Menyusukan anak bergigi penuh – Ouch! Pengalaman berharga buat saya!

Seperti yang telah dijanjikan dalam entry yang lalu, saya berjanji dengan kalian untuk menceritakan pengalaman nan “indah” saya menyusukan “dracula” kecik comey ku itu…Tidak dinafikan, sememangnye sungguh challenging menyusukan anak yang sudah mula tumbuh gigi apatah lagi anak yang sudah mempunyai gigi penuh. Memang kena bersabar dalam trauma gitu…ehehe..namun disebabkan  kecekalan ingin menyusukan anak sehingga umurnye 2 tahun, saya kuatkan semangat dan tebalkan tahap sabar dalam diri supaya saya berjaya mencapai misi saya! Kan ku harungi jua walaupun pelbagai mehnah & tribulasi terpaksa kuhadapi demimu Danish…nilah pengorbanan yang saya sanggup lakukan sebagai seorang ibu…*nanti bila dah besar akan saya suruh Danish baca entry-entry ni…ehehe*

Sepanjang tempoh saya menyusukan Danish, setakat bulan ni, sudah datang 3 kali musim menggigitnye. Dan sebanyak 3 kali jugalah saya menghadapi trauma setiap kali saya menyusukan die. Bukan sakit sikit-sikit ye puan-puan…Kalian juz bayangkan la, kalau time nak period pun kite dah rase nak marah bile Cik  “N” kena air shower, ni pulak kena geget direct…mana mak tak melalak & meraung dengan tone paling maximum mak oooiii…sakeettttttt…..uhuk uhuk….*note: entry ini saya tulis dengan sepenuh perasaan dan emosi ya… =p*

Okeh…bermulanya kisah “Gegetan Dracula” ini pada usia Danish menjangkau 6 bulan. Time ni gigi baru nak tumbuh. So, kegatalan gusi menyebabkan bayiku itu melepaskan rasa ketidakselesaan gusinye pada Cik “N” yang tak mengerti ape-ape. 1st time digigit, saya masih “cool” lagi. Sebab die masih mode cuba-cuba. Tapi lama-lama bile gusinye semakin gatal dan x selesa, saya rasakan gigitan Danish semakin kuat. So, saya tahankan. Okey la lagi kan sebab still x dak gigi. But still, masih sakit ye… So, in order to avoid my baby biting everytime i nurse him, i bought him a teether. But, he refuse to bite it! He prefer my “N” instead of that teether. So, saya belikan pelbagai jenis dan rupa teether untuk menarik minat Danish. But still, Danish masih suka my “N”. End up, saya terpaksa gunakan teknik lain la plak.

Saya cuba “nasihatkan” Danish secara diplomasi. Kalau mula-mula die gigit saya terjerit-jerit macam “beruk mak yeh” *bak kata hubby…benci taw!*, saya tuka strategi. Saya tak jerit langsung. Saya tahan sakit itu dan tekapkan muka Danish ke “B” supaya dia rasa agak lemas dan melepaskan gigitannye. “Agak lemas” ye kalian…bukan “hingga lemas”. And Alhamdulillah…it works! Everytime die geget je, saya tahan sakit & tekap mukenye rapat-rapat ke “B”. Tapi secara perlahan-lahan lah ye. Jangan kasar-kasar. Nanti nak avoid kena gigit, benda lain lak yg jadik.

And at the same time saya bagitau pada Danish, “Please baby, don’t bite me. It really hurts..”. Alhamdulillah..it works both ways. And after 1 week of biting, he stopped and started back his normal nursing style. Selamat!

So, selepas pengalaman pertama digigit, saya sudah rasa bersedia dan tahu ape yang saya perlu buat if that  incident happen again in the future. Hehe…kire dah rasa selamat lah sikit. Sebab i know what i will do if he suddenly bite me again.
When he reach 10 months, die buat perangai lagi. Maybe die kegatalan gusi sekali lagi. Sebab die macam gigit dengan muka yang serius. Maybe sebab die betul-betul rase tak selesa kat gusi die and terpaksa gigit my “N”. This time around saya praktikkan kedua-dua cara yang saya ceritakan di atas –> Tekapkan muka die ke “B” & pujuk die supaya jangan gigit. Sometimes it works but sometimes it doesn’t. Untuk kali kedua ni, saya belikan die teething biscuit. Seboleh-bolehnya saya memang tak nak bagi die makanan beli-beli ni. Sebab makanan beli-beli ni kan ada preservatives & kalau biskut-biskut ni mesti diorang buh telur kan. Sebab Danish masih belum 1 tahun saya memang x berikan die makan telur langsung. Kali ni musim menggigitnye macam yg sebelum ni jugak, dalam 4-5 hari saya terpaksa bersabar menahan sakit. Sampai ade satu hari tu saya terpaksa biar die melalak sementara tunggu saya pump and bagi die minum thru’ bottle.

Last sekali, Danish menggigit semula time raya baru-baru ni. And this time giginye sudah ada 12 batang okey! Cantek je tersusun gigi si kecik tuh. Kali ni die menggigit bukan sebab gatal gusi, tapi sebab suka-suka! Danish & Babah die suke main this one game. Babah akan hulur jari telunjuknye yg dibengkokkan & Danish akan “ngap” jari tu untuk digigitnye sekuat hati! Babah lak buat-buat terjerit-jerit kesakitan. Memang sakit betul time gigit tu, tapi sebab nak main dengan anak punye pasal, Babah kata die x kisah…

And Danish plak, lepas dah main camtu dengan Babah die, die nak praktikkan pulak kat mak die. Tapi dengan mak, die x gigit jari, tapi die gigit Cik “N”! Kalian juz imagine, tahap gigitan die camne. Die gigit tu macam tak nak lepas & memang macam nak bagi putus! Saya ape lagi, meraung macam pontianak harum lah. Sakitnye Allah je yang tau! Menitik-nitik air mata sebab sakit melampau! Kali ni dah tak jalan dah teknik tekap ke pekap ke hape, tak di pedulik nye. Die tak nak lepas. Saya nak tarik pun tak boleh. Confirm lagi sakit kan. Last2 tangan gak lah yang naik. Berlepik-lepik peha die saya tampar. Bile die rase pedih-pedih kena tampar kat peha barulah die lepaskan. Dan yang paling geram, die tak nangis okeh. Die boleh sengih2 balik kat saya sebab nak pujuk saya balik. Gerrrraaaammmm sangat2 yeh!

Tapi saya kalah jugak dengan senyuman die…cair terus! Tengok senyumannye yang semanis gula tu, terus tak jadi marah. Adoyaiiii..ni lah bile jadi seorang ibu…kalah dengan pujuk rayu anak…payah tul! Dah la sakit kesan gigitan tu lama. Rase perit, pedih & bisa sampai 2 hari. Bila saya cek, nampak ade luka sikit. Pedih sangat taw…isk..isk..

Dan yang paling “best” sekali, bukan kena gigit tu sekali ye..berkali-kali taw! Sampai setiap kali saya nak susukan Danish, dada saya berdebar-debar. Sangat takut dan risau menuggu saat digigit tu. Bayangkanlah, dah la memang dah sakit & pedih sebab kena gigit sebelum-sebelum tu. Pastu tempat yang sama digigit lagik! Subhanallah..
Dan bile time cuci botol susu die, saya teperasan yang teat/puting susu botol die koyak! Memang die gigit sampai ade kesan terpotong kat teat tuh! Mak aaiiii..ganasnye anak mak nih! Tak dapat “N” saya, puting botol susu pon jadilah! Ish..ish…

Setiap kali nak bagi die nyusu je saya berdoa dalam hati supaya Danish tak akan menggigit. Dan saya pujuk-pujuk dan cakap pada Danish berkali-kali, “Sayang, anak mak yang soleh & baik hati ni…Jangan gigit mak ye sayang..”. Ade waktunye, die tak gigit. Tapi most of the time die akan gigit jugak. Nak tak nak, i have to bear with it lah…So, tahan je lah dalam 4-5 hari tu sampai die dah rase bosan menggigit, die akan stop jugak. Kite je sebagai seorang ibu, kena banyak bersabar…sabar lah sangat-sangat ye!

Ade sekali tu, saya geram sangat kat Danish, saya gigit balik die.Tapi dekat kaki. Die punye nangis laaa…Macam sedih sangat saya gigit die. Ooo..time die gigit x per, time kite gigit die..Hehehe..Tapi saya tak nak amalkan konsep “balas dendam” macam tu. Sebab tak mau die ikut teknik tu bile dah besar nanti…ehehe…
So, in conclusion kawan-kawan, saya summarisekan ape petua-petua yang boleh diaplikasikan di kala anak kite menggigit ketika menyusu ialah (saya susun ikut priority ye) :

1) Slow talk dan beritahu anak supaya jangan gigit kite. Pujuk-pujuk die dan kalau perlu gunakan suara yang tegas dan jegil-jegil sket mata kat die!

2) Belikan anak “teether” dan bagi anak gigit “teether” tu untuk hilangkan kegatalan/ketidakselesaan gusinye.

3) Tekapkan muke anak ke “B” supaya die rasa “agak lemas” dan melepaskan gigitannye. Buat dengan cara yang reasonable ye. Bukan kasar-kasar dan menyakitkan anak pulak.


4) Jangan menjerit setiap kali digigit. Kadang-kadang jeritan kita membuatkan anak kite lagi suka nak menggigit. Sebab die tengok ade respon pelik bile die gigit. Gigit –> Jerit. Hmm…menarik! Macam anak patung lah mak nie! =p So, tahan lah suara tu dengan menderam…hehehe…

5) Last sekali, ni teknik yang saya belajar dari pakar motivasi. Bile anak kite dalam keadaan dah nak terlelap malam-malam dan masih menyusu, sebenarnye die masih di dalam keadaan di mana minda separa sedar/sub-conscius mind die masih lagi jaga. Jadi, time tu kite pujuk dan cakap dengan die secara perlahan-lahan, “Sayang mak ni anak yang soleh, anak yang baik, taat cakap mak & babah…etc etc…” InsyaALLAH, anak kite akan lebih menerima nasihat-nasihat yang diberi bile die berada dalam keadaan separa sedar. Ade explanation yang lebih detail tentang perkara ini. Mungkin boleh saya ceritakan di lain masa.

Okey, inilah kisah dan pengalaman yang saya tempuhi sepanjang saya menyusukan anak saya selama 1 tahun 4 bulan…Walaupun banyak rintangan yang datang, namun saya tetap akan terus menyusukan Danish selagi Allah SWT masih memberi rezeki-Nya. Saya sanggup berkorban ape sahaja demi mencapai matlamat saya! May Allah SWT ease my breastfeeding journey…Amin…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

14 Comments

  1. e.l.i.s.s.m.i.e October 5, 2010
  2. harlinda halim October 5, 2010
  3. amirah October 5, 2010
  4. harlinda halim October 5, 2010
  5. Mya Syazmaya October 6, 2010
  6. casainee October 6, 2010
  7. harlinda halim October 6, 2010
  8. Mrs. Masykur October 6, 2010
  9. harlinda halim October 6, 2010
  10. buah kedondong October 10, 2010
  11. harlinda halim October 10, 2010
  12. adilla December 6, 2010
    • Harlinda Halim December 14, 2010
  13. Nurul March 9, 2012

Leave a Reply

*

CommentLuv badge