Image
5 Remedi Alami Ini

5 Remedi Alami Ini WAJIB Ada Di Dapur Setiap Rumah

Tahukah anda? Jika anda sentiasa pastikan 5 bahan ini ada didapur rumah anda setiap masa, anda dah tak perlu susah hati atau risau lagi jika anda atau ahli keluarga anda diserang apa-apa penyakit.  5 bahan atau remedi alami yang “powerful” ini bukan sahaja terbukti berkesan dalam merawat masalah-masalah kesihatan yang sering dialami , malah jika DIAMALKAN secara istiqamah, seluruh ahli…

Read More→

Anak Kerap SAKIT- (1)

Anak Kerap Sakit? 10 Superfood Ini Bantu Anak Jadi Lebih Sihat!

Sejak kebelakangan ini, saya selalu mendengar keluhan ibu bapa yang menyatakan anak-anak mereka sangat kerap JATUH SAKIT hampir setiap bulan. Boleh dikatakan dalam tempoh sebulan, anak-anak ini akan diserang demam, batuk, selsema, cirit-birit, muntah-muntah dan lain-lain lagi masalah kesihatan. Anak-anak saya juga tidak terlepas dari menghadapi permasalahan ini. Perkara sebegini, bukan sahaja merunsingkan kita sebagai ibu bapa, malah ianya adalah perkara yang…

Read More→

11 Cara Rawat Batuk & Selsema Anak Di Rumah (1)

11 Cara Rawat Batuk & Selsema Anak Di Rumah Tanpa Ubat

Nak tahu cara nak rawat batuk & selsema anak tanpa sebarang ubatan? Mari saya kongsikan beberapa cara yang saya amalkan setiap kali anak saya diserang batuk & selsema.  Pada musim jerebu begini, perkara yang paling merisaukan dan merunsingkan ibu bapa ialah apabila anak-anak mula menunjukkan tanda-tanda tidak sihat serta diserang batuk dan juga selsema yang berpanjangan. Bukan setakat anak-anak sahaja…

Read More→

Otak Dalam Balang Kaca v. Otak Dalam Tengkorak (1)

Otak Dalam Balang Kaca v. Otak Dalam Tengkorak

Saya tertarik dengan satu kisah yang diceritakan oleh Dr. Azura Alfian semasa saya menghadiri Kursus Ibu Bapa Professional di Institut Nury pada bulan Mac yang lalu iaitu mengenai kisah anak yang mengalami masalah SAWAN yang teruk. Dan anak ini dikategorikan sebagai anak yang mengalami masalah “kecederaan otak” atau “brain injured child”. Ceritanya begini…

Kelebihan Bayi Yang Tidak Dibedung & Dipakaikan

Kelebihan Bayi Yang Tidak Dibedung & Dipakaikan “Mitten & Booties”

Benarkah bayi baru lahir lebih baik tidak dibedung DAN tak perlu dipakaikan “mitten and booties”? Jika dilihat, amalan yang turun-temurun yang diwarisi oleh masyarakat kita adalah bayi yang baru lahir MESTI dibedung dan juga dipakaikan sarung tangan dan juga kaki atas sebab-sebab yang tertentu seperti :  untuk mengelakkan bayi kesejukan agar bayi tidak mudah terkejut supaya bayi merasa seperti masih berada…

Read More→

5 Sebab Bayi Anda Wajib Merangkak!

5 Sebab Bayi Anda Wajib Merangkak

Pentingkah Bayi Melalui Fasa MERANGKAK? Satu persoalan yang jarang-jarang dipersoalkan secara umum oleh kita sebagai ibu bapa. Selalunya, apabila anak sudah pandai berjalan, kita sudah cukup puas hati dan gembira…betul? 😉 Saya kongsi sedikit info ringkas di sini, mengapa bayi  perlu merangkak : “Why is crawling important? It helps your baby organize the wiring to his brain for higher level,…

Read More→

RESEPI

Resepi Aglio Olio Mudah & Sedap!

Assalamualaikum wbt & selamat petang buat semua sahabat-sahabat saya yang tersayang.. Okay…hari ni saya nak “share” satu resepi yang menjadi kegemaran saya. Tak pernah jemu saya makan makanan ni. Memang kena sesangat dengan tekak saya resepi ni tau.. 😉 Resepi yang saya maksudkan tersebut ialah AGLIO OLIO! (dah sebut pun dalam tajuk “post” di atas sana..hihi…). Saya sangat suka Aglio…

Read More→

Allah Beri Aku Melihat Dua Dunia Yang Berbeza

Allah Beri Aku Melihat Dua Dunia Yang Berbeza

Assalamualaikum wbt dan salam ukhwah fillah sahabat-sahabat semua… Izinkan saya berkongsi pengalaman yang bagi saya sangat berharga dalam hidup saya… Saya perasan dah hampir 32 tahun hidup ni, sepanjang perjalanan hidup saya, Allah Taala selalu beri peluang pada saya untuk lihat DUA DUNIA yang berbeza… Masa jadi Chambering Student di salah satu firma guaman di KL dulu, saya dapat pergi buat…

Read More→

AMALAN & TIPMUDAHBERSALIN (1)

Amalan & Tip Mudah Bersalin

Assalamualaikum & Hai semua! 😀 Kali ini saya nak share beberapa tip penting buat ibu-ibu yang mengadung di luar sana. Semua tip-tip ni adalah berdasarkan PENGALAMAN saya melahirkan ketiga-tiga orang anak-anak saya. Seperti yang saya pernah kongsikan di blog ini tahun lepas, saya melahirkan anak ke-3 saya secara “waterbirth” di rumah. Dan apa yang boleh saya katakan secara jujur dan…

Read More→

AIB

Audit Status FACEBOOK Kita

Sebelum kita nak tulis atau share atau viralkan apa-apa status di Facebook, moh kite AUDIT dulu status kita tu. Lepas ke tak lepas nak di post/share. Supaya status kita tu bagi pahala kat kita, bukan dosa…   ✔ Audit Tahap 1 : –> BETULKAH? <– Berapa banyak cerita, berita atau status yang kita nak post/share/viral tu adalah TIDAK BETUL. Kadang-kadang…

Read More→

Allah-Rindu-Dengan-Rintihan-HambaNya

Maghfirah Allah SWT itu Maha Luas

Assalamualaikum wbt & salam sayang buat sahabat-sahabat sekelian… Saya nak share sedikit nota tazkirah yang saya dengar baru-baru ini… Selalunya bila manusia berbuat dosa dan menyesal mereka akan bertaubat dengan : 1) Mendirikan Solat Sunat Taubat 2) Berazam dan berjanji tidak akan mengulangi dosa tersebut selama-lamanya. Tetapi, manusia hanya akan bertaubat apabila dia TAHU & SEDAR akan dosa yang telah…

Read More→

positive

10 Renungan Jika Kita Ditimpa Musibah

Berikut adalah 10 perkara yang perlu direnungkan oleh anda jika anda ditimpa musibah atau ujian : Pertama: Yakinlah bahawa ada insan lain juga yang turut diuji. Ada yang diuji dengan kemiskinan. Ada yang diuji dengan harta, jabatan, dan kekuasaan. Ada yang diuji dengan isteri yang berakhlak buruk. Ada wanita yang diuji dengan suami jahat. Ada wanita yang diuji dengan mertua…

Read More→

10 Petua Membina Sikap Positif

Petua 1 : Jangkakan Kejayaan Hukum minda mengatakan apa yang dijangkakan berkemungkinan besar akan berlaku. Oleh itu, daripada membuang masa menjangkakan kegagalan kenapa tidak jangkakan kejayaan. Sekiranya anda jangkakan kejayaan, fokus anda pastinya hanya kepada cara untuk berjaya. Anda gambarkan hanya nikmat dan erti sebuah kejayaan, maka secara tidak langsung anda akan menggarap sikap positif. Malangnya dalam kehidupan ini kita…

Read More→

Dayyan Firas…From Birth Until 6 Months! :)

[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/2WV22mRz3FI” width=”575″ height=”420″ allowfullscreen=”true” fvars=”fs=1″ /]    

df2

Protected: My Homebirth Journey – Final Part | It’s a Water Birth!

There is no excerpt because this is a protected post.

Birth Pool

My Homebirth Journey – Part 2 | The Preparation!

Ketemu kita di Episod Kedua! 😉 Okay, dalam Part 1 saya menceritakan tentang kelas persediaan bersalin AMANI BIRTH. Kelas yang sangat bermanfaat untuk ibu-ibu yang bakal melahirkan dan yang ingin tahu lebih mendalam tentang proses kelahiran alami. Saya sangat recommend rakan-rakan & sahabat handai saya yang bergelar ibu atau bakal ibu untuk attend this class. Empower yourself with the knowledge…

Read More→

AMANI BIRTH PREP CLASS 5

My Homebirth Journey – Part 1 | Amani Birth Preparation Class

Bismillahirrhamanirrahim… Assalamualaikum wbt & hye buat semua rakan-rakan yang bakal membaca kisahku ini… Saya harap PERKONGSIAN KISAH saya ini akan menjadi PANDUAN & PENGAJARAN yang berguna buat semua. Selepas 6 bulan ianya berlalu, setiap saat dan detik yang saya lalui saya sangat-sangat hargai kerana ianya memberi 1001 makna dan hikmah yang sangat bernilai dalam hidup saya sebagai Hamba-Nya. Saya berkongsi kisah…

Read More→

Entri Pertama Tahun 2014… :)

Assalamulaikum wbt & hye to all mommas! Sudah sangatlah lama saya meninggalkan blog tercinta. Maka kali ini, saya nak mula berblogging kembali. The spirit has come back! Will consistently blogging seperti dolu-dolu..insyaALLAH… Entry ini sabagai muqaddimah untuk saya kembali aktif berblogging seperti suatu masa dahulu. InsyaALLAH, tahun 2014 ini saya akan banyak “bercerita” tentang kisah hidup saya, perjalanan bisnes, tips-tips…

Read More→

wpid-SC20130914-195441.png

My Instagram

Jom…follow my IG.. 😉

Exif_JPEG_PICTURE

Mengandung 12-Minggu… ;)

Assalam & hye! 😉 Mode rajin secara tiba-tiba untuk update blog. ;p Apa khabar ya semua pembaca blog ni? Samada kalian baca blog ini sebab kalian minat dengan isi kandungannya, suka baca bebelan saya, suka dengan tuannya atau saja-saja baca…itu semua terpulang pada kalian. Apa jua sebab musabab kalian menjengah ke blog ini tidak lah menjadi sebarang isu. Yang penting…

Read More→

positive

100 Positive Daily Affirmations

I am successful. I deserve love and goodness. I am perfect in this moment. My dreams are coming true. Money is coming my way. I am a great person. I like everything about myself. I am exactly who I want to be. My life is my own. I am the captain of my own ship. I decide to be happy…

Read More→

99 Ways To achieve “The Perfection of Faith” | Kesempurnaan Iman

1. Bersyukur apabila mendapat nikmat; 2. Sabar apabila mendapat kesusahan ; 3. Tawakal apabila menghadapi sesuatu ; 4. Ikhlas dalam segala amal ibadah ; 5. Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan ; 6. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan ; 7. Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan ; 8. Jangan sibuk dengan kekayaan orang ; 9. Jangan hasad dan iri atas…

Read More→

378391_2764115268798_1817239138_n

How To Stripwash Cloth Diaper

Let’s watch how i do my  stripwash for my son’s Cloth Diaper using Soda Bocarbonate & Vinegar! 😉 [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/88bJDK4xUus” width=”575″ height=”420″ allowfullscreen=”true” fvars=”fs=1″ /]

378679_2684854727334_863237609_n

Jenis-jenis Sabun Pencuci Yang Sesuai Untuk Mencuci Cloth Diaper

Jom tonton video ini untuk lihat sabun pencuci yang Lyn gunakan untuk cuci lampin anak lyn ye! [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/dUHw1vuGuwM” width=”575″ height=”420″ allowfullscreen=”true” fvars=”fs=1″ /]

fb COVER

MaMaM MoM! Untuk Ibu Bapa Yang Prihatin Tentang Pemakanan Si Manja

Saya telah launched page Facebook yang baru khusus untuk ibu-ibu & bapa-bapa yang sangat-sangat prihatin dan mengambil berat tentang peri pentingnya perkara yang berkaitan dengan pemakanan anak-anak. Banyak perkara yang boleh kalian dapat dari page MaMaM Mom! seperti maklumat-maklumat pemakanan, cara-cara penyediaan makanan si manja, resepi-resepi berkhasiat yang enak, panduan dan macam-macam ilmu yang seumpamanya. Anda tak perlu lagi susah…

Read More→

Bai’ Al-Salam – Konsep Akad Dalam Muamalah Islam

Ada banyak konsep perniagaan dalam Islam dan salah satunya adalah BAI’ AL-SALAM. Penerangan ringkas mengenai konsep akad Bai’ Al-Salam : Bai’ al-salam (بيع السلم) ialah jual beli sesuatu barangan secara tangguh dengan bayaran harga secara tunai, seperti menjual barangan yang telah disifatkan butiran bentuk, spesifikasi, kualiti dan kuantiti secara terperinci dengan bayaran harganya dibuat secara tunai, manakala penyerahan barang ditangguhkan…

Read More→

599076_4976383894131_579850627_n

Do What You Love…You Will Do It GREAT!

FOCUS on our GOALS

“Whenever you want to achieve something, keep your eyes open, concentrate and make sure you know exactly what it is you want. No one can hit their target with their eyes closed.”  ― Paulo Coelho, The Devil and Miss Prym

wpid-IMG_20121031_215558.jpg

Craving for Durian Crepe!!! ;)

Assalam kawan-kawan! 😉 Saya lupa nak update blog. Boleh camtu? 😉 Saya agak busy bulan Oktober. Terrrlalu banyak perkara yang perlu diuruskan. Especially bab mencari pembantu dan babysitter untuk anak-anak. Saya “terpaksa” mendapatkan bantuan dalam menguruskan anak-anak…atas sebab-sebab tertentu yang tidak dapat dielakkan…nanti saya cerita panjang…jika diberi kesempatan… Ok…saya rasa semua orang dah alert dengan demam yang melanda sekarang…demam Durian…

Read More→

SONY DSC

Rich Mom’s Nursing Cover! ;)

Hye! 😉 Saje nak update blog malam-malam! Nak kongsi dengan kalian some of the nursing covers yang pernah saya jahit sebelum ni. Before this, saya jahit Nursing Cover with Ruffles. Look very sweet dan comel gitu. Dan kesemua NC ini adalah tempahan from my customer yang berminat untuk menjual NC in her online shop. So, tak perlu saya berceloteh panjang….

Read More→

SONY DSC

Rich Mom Nursing Cover With Peek-A-Boo Window

Hai hai jelitawan rupawan yang sedang membaca blog saya! 😉 Che’ Lyn nak promot produk handmade Che’ Lyn ye kali ni –> Nursing Cover Up! Chantek tak kalian? NC ni exclusively hand sewn by me. Dan yang bestnye setiap proses menyiapkan NC ini saya lakukan dengan penuh berhemah dan berhati-hati…nak kasi puas hati sendiri dan untuk menggembirakan si pemakainye…. Saya…

Read More→

SONY DSC

My Small Office Home Office (SOHO) – Part 2

Taraaaaa! 😉 Uishhh..dah lama siap my SOHO nih tapi tak berkesempatan nak update di blog. Finally my SOHO siap diarrange dan dikemas juga. Tak lama pun ambil masa nak kemas. Cuma bila dah mula mengemas, habis satu rumah saya kemas sekali! Alang-alang kan… 😉 Last-last kerja yang boleh siap 2 hari jadi 2 weeks. Sebab semua sudut dalam rumah saya…

Read More→

wpid-IMG_20120914_125506.jpg

My Vintage-Style Thread Hanger! Suwitttt…. ;)

Woot..woot… 😉 Lupe nak share dengan uols…hihi…last week saya beli organizer untuk benang-benang kesayangan…dok cari-cari yang biasa-biasa jek…sekali terjumpa yang ni from online…wawawaaahhh..cantek kannn thread hanger ni… Saya beli from tokey mesin jahit Annie Sewing…price RM85 only…unik dan yang pastinya sangat cantek dipandang mata…hihi…ramai yg berkenan bila tengok benda ni tawww… Okeh..tu je nak story…babai! 😀

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...