Susu Shaklee, Susu Kualiti!



Dah lame saya tidak update kalian dengan kisah penyusuan saya…ya..saya masih breastfeed Danish sepenuhnya…maksudnya Danish masih menyusu susu ibunya plus makanan-makanan tambahan yang lain bagi memenuhi keperluan nutrisi bagi seorang kanak-kanak lelaki yang berusia 1 tahun  1 bulan 2 minggu sepertinya.

Ape yang nak saya ceritakan dengan gambar yang saya attach di atas? Owh…saya juz nak share dengan mommies sekelian tentang susu berkualiti. Mungkin setiap orang definisi susu yg berkualiti adalah berbeza. Tapi hat yang saya nak cerita nie, adalah based on saya punye definisi sendiri dan tidak termaktub dimana-mana buku rujukan atau panduan penyusuan susu ibu. If ade yang nak beg to differ, harap batalkan niat anda ye..sebab saya dah buh disclaimer siap2…ehehehe…

Gambar di atas adalah gambar EBM yang saya express pada waktu tengahari dan petang (pagi tak pump coz Danish ada bersama saya). Kalau tengok betul-betul colour susu tu nampak yellowish sket kan. Sebab ape yellowish? EBM tu berwarna sedemikan rupe kerana malam sebelum tidur, saya makan Vitamin B-Complex bersama-sama dengan vitamin-vitamin lain seperti Vita-Lea, Vit-C, Alfalfa, Calcium dan Soy Protein. Disebabkan Vit-B itulah susu saya berubah menjadi yellowish. Ini bermakna kandungan vitamin-vitamin itu ada di dalam susu saya. Bile semua khasiat-khasiat vitamin itu ada dalam susu saya, ianya bermakna susu itu penuh dengan khasiat. So, susu yang berkhasiat ini saya berikan kepada Danish Iskandar. No wonder lah Danish Iskandar ni adalah baby yg sihat dan happy. Sebab die minum Susu Ibu yang sememangnye susu TERBAIK di dunia ditambah pula dengan khasiat-khasiat vitamin yang disalurkan daripada pemakanan ibunye yang cantek itu… Hehehe….

Meh..saya kongsikan sket tentang kelebihan/fungsi Vitamin B Complex ye :

• Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
• Membantu memetabolismekan
– karbohidrat
– Lemak
– Protein
• Anti stress
• Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
• Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
• “B” for beauty – True beauty radiates from within.
• Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
• Membantu meninggikan sistem pertahanan badan

SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX

• jenis larut air – perlu sentiasa di ganti
• Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
• Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
• Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
• Stress – tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
• Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
• Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B.

So, jangan MALAS makan vitamin ye…memang betul dan tidak dinafikan lagi, dengan memberi baby kite minum susu ibu, kite telah pun memberikan yang terbaik kepadanye. Tapi, dengan menambahkan lagi POWER FACTOR pada susu kite tersebut tak salah kan? Malah bagi saya laaaaagi bagus. Terpulang pada pendapat & amalan masing-masing…badan kite, kite yang tentukan okay! =)


Credit To : AnakkuWiraku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

13 Comments

  1. deena awanis July 14, 2010
  2. harlinda halim July 14, 2010
  3. Pa'a Wawa July 14, 2010
  4. Mrs. Masykur July 14, 2010
  5. AlongAzrina July 15, 2010
  6. ayu July 15, 2010
  7. shida July 16, 2010
  8. harlinda halim July 16, 2010
  9. shida July 19, 2010
  10. MissY HoNeY August 4, 2010
  11. fitto October 18, 2010
  12. harlinda halim October 18, 2010
  13. fitto October 18, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge