Blogging Tips – 7 Tips to Increase Traffic to Your Blog

Today, saya nak sharing dengan kawan-kawan tentang tips yang saya praktikkan untuk increase traffic ke blog saya yang tak-berapa-nak-glamer-tapi-bestlah-jugak nie…

Salah satu tujuan utama saya berblogging adalah untuk share my knowledge, information, opinion & thoughts with other people, especially with all my blog readers. So, when i wrote something in my blog, i always hope that many people out there will read it so that piece of information i put in here will at least benefit some of those who read it. If penat-penat saya tulis entry tapi takde sape nak bace, it would be good for nothing. Sebab saya expect kalian untuk sama-sama berkongsi rasa dan ilmu dengan saya. Hey, I need u guys to be part of my life okay! =)

In addition to that, since blogging ni boleh generate side income, why not kite berusaha lebih sikit kan untuk make sure kite punye blog ni dikunjungi oleh ramai orang. Di samping dapat create networking, boleh jugak dapat income suka-suki kan???

Okey, before we go further on making money thru’ blogging nih, meh kite belajar cara-cara nak increase traffic ke blog kite terlebih dahulu. Nanti traffic tah kemana, income tah kemana. We go step by step. Don’t rush okay! =)

So, from my blogging experience yang baru je 1 tahun 1 bulan ni, saya cubalah ye list downkan antara tips-tips yang boleh kite praktikkan untuk tarik ramai pengunjung ke blog kite. So, here we go :-

1)  Penulisan entry atau artikel yang informatif

If possible, tulislah sebanyak mungkin topik-topik yang very very the informative. Because people will come to your blog and come back again if your blog has loads of information and that information is needed by them. Blog yang sarat dan padat dengan info akan menjadi blog yang disukai ramai. Orang akan visit blog kite untuk dapatkan pelbagai knowledge yang kita sajikan. Tak kiralah kite bercerita tentang topik ape pun, yang penting ianya informative. Let say la, anda minat dengan isu-isu berkaitan breastfeeding. Tulislah sebanyak mungkin topik-topik yang berkaitan isu tersebut. So, mommies or daddies yang memerlukan maklumat tentang breastfeeding akan menjadikan blog anda sebagai sumber rujukan.

2) Update blog anda setiap hari

This one is considered as very important ya. Seboleh-bolehnya update lah blog anda setiap hari. Jangan biarkan ianya berkulapuk seperti yang telah terjadi pada “seseorang” dua bulan yang lalu… =p! Keep on writing without fail! But please make sure yang setiap entry yang anda update itu adalah entry yang masih stick kepada rule No. 1 di atas – INFORMATIVE. Don’t simply post entry yang tak berfaedah. Baik takyah tulis!

3) Luangkan masa untuk sesi blogwalking dan tinggalkan komen/jejak anda

Dalam sehari, cuba kite rajin-rajinkan diri menerjah blog kawan-kawan sedia ada atau baru dan jangan lupa untuk tinggalkan jejak anda kat blog mereka. Jangan lupa untuk letakkan URL blog anda sekali supaya ada link back kepada blog anda. Selalunya, tuan punya blog akan betul-betul interested untuk baca komen yang anda tinggalkan di blog post instead of komen-komen yang anda tinggalkan di shoutbox. So, possibility untuk tuan punya blog membalas kunjungan anda dengan meng”klik” URL anda adalah tinggi. So, berikanlah komen yang bermakna dan penuh keikhlasan ya… =)

4) Submit your blog to search engine

This one is technical part. Bila kita dah ada blog, tak semestinya kita hanya bergantung semata-mata pada entry-writing or blogwalking untuk drive traffic to our blog. Untuk memastikan blog kite mudah dicari dengan menggunakan search engine seperti Google, kita haruslah submit URL blog kita kepada search engine tersebut. Kalau tak faham boleh refer kat SINI untuk bacaan lanjut.

5) Letakkan gambar-gambar anda yang menarik

Haaa..time ni lah kita nak expose diri kita ye dak? Bila lagi kan? Ehehe… Selain dari penulisan entry yang padat info, jangan lupa untuk memasukkan gambar-gambar yang berkaitan dengan entry anda. Let say la anda menghadiri Majlis Sambutan Syawal di ofis anda. Letakkan sekali gambar-gambar tersebut di dalam entry supaya entry anda akan kelihatan lebih “hidup”. Tak kisah lah gambar-gambar tersebut anda snap dengan menggubakan handphone atau camera biase, yang penting wajah anda or wajah mereka dan keluarga mereka terpampang kat dalam blog anda tu ye. Kalau nak ikut zaman sekarang nie, tak sah weeiii jadi blogger kalau tak dak DSLR! *Mengeluh…mak tak mampu nak beli DSLR lagi buat masa ni. Tunggu hubby “sambarkan” untuk mak je lah nampaknye… =p*

6) Jadikan blog lain sebagai rujukan di dalam entry anda

Jangan takut untuk meletakkan link/URL blog-blog tertentu di dalam entry anda sebagai rujukan sekiranya anda merasakan content blog tersebut adalah bagus untuk dikongsikan bersama dengan pembaca blog anda. Tak de ruginye kita tolong promotekan blog orang lain sebab ianya merupakan amalan yang mulia dalam dunia blogging… =)!


7) Galakkan participation pembaca di dalam blog anda


Encourage pembaca blog anda untuk memberi respon kepada entry-entry yang anda tulis dengan mengajukan soalan atau dengan meminta pendapat mereka tentang sesuatu isu. Bukan sahaja pembaca setia blog anda akan rase lebih dihargai, malah dengan teknik ini, lebih ramai pengunjung akan datang melawat sebab mereka tertarik untuk memberikan komen di blog anda. Ini kerana, dengan memberi komen, mereka boleh meninggalkan jejak/URL blog mereka di bahagian comment box entry tersebut dan sebagai habuan, mereka dapat menarik pengunjung blog anda untuk pergi ke blog mereka pula! Haaaa…kan bijak tu… =)


Okey, setakat ni dulu yang saya dapat kongsikan kali ini. Ape-ape pun, these are only my 2-cents. Hmm..ade ape-ape lagi yang saya tertinggal or overlook tak eyh??? Ade sape2 boleh bagi extra tips on this point? *Hehe…applying rule No.7!*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

6 Comments

  1. ken October 10, 2010
  2. farra8979 October 10, 2010
  3. harlinda halim October 10, 2010
  4. harlinda halim October 10, 2010
  5. mamaJong February 17, 2011
  6. mamahani February 13, 2012

Leave a Reply

*

CommentLuv badge