah fillah sahabat-sahabat semua… :)

Izinkan saya berkongsi pengalaman yang bagi saya sangat berharga dalam hidup saya…


Saya perasan dah hampir 32 tahun hidup ni, sepanjang perjalanan hidup saya, Allah Taala selalu beri peluang pada saya untuk lihat DUA DUNIA yang berbeza…

Masa jadi Chambering Student di salah satu firma guaman di KL dulu, saya dapat pergi buat visit ke PENJARA, interview ramai penjenayah dewasa dan juvana.

Masa tu saya selau terfikir, “Ya Allah…selama ni aku hidup dalam golongan orang-orang yang baik-baik belaka, bernasib baik dan hidup bahagia. Tiada masalah yang berat-berat, ada mak bapak yang bertanggungjawab, ada tempat tinggal yang sempurna, makan minum semua cukup…”

Bila tengok mereka-mereka yang duduk dalam penjara tersebut, saya ada rasa takut dalam hati. Tapi, jauh di sudut hati, saya rasa sangat simpati sebab mereka berada di situ kebanyakannya disebabkan masalah kesempitan hidup, tak cukup wang, keluarga porak peranda dan hidup terabai tanpa perhatian keluarga serta pelbagai lagi masalah yang berat sehingga menyebabkan mereka terjerumus ke kancah jenayah.

Saya rasa sangat bersyukur sebab saya hidup bebas dan bahagia. Tiada masalah yang berat sehingga menyebabkan saya nak buat sesuatu yang terdesak demi sesuap nasi atau sesuatu yang merosakkan akhlaq. Berbanding mereka yang dipenjarakan, mereka sudah tidak lagi dapat menikmati kebebasan hidup seperti biasa. Terpaksa hidup terkurung sahaja dan menanti saat menjalani hukuman yang ditetapkan.

Sedih! Serius saya sedih masa tu. Disebabkan itu, saya selalu berdoa agar orang-orang yang saya sayang khususnya, akan sentiasa dilindungi Allah Taala dan tidak terjerumus ke kancah jenayah. Read More→

Tips Bersalin Mudah

Assalamualaikum & Hai semua! 😀

Kali ini saya nak share beberapa tip penting buat ibu-ibu yang mengadung di luar sana. Semua tip-tip ni adalah berdasarkan PENGALAMAN saya melahirkan ketiga-tiga orang anak-anak saya.

Seperti yang saya pernah kongsikan di blog ini tahun lepas, saya melahirkan anak ke-3 saya secara “waterbirth” di rumah. Dan apa yang boleh saya katakan secara jujur dan ikhlas dari hati sanubari saya ialah proses kelahiran anak ke-3 saya secara “home water birth” tersebut adalah proses kelahiran yang SANGAT MUDAH! Ya, mudah kerana dengan persediaan rapi yang telah dilakukan sebelum waktu kelahiran itu tiba dan juga MUDAH kerana Allah Taala PERMUDAHKAN…Alhamdulillah… :)

Baiklah, di sini saya kongsikan DUA TIP penting yang saya lakukan dan amalkan sebelum melahirkan anak ke-3 saya…  Read More→

Audit Status FACEBOOK Kita

Sebelum kita nak tulis atau share atau viralkan apa-apa status di Facebook, moh kite AUDIT dulu status kita tu. Lepas ke tak lepas nak di post/share. Supaya status kita tu bagi pahala kat kita, bukan dosa…

 

✔ Audit Tahap 1 :

–> BETULKAH? <–

Berapa banyak cerita, berita atau status yang kita nak post/share/viral tu adalah TIDAK BETUL. Kadang-kadang kita main sharrrreeee jeee sesuka hati kita.

Saya suka dengan sahabat saya yang seorang ni. Selalu peringatkan kawan-kawan yang lain, setiap kali nak share apa-apa status, kena check dulu KESAHIHAN cerita atau beritanya. Dah sohih betul, Alhamdulillah…lepas tahap 1! 😉

 

✔ Audit Tahap 2 :

–> PERLUKAH? <–

Mungkin perkara yang kita nak update atau share tu BETUL pada asasnya, TAPI, sebelum kita teruskan niat kita tu, cuba cek, adakah ianya satu KEPERLUAN nak update status tersebut? Ada perkara yang betul, tapi mungkin TAK PERLU di update/share.

Contohnya, baru-baru ni saya share satu artikel ni. Asalnya sebab saya yang sentap dan terasa dengan kandungan artikel tersebut. Tapi bila dah share, saya perasan saya dah melukai dan menyakiti hati orang-orang tertentu yang tak sepatutnya. Saya terus rasa tak seronok. Rasa bersalah. Makanya, saya terusss DELETE status tersebut.

Saya tak nak lah semata-mata sebab status tersebut akan menjejaskan silaturrahim saya dengan orang lain. Nanti tengah elok-elok tak dak apa, jadi bergaduh pulak. Takut ukhwah dan silaturrahim terputus nanti. Berdosa besar je kalau saya biarkan status tu di FB saya atau menjadi viral… :( Read More→

Maghfirah Allah SWT itu Maha Luas

Assalamualaikum wbt & salam sayang buat sahabat-sahabat sekelian… :)

Saya nak share sedikit nota tazkirah yang saya dengar baru-baru ini…

Selalunya bila manusia berbuat dosa dan menyesal mereka akan bertaubat dengan :

1) Mendirikan Solat Sunat Taubat

2) Berazam dan berjanji tidak akan mengulangi dosa tersebut selama-lamanya.

Tetapi, manusia hanya akan bertaubat apabila dia TAHU & SEDAR akan dosa yang telah dilakukannya. Bagaimana pula dengan DOSA yang kita lakukan TANPA KITA SEDARI atau DOSA yang kita tak tahu pun ianya adalah DOSA?

Di sini kita dapat melihat dan memahami bahawa MAGHFIRAH atau PENGAMPUNAN ALLAH TAALA itu sangatlah LUAS.

Dosa ni ada macam-macam jenis :

1. Dosa BESAR v. KECIL
2. Dosa LAMA v. BARU
3. Dosa TELAH LALU v. AKAN DATANG
4. Dosa yang dilakukan secara SEDAR v. TAK SEDAR
5. Dosa yang kita KETAHUI v. TAK DIKETAHUI
6. Dosa yang dilakukan secara TERANG-TERANGAN v. SEMBUNYI-SEMBUNYI

Untuk DOSA yang kita lakukan secara TIDAK SEDAR atau kita TAK TAHU IANYA DOSA (disebabkan kejahilan) ini sudah tentu tak boleh dihapuskan dengan melakukan SOLAT TAUBAT dan MEMOHON KEAMPUNAN darinya melalui DOA.

Jadi, bagaimana DOSA-DOSA tersebut ALLAH SWT ampunkan?

Sesungguhnya ALLAH SWT itu maghfirahnya sangat luas. Bagi hamba-hambanya yang melakukan dosa secara tidak sedar atau tidak mengetahui perbuatannya itu dosa, maka Allah SWT timpakan UJIAN & DUGAAN dalam hidupnya supaya dia SEDAR dan FAHAM tentang dosa-dosa yang telah dilakukannya.

Melalui UJIAN & DUGAAN yang diberikan itulah, apabila hambaNya sedar dan mengambil iktibar maka ALLAH SWT ampunkan dosa-dosa yang telah dikalukannya.

Sesungguhnya MAGHFIRAH / PENGAMPUNAN  ALLAH ‘AZZA WA JALLA ITU MAHA LUAS. Maka kita wajib sentiasa memohon ampun dariNya setiap masa.

10 Renungan Jika Kita Ditimpa Musibah

Berikut adalah 10 perkara yang perlu direnungkan oleh anda jika anda ditimpa musibah atau ujian :

Pertama: Yakinlah bahawa ada insan lain juga yang turut diuji. Ada yang diuji dengan kemiskinan. Ada yang diuji dengan harta, jabatan, dan kekuasaan. Ada yang diuji dengan isteri yang berakhlak buruk. Ada wanita yang diuji dengan suami jahat. Ada wanita yang diuji dengan mertua jahat. Ada yang diuji dengan ibunya sendiri dan terlalu banyak jenis ujian yang menimpa diri manusia. Maka sebagaimana manusia-manusia yang lain ditimpa musibah/ujian yang beraneka ragam. Begitu jugalah ujian/musibah yang akan menimpa diri kamu.

Kedua: Sabarlah dengan ujian yang sedang kamu hadapi. Alhamdulillah anda masih mampu memikulnya. Boleh jadi jika anda diuji dengan ujian yang lain maka anda tidak akan mampu menghadapinya. Yakinlah bahawa tidaklah ALLAH menguji akan hambanya kecuali dengan ujian yang mampu dihadapi olehnya.

Ketiga: Terkadang syaitan membisikkan kepada kamu bahawa ujian yang kamu hadapi sangatlah berat dan tidak mungkin untuk kamu pikul. Maka ingatlah bahawa saat ini masih terlalu banyak orang yang diuji dengan ujian yang jauh lebih berat dengan ujian yang sedang kamu hadapi.

Keempat: Bukankah ujian jika dihadapi dengan kesabaran maka akan menghapus dosa-dosa dan meninggikan darjat??

Kelima: Bahkan boleh jadi ALLAH mengkehendaki kamu untuk meraih sebuah tempat yang tinggi di syurga yang tidak mungkin kamu perolehi dengan hanya sekadar amalan-amalan soleh kamu.

Keenam: Ingatlah… dengan ujian terkadang kita baru sadar bahwasanya kita ini sangatlah lemah dan selalu butuh kepada Allah Yang Maha Kuasa. Terkadang kita baru mengenal yang namanya khusyu’ dalam sholat…kita baru bisa merasakan kerendahan yang disertai deraian air mata…kita baru bisa merasakan nikmatnya ibadah…tatkala ujian datang…tatkala musibah menerpa.

Ketujuh: Ingatlah, dengan ujian atau musibah yang menimpa kita terkadang menghilangkan sifat ujub pada diri kita. Kerana tatkala kita rajin beribadah dan selalu mendapatkan kenikmatan terkadang timbul ujub dalam diri kita dengan merasa bahawa diri kita hebat dan selalu beruntung. Jangan sampai kita tersalah persepsi dengan menganggap tanda kecintaan ALLAH kepada seorang hamba adalah tidak ditimpanya hamba tersebut dengan musibah.

Kelapan: Bersangka baiklah kepada ALLAH, yakinlah bahawa disebalik ujian dan musibah yang menimpamu ada kebaikan dan hikmah. Justeru itu, jika ujian tersebut tidak datang dan jika musibah tersebut tidak menimpamu maka akan lebih buruk keadaanmu. ALLAH SWT berfirman :

“Dan boleh jadi kalian membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi kalian.” (QS Al-Baqarah : 216)

Kesembilan: Bahkan boleh jadi musibah atau ujian yang kita benci tersebut akan mendatangkan banyak kebaikan. ALLAH SWT berfirman:

“Maka mungkin kalian membenci sesuatu padahal ALLAH menjadikan padanya kebaikan yang banyak.” (QS An-Nisaa : 19)

Kesepuluh: Ingatlah bahawasanya tidak ada istilah istirehat sepenuhnya dan kegembiraan sepenuhnya kecuali di akhirat kelak. Selama kamu masih hidup di dunia ini maka persiapkanlah diri kamu dengan ujian yang akan mendatang. Bersabarlah demi meraih ketenteraman dan kebahagiaan abadi di syurga nanti. Ada orang awam yang berkata, “Kalau mahu hidup di dunia harus bersedia diuji. Kalau tidak mahu diuji. Jangan hidup di dunia!!!”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...