Cuci-cuci The Muka!

Hari ni saje nak berkongsi dengan kalian tentang produk pembersihan muka/cleansing products yang saya  gunakan bagi mengatasi masalah jerawat yang saya alami semenjak zaman remaja, which was from Form 3! 
Nak buat confession sket. Saya sebenarnye mempunyai kulit yang sangat chanteks dan licin bak kulit telur ye kalian even selepas saya telah pun didatangi Cik “P” perasan sungguh! Saya ni “dewasa” masa darjah 5 taw. Kirenye kedewasaan tersebut tidak sedikit pun menggangu-kacau hormon di dalam badan saya. Tak de pun jerawat tumbuh ke ape. Elok berseri-seri je muka time tu.
Tapi nak jadi cerita kan…masa saya masuk Form 3, saya telah membuat sesuatu yang agak “bijak”. Maklumlah, zaman remaja kan. Banyak benda kite rase nak try-try. Saya selalu nampak kakak-kakak senior  di hostel cuci muka diorang dengan pencuci muka bile time mandi. Macam-macam lah jenis pencuci muka saya tengok. Ade Gervenne, Ginvera, Avon, Oil of Ulan etc etc. Saya terfikir…apsal la aku tak bother pun nak cuci muka bagai. Tapi macam best lah kan tengok diorang semua pakat tenyeh muka time mandi. 
So, ade sekali tu, balik kampung kat Sepang (umah nenek), time mandi, saya ternampak pencuci muka Mak Lang. Jenama Revell. Saya pun try la sekali dua. Hehehe..rase best gitu. Muka wangi dan rase lebih confident selepas keluar dari bilik air. Hehehe…
That was the very 1st time saya pakai pencuci muka. Yakni semasa berumur 15 tahun! Bile balik umah, saya tibe2 rase nak pakai-pakai macam2 kat muka. Saya pon minta Mak orderkan mosturizer Avon. Memang bijaklah kan…hari-hari dok sapu mosturizer kat muka tapi sekali pon tak pernah cuci muka dengan ape-ape cleansing product! Sebulan lepas tu, jerawat naik kat dagu. 2-3 minggu seterusnye abes satu muka penuh dengan jerawat!
Saya pernah la, akceli banyak kali la jugak menangis teresak-esak kat depan cermin sebab sangat sedih dan pressure tengok jerawat-jerawat yang bermaharajalela kat muka. Macam-macam saya pakai nak bagi ilang. Tapi x pernah berjaya pon…sedih taw zaman remaja saya…isk..isk…
Dipendekkan cerita, bile dah masuk universiti dan berkerjaya *read as : adalah duet sket* saya pon mencuba pelbagai produk muka. Dari yang tahap menggelupas-sampai-cuci-muka-pun-menangis-nangis, hinggalah ke tahap perubatan tradisional. Asap muka, telinga bagai. Salon kat Teluk Intan tu, abes saya jejaki. Kat KL pun boleh kata tiap-tiap bulan gi buat rawatan muka. Ade yg berkesan pd mulanya. Tapi bile lame2 guna, jerawat naik balik.
Saya stop buat semua benda alah tu bile saya disahkan pregnant. Sebab takut efek kat baby kan. Dan Alhamdulillah, time saya mengandungkan Danish jerawat semua ilang! Licin gilerrrr muke ku! Perubahan hormon time preggy menjadikan kulit saya agak kering. So, jerawat pun x tumbuh. Parut-parut tu ado lah…
Haa! Ini buktinye! =p
Nie time preggy 6-months!
Tapi lepas bersalin and datang peod balik, muka saya jadi oily balik. So, jerawat dah start menunjukkan dirinye. Saya pon mulalah cuak. Masa preggy saya pakai produk Body Shop – Tea Tree Oil. Memang ok. tapi lama-lama tak berkesan. Saya bertukar ke produk Clinique. Pakai sebulan pertama macam nak ade perubahan. Tapi after 1-month, jerawat-jerawat halus abes naik satu muka! Saya continue pakai lagi sebulan. But still, nothing happen. Sangat sedih ye…sebab terpaksa stop pakai dan semuanya masih banyak lagi. Luak dalam 30% je camtu. Takpelah! Nak wat camne. Dah tak sesuai kan…. =(
Dua bulan yang lalu my hubby’s fren recommend supaya saya pakai PROACTIV SOLUTION. Akceli dah lame tau about this product. Tapi tak taw nape tak pernah terlintas nak try. So, bile fikir-fikir balik, why not saya cuba. Kot la seswai kan…
Kat brochure die cakap, “BERSIH & CERAH TANPA JERAWAT HANYA DALAM MASA 10 HARI”. Haaaa..tu dia tagline  nye…
So, saya pun try la set trial pack nye yang hanya berharga RM99 sahaja. Dengan excitednye saya mencuci muka dengan proactiv solution. So, macam biase kite bersihkan muka ikut step by step lah kan. Dalam set trial ni, ade 3 benda :-
1) Renewing Cleanser
2) Revitalizing Toner
3) Repairing Treatment
Pencuci muka/Renewing Cleanser  proactiv ni, ade manik-manik mikro. Nak kate macam skrub tak jugak. Sebab manik-manik mikronye lebih halus. So, bile cuci pakai cleanser ni, die akan buang sekali la kulit-kulit mati. Lepas cuci muka, rase licin sugguh kulit taw! =) Dah cuci dalam 2-3 minit camtu, bilas dengan  air suam. Alah…air paip biase pun okey je…
Lepas cuci muka, macam biase, WAJIB pakai toner okey. Toner ni fungsinye untuk membersihkan sisa-sisa sabun muka yang tertinggal kat dalam pori-pori muka kite and at the same time untuk mengecilkan semula pori-pori yang terbuka disebabkan proses mencuci muka tadi. So, jangan abaikan pemakaian toner ye kalian! Antara sebab sesetengah orang mempunyai liang roma yang besar kat bahagian muka adalah disebabkan tidak memakai toner. So, rajin-rajin lah pakai toner yeh!
Last sekali pakai mosturizer. Tapi saya kureng sket sapu mosturizer kat muka. Sebab muka saya sangatlah oily. Even kadang-kadang beli mosturizer yang jenis non-greasy formula pun, saya still rase tak selesa. So, most of the time, saya tak pakai pun mosturizer. Tapi hat yang Repairing Treatment ni bukan  fungsinye sebagai mosturizer. Repairing Treatment ni pakai di kawasan yang berjerawat sahaja. So, calet-calet je lah kat mane yang ade break-out tuh. Settle pun!
Dan kalian nak tau? Selepas 2-minggu menggunakan produk ini, saya SANGAT berpuas hati. Bukan saya je yang puas hati, hubby pun sangat gumbira bile tengok muka saya dah licin! Hari-hari die dok puji muka saya, “Muka Lyn dah licin lah…Cun betul bini abang nie. Macam zaman “muda-muda” dulu,” berkata Sang Suamiku itu…hehehe…

So, selepas 2-minggu, saya terus decide beli set normal and lagi satu produk tambahan iaitu Refining Mask. So, lengkaplah set pembersihan muka ku…

Haaa….tengok lah muka poyosss ku ini…*nak senyum tapi terbantut sebab dengar suara boss!*
So, kalau uols nak try, sile lah bagitau kat saye. Saye bulih tulun-tulun ape yang patut… =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

24 Comments

  1. kown October 8, 2010
  2. harlinda halim October 8, 2010
  3. nor October 8, 2010
  4. harlinda halim October 8, 2010
  5. CikWa aka IbuKauthar October 8, 2010
  6. qellissa October 9, 2010
  7. MuzZz October 9, 2010
  8. harlinda halim October 10, 2010
  9. harlinda halim October 10, 2010
  10. harlinda halim October 10, 2010
  11. nai October 10, 2010
  12. harlinda halim October 10, 2010
  13. fitto October 18, 2010
  14. harlinda halim October 18, 2010
  15. fitto October 18, 2010
  16. fitto October 19, 2010
  17. harlinda halim October 19, 2010
  18. nur October 29, 2010
  19. { finie } November 4, 2010
  20. adilla December 6, 2010
    • Harlinda Halim December 14, 2010
  21. ma May 6, 2011
    • Harlinda Halim May 11, 2011
  22. cik Jaja August 13, 2017

Leave a Reply

*

CommentLuv badge