Pumping Terminologies

Okie kawan-kawan…mari saya terangkan terms2 PENTING yang berkaitan dengan pumping breastmilk ye!

(1) Single-pumping

Senang je! It merely means that you’re only pumping for each breast per session. Hanya sebelah payudara di pam pada satu-satu masa kalau kite opt for single pumping atau kite menggunakan breastpump yg hanya boleh mengepam sebelah payudara sahaja utk setiap sesi. Ini bermakna, kite kena mengambil masa selama 10-minit ke 20-minit utk setiap payudara. Contohnye, pam selama 20-minit sebelah kanan dan sambung lagi 20-minit utk sebelah kiri. Selalunye digunekan oleh ibu-ibu yg mengepam occassionally.

(2) Double-pumping/ Dual-pumping

Bermaksud kite mengepam kedua-dua belah payudara secara serentak. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan pam berganda atau pam yg mempunyai ciri-ciri utk mengepam kedua-dua belah payudara secara serentak seperti pam Spectra 3, Spectra 7, Medela Freestyle, Ameda Lactaline dsb.

Please take note bahawa double-pumping akan menjimatkan masa mengepam anda kerana kite mengepam kedua2 payudara serentak untuk satu sesi. Dan yg paling best, bile kite buat double-pumping, kite boleh maintain milk supply dalam tempoh masa yg lebih lama/panjang kerana tindakan mengepam secara berganda pada masa yg sama akan merangsang badan kite utk hasilkan lebih banyak susu sbb susu di keluarkan secara efektif.

Jadi pd ibu-ibu yg plan nak susukan baby sehingga 2-tahun dinasihatkan utk menggunakan pam berganda kay! Bleh baca kat sini for more info on double-pumping nie eh…

(3) Tandem-pumping

Tandem atau maksudnye “bersama-sama” simply means kite mengepam bersama-sama dengan bayi yg sedang menyusu (hehehe..macam pening je ayat nie). Simple explanation is like this, bayi akan menyusu di sebelah payudara dan pada masa yg sama kite pam lagi sebelah. Bleh refer sini untuk ilustrasi sebenar ye…

Ianya dilakukan secara serentak ye. Kaedah ni sgt membantu utk increase milk production sbb bayi kite merupakan perangsang terbaik! He/she is the best pump machine in the world. Takde breastpump yg boleh challenge our baby punye stimulation technique okay!

(4) Power-pumping / Hyperstimulation

Berdasarkan pembacaan saya, power-pumping / hyperstimulation ialah teknik yg digunakan utk mommies yg menghadapi masalah low milk supply. Caranye, kite pam selama 10 minit to 20 minit utk setiap payudara dan rehat selama 10 minit. Kemudian sambung lagi 10 minit to 20 minit dan stop 10 minit. Maksudnye cenggini la patternnye –> pump and stop 20-10-20-10 round the clock.

Samada perlu mengepam selama 10 minit atau 20 minit, bergantung pd individu masing2. Sesetengah org hanya memerlukan 10 minit untuk mengosongkan payudara, dan ade yg memerlukan 20 minit macam saya. Basically kena rest 10 minutes then continue pumping. Berlangsung dalam tempoh 1 jam. Lakukan selama 3 hari (atau lebih) berturut2 pada jam dan waktu yg sama.

Di sini ku tempekkan sedikit additional info ttg power pumping / hyperstimulation nie : –

“…Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged…”

Source from : Living with Chronic Low Milk Supply: A Basic Guide

(5) Cluster-pumping

Basically, cluster pumping means dalam tempoh sehari, kite mengepam banyak-banyak kali tapi dalam tempoh masa yg sekejap je. Contohnye kite mengepam setiap setengah jam atau setiap 1 jam sekali, TETAPI dlm tempoh yg singkat seperti 5 minit ke 10 minit sekali pam. Boleh buat selama beberapa hari. Misal kate kite buat la dlm 3-4 hari…bergantung..kalau rajin wat la sampai seminggu! =)

Ini definition yg saya jumpe utk melengkapkan pemahaman kawan-kawan yg x brp faham dgn explanation sy di atas :-

“Cluster pumping means you try to pump several times in a short period of time once or twice per day. This tells your body that your baby is not getting enough and your body will start to increase production. It is frequently for shorter periods. For instance, pump every half hour for 10 minutes for several hours. Cluster pumping is done for only a portion of the day, repeated every few days”.

Source from : Campur-campur x hingat dah! =p!

Setakat nie je ilmu yg saya ade ttg terminologies pumping breast milk nie..if ade ku terjumpe yg lain, akan ku cerite lagi di lain kali kay!

Sekian saje class kite pd hari ini…Selamat pumping-pumping ye kawan2 ku! =)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

2 Comments

  1. ibu ammar-amna April 14, 2010
  2. harlinda halim April 15, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge