Ape perlunye Stock Frozen EBM banyak-banyak???

  Nie updates Stock EBM ku as at 9/11/2009 yg x brapa nak banyak lg3.5oz x 30 milk storage (bekas dadih + bottles + liners) = 105oz

Terpanggil untuk bercerita kat sini KENAPA KENA BUAT STOCK EBM BANYAK2…sbb ade sekali tu sorang member nie dok tnye awat yg saya xcited sgt meng”update” stock EBM di Facebook…x faham katenye nape nak kena ade byk2 susu disimpan dalam freezer ku itew…

Okie…here we go…reason2 kenapa saya/mommies kena rajin wat stock EBM ye :

(1) Emergency / Contigency case

In case sumthing emergency/contigency matter arises,  saya ade stock EBM utk diberi kpd Danish…contohnye tibe2 sy terpaksa di warded ke hospital ke (nauzubillahminzalik…) Danish masih ade   susu ibu utk di consume spnjg ketiadaan ibunye yg tercinta...

(2) Growth Spurt / Beralih bulan

Frankly speaking saya betul2 x sure bile la si kecik tu kena simptom beralih bulan ni…ade la dalam 2-kali spanjang umurnye 5-bln stgh ni saya rasa die jadi quite fussy & cranky time nyusu.. tu pun x la sampai   licin licau  stock frozen EBM di tibainye…cume Danish lebih byk ngempeng dr biase and marah2 di kala nyusu. Tu pun ade la 2-3 hari..x la smpai 1-2 mggu…Alhamdulillah….dipermudahkan Allah swt setakat nie nampak gayenye…Babysitter pon x pernah komplen yg die x cukup susu…

Untuk pengetahuan semua, bile bayi mengalami growth spurt/beralih bulan, bayi akan minum susu dengan banyaknye…bayi akan jadi lebih fussy and cranky time nyusu…beralih bulan generally means bayi anda nak acquire new skills yg lebih hebat seperti meniarap, bergolek-golek hindustan, merangkak dan sebagainye…so, u should be happy with this and not to worry anything about it!

(3) Production drop / Low milk supply

Ade kalenye production kite akan merudum disebabkan hal-hal tertentu…Stress misalnye mmg akan effect  gile kat milk production..Expecially stress kat ofis and stress in relationship dgn Mr. Hubby

Selain stress, menstruation/datang bulan pon bleh efek production susu ye..(depend on individual). Ini disebabkan, bile kite menstruating, akan berlaku “hormonal fluctuations/imbalance” di dalam tubuh dan menyebabkan production sedikit terjejas (ketidakseimbangan hormon progestron and estrogen di dalam badan).

 (4) Outstation

As for me, mmg nature kerja x memerlukan saya gi outstation. So, bab yg ni dah kire selamat la!!! (mtk2 x  de la boss suh gi outstation lak tibe2!!!).

 (5) Demam / x sihat

Di waktu demam or x sihat mmg x daya eden nak ngepam susu…contohnye last month, saya sakit gigi and kena wat root canal treatment. Punye la sakit x hengat duniye…meraung sorang2 dlm bilik tido lpas hubby anto blk umah (amik MC sbb x thn sakit!). Sampai demam eden di keesokan harinye…kire nak tido je…sampai nak pump pon x larat dah..haaa..mase ni la stock frozenku telah berjasa kpd diriku…tochey..tochey pd diri sniri yg rajin mengepam…hehehehe…

(6) Penyakit “M” menyerang…

Haaa….penyakit “M” nie mmg telah di ketahui umum di dalam dunia BF ni…ianya merupakan BIG CULPRIT dan perlu sgt2 di usir sejauh2nye dr minda mahupun diri kite sbg BF mommies…dun let this culprit to get into ur mind at all…bile perasaan malas menjelma, cepat2 la muhasabah and ingatkan diri kite balik…Kalau susu aku x cukup, anak aku nak minum ape? SUSU FORMULA????? Ooohh..tidaaaaak sama sekaliii!!!!” Remember MALAS is a big No-No okay!!!!

(7) Maintain Milk Supply

Dan yg plg penting, saya cukup rajin nak wat stock EBM adalah kerana, bile sy terfikir untuk wat stock EBM, saya akan jadi rajin mengepam..bile saya rajin mengepam, susu saya akan maintain….bile susu saya maintain, saya PASTI boleh susukan anak saya sehingga umurnye 2-tahun!

Atas sbb2 di atas lah saya sangat berdisiplin dalam mengikut jadual mengepam…ape2 pon my mission possible utk menyusukan anak saya selama 2-tahun akan menjadi tunggak utama dlm memotivasikan diri saya utk terus membuat stock EBM utk Danish Iskandar yg paling comeyl dlm duniye…. =)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

11 Comments

  1. cas November 17, 2009
  2. harlinda halim November 18, 2009
  3. inopy January 4, 2010
  4. harlinda halim January 4, 2010
  5. inopy January 6, 2010
  6. harlinda halim January 6, 2010
  7. inopy January 24, 2010
  8. harlinda halim February 10, 2010
  9. zurina May 4, 2010
  10. harlinda halim May 5, 2010
  11. mimie May 29, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge