Berapa oz susu sehari?

Danish’s intakes per day –> 3.5oz x 5 bottles = 17.5oz

Kali ni saya nak kongsi dgn kwn2 sekelian ttg berapa banyak ounce (oz) yg diperlukan oleh baby kite sehari sepanjang kite pergi berkerja 8 to 5 (total 8-hours).

Ramai yg tak tahu atau pun tertanye2 brp banyak susu yg baby kite perlukan sepanjang tempoh kite tdk ade bersama dgn baby kite. Okay…jum baca sket info yg sy dpt tentang topik ni :-

“In exclusively breastfed babies, milk intake increases quickly during the first few weeks of life, then stays about the same between one and six months (though it likely increases short term during growth spurts). Current breastfeeding research does not indicate that breastmilk intake changes with baby’s age or weight between one and six months. After six months, breastmilk intake will continue at this same level until — sometime after six months, depending in baby’s intake from other foods — baby’s milk intake begins to decrease gradually.

The research tells us that exclusively breastfed babies take in an average of 25 oz (750 mL) per day between the ages of 1 month and 6 months. Different babies take in different amounts of milk; a typical range of milk intakes is 19-30 oz per day (570-900 mL per day”.

Okay…understood ye kalian…fakta di atas menerangkan bahawa baby yg exclusively breastfeed akan consume susu around 25oz sehari. Tapi yg nie hanyalah PURATA ye…tdk semestinye sama dgn baby kite sendiri. Mcm yg dinyatakan di atas, “Different babies take in different amount of milk; a typical range of milk intake is19 – 30 oz per day (570 – 900 ml) per day”.

Masa mula-mula saya anta Danish ke pengasuhnye, saya sgt la cuak and risau melampau memikirkan cukup ke x susu yg saya tinggalkan untuk Danish. Sbb sepanjang observation sy di waktu berpantang, baby saya nie jenis kuat menyusu. Most of the time die akan menyusu/ngempeng dgn saya sepanjang hari. Jadi saya x dpt nak bajet brp banyak yg die perlukan sebenar2nye di waktu siang. Dan satu kesilapan saya adalah saya tdk menghantar Danish ke rumah pengasuh lebih awal sblm kembali bekerja sbg tempoh latihan. Jadi, saya menyusahkan parents sy selama 3 hari utk menjaga Danish di rumah saya sendiri sementara sy gi kerja. Juz utk smoothkan transition konon-kononnye sblm betul2 hantar Danish ke pengasuh.

Ok..habis cerita tu…kite masuk topic of the day kembali…so, 1st day sy anta Danish sy bekalkan die sebanyak –> 3oz x 6 bottle = 18oz. Rase mcm byk sgt lak kan? Setelah bbrp minggu bekalkan Danish sebanyak 18 oz/day pengasuhnye komplen yg Danish nie x cukup bekalan susu. Tp saya tidak bertindak terburu-buru dengan membekalkan lebih susu pd keesokan harinye spt yg disajeskan oleh babysitter. Ape yg sy buat ialah sy cepat2 dptkan nasihat dari Pn. Suraya (Kak Sue Lunatots) untuk mendapatkan penjelasan and i did some research on this issue just to clarify what excatly the problem is. Okay…here is the answer…

“If your baby is taking substantially more than the average amounts, consider the possibility that baby is being given too much milk while you are away. Things that can contribute to overfeeding include:

1) Fast flow bottles. Always use the lowest flow bottle nipple that baby will tolerate.

2) Using bottle feeding as the primary way to comfort baby. Some well-meaning caregivers feed baby the bottle every time he makes a sound. Use the calculator above to estimate the amount of milk that baby needs, and start with that amount. If baby still seems to be hungry, have your caregiver first check to see whether baby will settle with walking, rocking, holding, etc. before offering another ounce or two.

3) Baby’s need to suck. Babies have a very strong need to suck, and the need may be greater while mom is away (sucking is comforting to baby). A baby can control the flow of milk at the breast and will get minimal milk when he mainly needs to suck. When drinking from a bottle, baby gets a larger constant flow of milk as long as he is sucking. If baby is taking large amounts of expressed milk while you are away, you might consider encouraging baby to suck fingers or thumb, or consider using a pacifier for the times when mom is not available, to give baby something besides the bottle to satisfy his sucking needs.”

Kak Sue juge nasihatkan saya supaya bagitau kat my babysitter not to feed my baby everytime he is crying. Sbb nanti dah jadi kes overfeeding/terlebih minum. Sbb mase tu Danish baru je berumur 3 bulan. Jadi, instead of bg die minum susu byk2 supaya die diam =( saya suruh babysitter saya buka sarung tangan Danish dan bagi die suck tgn die (refer reason yg ke-3 diatas). Sebab sy mmg tak mau bg pacifier pd Danish.

Ok..nie jadual intake susu Danish dr umur 2 bulan hingga la 6 bulan:-

* 2 bulan- 4 bulan

3oz x 6 bottles = 18oz

4 bulan – 5 1/2 bulan (sekarang)

3.5oz x 5 bottles = 17.5oz

3.5oz per bottle for each feeding

Even sekarang saya bekalkan 3.5oz x 5 botol utk Danish, kadang-kadang masih berbaki 1 botol bila saya amik die balik dr kerja. Jadi betul la teori yg menyatakan semakin besar baby kite, semakin kurang kekerapan menyusunye. Tambahan pulak, Danish akan start makan solid food next week. Jadi semakin berkurang lah intake susunye sehari. But, i will keep on pumping so that i would be able to produce enuff milk for him until he turns 2 years old!

Okay kawan-kawan..ni sedikit info tambahan tentang cara-cara nak estimate brp baby kite punye intake susu sehari!

Mula2 cuba feed baby anda dgn bottles with a slow flow teat.Gunakan teat for newborn ye. Cuba bagi 2.5oz terlebih dahulu. Kalau nampak baby mcm menghisap lagi, tambahkan another 0.5 oz (so dah jadi 3oz total). If your baby still sucking, tambah another 0.5oz. BUT, please be noted that maximum amount per feeding utk breastfeed baby hanyalah hingga 4.5oz ye! After you have reach the correct amount per feeding for your baby, you will already know how much EBM u should leave for your baby consumption when you are away from him/her.

Okay…settle bab nie..kite berjumpa di entry yg lain laks pasni!!! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

20 Comments

  1. iezue December 16, 2009
  2. harlinda halim December 16, 2009
    • nazifa July 13, 2013
  3. inopy January 4, 2010
  4. harlinda halim January 4, 2010
  5. Salehatun Saleh June 7, 2010
  6. harlinda halim June 30, 2010
  7. PuteriSolehah June 30, 2010
  8. Lissa Ahmad October 9, 2010
  9. harlinda halim October 11, 2010
  10. mala_paola January 13, 2011
    • Harlinda Halim January 13, 2011
    • zana March 17, 2011
  11. mala_paola February 16, 2011
    • Harlinda Halim March 17, 2011
  12. mala_paola March 17, 2011
  13. nia March 19, 2011
    • Harlinda Halim March 22, 2011
  14. Hani November 2, 2011

Leave a Reply

*

CommentLuv badge