How Much Breast Milk Should I Put In a Bottle?

Salam Breastfeeder yg Cun-cun belako… 😉

Nie sy ade terjumpak satu article pendek tentang “Berapa Banyak Susu Ibu Yang Perlu Kite Letak Di Dalam Botol Susu?”

Hehehe..nie direct translation… Maksud sebenarnye –> “Berapa amount (oz) EBM per feeding yg perlu kite beri kpd baby?” Haaa..kan sodap bunyinyeee… 😛

Simple calculation…But, please bear in ur  mind ya…there is no “hard & fast rule” dalam hal pemberian EBM kpd baby…kite sniri kena sentiasa monitor & check berapa byk baby kite perlukan jika baby diberikan EBM thru’ bottle semasa kite pergi bekerja…So, calculation kat bawah ni hanyalah “guidance” ya kengkawan…saya ulangi –> “guidance”…

Nah..bacalah guides kat bawah ini…

How Much Breast Milk Should I Put In a Bottle?

It’s difficult to know how much milk a baby actually gets when she’s directly feeding from the breast, but you’ll want to make sure that you’re not overfeeding when you give your baby a bottle. Here is the calculation for supplementing breast milk in a bottle:

Convert the baby’s weight to ounces. (Don’t forget to add those extra ounces in!) One pound equals 16 ounces. Example: An 8 lb., 4 oz. baby will be 132 ounces.

Take the baby’s weight in ounces and divide by 6.Example: 132/6 = 22.

Take that number and divide once again by 8 (for 8 feedings/day). This will bring you to the amount that should be in the bottle for one supplemented feed. Example: 22/8=2.75 oz.

Keep in mind that your baby may be interested in having more than the calculated amount. This is a general recommendation. In addition,you’ll want to adjust these amounts as your baby has more current weight checks.

Okies! Sgt senang calculationnye kan? (Take note utk lawyer-lawyer yg sangat takuuttt tengok numbers macam saya! :p!)

Meh saya tunjukkan contoh calculation di atas :

Subjek eksperimen : Danish the bolat

Berat (kg) : 9.6

Berat (pound) : >< 21.1643 lb OR 21 lb & 2.63 oz

Berat (ounces) : >< 338.63

Calculation : 338.63 / 6 = 56.44

Total (oz) : 56.44 / 8 =  7.05oz!

OMGGGG!!! 7.05oz per feeding! Biar betikkk! Hehehe..

Macam yang saya dah mentioned kat atas, ini hanyalah guidance. Take note ya…Danish sudah berusia 9 bulan 3 minggu. Since umurnye 6 bulan dia sudah makan solid food. So, Danish tidak memerlukan susu sebanyak itu kerana Danish menyusu 4 x 3.5oz/4oz bottle DAN 2x makan sepanjang pemergian ibunye ke kantor (10 hours). So, calculation di atas hendaklah diaplikasikan mengikut kesesuaian & keadaan semasa ya… 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

4 Comments

  1. mamanoa March 25, 2010
  2. harlinda halim March 25, 2010
  3. mamanoa March 26, 2010
  4. harlinda halim March 26, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge