Your Side Income As Biz Printing Entrepreneur

Halu frens!

Dah baca entry saya tentang WAHPE dan Heat Transfer Machine? Kalau dah baca, mudah skit nak faham entry saya kali ni. Kalau belum, saya cadangkan baca kedua-dua entry tu terlebih dahulu, and then baru baca this one kay? Saya ade janji nak kongsi dan tunjukkan pada kalian tentang calculation of side income yang boleh kita perolehi hasil dari business printing dari rumah. So, untuk memudahkan kalian, saya letakkan ianya di dalam bentuk jadual kat bawah ni :-

Kalau nak tengok magic, cuba KLIK kat tengah-tengah jadual nih! 😉

Okay, meh saya explain in details. Tapi saya hanya akan explain secara spesifiknya tentang t-shirt printing saje dulu. Seperti yang kalian dah sedia maklum, 4-in-1 Heat Transfer Machine yang saya gunakan berfungsi untuk print pelbagai lagi jenis produk selain dari t-shirt seperti mug, plate, ceramic tiles, mouse pad dan puzzle. Tapi kali ni kite fokus pada berapa banyak side income yang kita boleh generate from printing t-shirt sahaje.

Okay…untuk memulakan biz printing dari rumah dengan menggunakan HTPM sebagai tools, anda mestilah kena kuar modal RM2,900 terlebih dahulu ye untuk dapatkan mesinnye (harga RM2,900 hanya terbuka untuk 20 pelanggan pertama sahaja taw!). So, setelah memiliki mesin tersebut barulah anda boleh memulakan biz printing dari rumah anda sendiri.

Selepas dah beli 4-in-1 Heat Transfer Machine tu, ape pulak? Hehehe…jawapannya….tak de ape lagi yang anda perlukan sebab selain dari mesin tersebut, semua tools yang diperlukan untuk anda memulakan periniagaan ini memang dah sedia ada kat umah anda. Boleh refer LINK INI untuk baca dan tengok semula apa tools yang anda perlukan untuk mulakan biz printing from home.

Okeh, lepas semua tools yang diperlukan dah ready, anda boleh mulakan dengan buat t-shirt sendiri dan t-shirt tu nanti boleh dijadikan sample untuk ditunjukkan pada bakal-bakal pelanggan. Seterusnya, macam biasa, kita proceed dengan promosi, marketing thru’ online (blog atau website) dan juga kaedah-kaedah lain yang berkaitan untuk jual produk anda. Nanti saya kongsi dengan anda pulak tentang KAEDAH BERKESAN UNTUK PROMOSI dan PROGRAM LATIHAN USAHAWAN CETAK pulak kay. Mudahkan? MODAL RENDAH, BISNES YANG MUDAH & PENDAPATAN YANG LUMAYAN. So, ape tunggu lagik? Cepat-cepatlah bertindak dan mulakan era baru dalam hidup anda… 🙂

Jadual di atas hanyalah contoh sahaje ye. So, saya nak huraikan sket. Dalam jadual di atas, anggaran harga KOS bagi sehelai t-shirt + design + workmanship = RM10. Katakan anda jual sehelai t-shirt yang siap dicetak pada harga RNM30. Jadi, profit margin bagi sehelai t-shirt adalah –> RM30 – RM10 = RM20 kan?

Itu adalah keuntungan bagi sehelai t-shirt. Let say lah dalam seminggu anda dapat tempahan sebanyak 10 helai t-shirt. Jadi keuntungan anda ialah –> RM20 x 10 helai = RM200. Haa..dah RM200 untuk satu minggu rite? Kalau sebulan –> RM200 x 4 minggu = RM800. RM800 pendapatan sampingan sebagai PERMULAAN…banyak x??? Mana nak korek RM800 kalau kite tak buat biz kan?

Yang saya terangkan di atas, hanya pulangan yang bakal diperolehi dari jualan t-shirt SAHAJA. Sedangkan pakej HTPM yang kami tawarkan adalah 4 dalam 1 –> ada 4 fungsi cetak iaitu untuk mencetak t-shirt, mug, pinggan, ceramic tiles, topi dan puzzle. Semua item/merchandise ni adalah hot item yang pelanggan akan selalu tempah sebagai cenderahati…sebab dengan HTPM ni, cenderahati lebih best dan menarik kerana ianya PERSONALIZED.

Last but not least, jum  le kome kite sama-sama jadi Usahawan Cetak Baju & Cenderahati dari rumah untuk generate side income yg lumayan secara part-time. Who knows one fine day we might have our own printing company rite? So, bertindaklah sekarang! *Semangat dengan entry snirik..kui kui kui!*

Sample of personalised MUG with Apai & my poyo sister’s photo on it!

Bayangkan muka anda ditepekkan di situ…comey kan??? ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

9 Comments

  1. rich May 25, 2011
  2. wani May 26, 2011
    • Harlinda Halim May 27, 2011
  3. wani May 30, 2011
  4. cikgu moha July 15, 2011
    • Harlinda Halim July 18, 2011
  5. seha March 28, 2012
  6. seha March 28, 2012

Leave a Reply

*

CommentLuv badge