Sembang-sembang Fenugreek

Hehehe..tgk tajuk pon dah tau kot saya nak cite ttg ape kan? Saya malas bangat nak mengarang semula isu ttg Fenugreek nie…memandangkan saya penah xplain kat sorang member saya nie ttg Fenugreek, maka dengan “rajin”nye saya “copy & paste” sembang-sembang kami ttg cara makan/pengambilan fenugreek for the purpose of increasing milk supply….and here it is…….

Setelah panjang bercerita ttg baby masing2….(x perlu di “paste” kan di sini lah ye!)….

Me :

bb aku bru masuk 3bln.bb aku pon kuat nyusu.kalau cuti2 ngempeng je dgn aku.smpi x bngun2 aku dr katil…hehehe..ko cube la mkn fenugreek tu.kalau ade pape nk tnye ttg care nk mkn ke, ape ke, sms or msg je la aku.bleh la ku tlg mane2 yg patut.aku pon dh mkn fngreek tu sbln lbh.alhamdulillah..so far mmbntu…tp satu je la x lrt..nnt bdn ko bau halba! klau nk tau dosage fngrk ni dh sswai ke x dgn bdn ko, ko cube cium bau bdn ko.kalau ade bua halba or maple syrup punye bau, maknenye dh sswai la dosagenye tu…bile ur breastmilk dh increase pd thp yg spatutnye, ko bleh discontinue mkn.x yah mkn lg la.ko gune pump ape?brp kali ko pump sehari?ni no h/p aku –>(dirahsiakan atas sbb2 tertentu!). if ade pape nk tnye PM aku ja kay! =)

Nadiah :

linda..nak belajar aa care makan fenugreek tu ngan ko..aku dah dapat da..tapi tu aaa tak reti sgt..mcm byk je kene makan..btw bau halbe tu camne?busuk eh linda?

Me :

sowy nad…aku cube bkak mel aku kat FB dr aritu tp x leh bkak2..x taw nape…dah tau ke cr makan fngrk tu?care mkn die sng je..tp ko kna start mkn dgn dos yg rendah dulu…jgn amik skali bnyk trus..mcm aku try 6 biji/day selama 2 weeks dulu..n then mcm x de prubahan sgt..aku increase jd 7bj/day for another 3 to 4 days…x nmpk gak changes sgt..after 4 days mkn 7 biji, aku trus amik 8 biji/day..Alhamdulillah baru nmpk increase breastmilk aku…

Care mkn lak..seboleh-bolehnye amik BEFORE makan ape2…means mkn semasa prut kosong..sbb herbs will absorb better when our stomach is empty…tp kalau terlupa amik b4 mkn, no harm pon amik after mkn…cume elakkan la ye…

N then another tips nk bg cpt berkesan…if ko amik galactagogues ni ko kna mkn die sorg2 je dulu utk tgk keberkesananye…mksud aku, if ko amik fngrk, try consume tu je dulu..jgn amik together with another herbs..nnt effectiveness die kureng…

Amik 2 biji pg, 2 bj tghri, 2 bj ptg n 2 bj mlm b4 tdo…tu kalau ko amik 8bj/day la…let say la for starting ko amik 6 bj/day ko mkn la pg, ptg n mlm 2 bj skali. if 7bj/day amik pagi 3 biji, ptg 2 bj n mlm 2 bj….maximum skali amik 3 bj je taw…

N’ lastly satu lg tips if ko nk tau samada ko dah dpt dos yg sswai or tak 4 ur body…ko cium la bau bdn ko…ade x maple syrup punye bau…maksudnye bdn ko bau sbijik mcm bau halba yg dlm kapsul tuh! =p if ade bau tu kat bdn ko means bdn ko dh trima dosage yg bersesuaian la…kdg2 bau tu gi kat baby gak taw..yela bby kan mnum susu kite..mst la kna skali..hehehe..

Tp nad..b4 consume ko kna cek blk gak whether ko or bby ko jns kuat angin ke x…if bby ko slalu kembong n ko pun kuat kembung prut, apparently x digalakkan amik fngrk ni…if ok je…proceed je la…ko dah cube mkn kan? slama ko mkn ni, bby ko ok x? if she is Ok, means ok la tu..x yah risau pape…kay!

Stakat ni je yg aku ingt nak perturunkan kat ko..nnt bile2 aku igt lg aku inform ko kay! slamat meng”increase”kan BM with fngrk!!! (hehehe..tah pape punye ayat tah…).

Nadiah :

aku tak try agi ni linda..aku takuutt..heheh..
wahh ko mmg banyak ilmu ni tak sesie aku tanye ko..thanks alot wei…

Me :

No worries dear…aku cuke sgt dpt share gn ko! cumilnyeee gmbr raye..pinky2 je..ehehehe…ha..lg satu nk gtau…once BM ko dh increase n ko dh berpuas hati dgn production milk supply ko after consume fngrk ni, ko boleh discontinue mkn fngrk…BM akan maintain je byk tu..so, x yah la mkn smpi bile2…bleh stop mkn n start mkn blk if production drop lg in d future… =)

Okie..nanti saya membebel panjang lagi ttg fenugreek kay! *wink*wink*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

13 Comments

  1. kayyana December 3, 2009
  2. kayyana December 17, 2009
  3. harlinda halim December 17, 2009
  4. ..nur KASIH.. February 10, 2010
  5. harlinda halim February 10, 2010
  6. sabrina April 28, 2010
  7. harlinda halim April 29, 2010
  8. mashi May 4, 2010
  9. harlinda halim May 4, 2010
  10. zurina May 11, 2010
  11. harlinda halim May 11, 2010
  12. asyraf June 30, 2010
  13. harlinda halim June 30, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge