Why Breastfeed?

 

Di sini saya nak sharing dengan kawan-kawan2 sekelian tentang ke”best”an topik ini ye…sungguh! Memang beshh…x terkate2 beshnye! (eheheheeh..over le plak haku nih!) Ever since dapat title “Mommy” ni, saya syok sgt dengan topik-mopiko breastfeeding ni (or BF for shorform).

First of all…KENAPA SAYA MEMILIH BREASTFEEDING??? Ini adalah persoalan asas yg perlu kite pertimbangkan sebelum kite pergi lebih jauh dalam mengupas topik ini…(eh..nie dah mcm nak bersyarah lak ea…) Ramai org (xpecially 1st time mommy ye) akan bertanya kpd diri snirik…

Ade ke susu badan aku ni?

Cukupkah susu badanku ini?

Camana nak mulakan breastfeed?

Ade ke buku panduan/sumber rujukan yang cite in detail ttg BF?

Bukankah payah nak BF baby xpecially bg wanita anggun yg berkarier spt ku ini?

Bukankah lebih mudah kalau kite bagi Formula Milk pd baby?

Bolehkah wanita berkerjaya BF anaknye hingga 2 tahun?

Betul ke aku nak BF baby aku nie??????

Haaa…yg tersebut di atas adalah persoalan-persoalan yg mungkin timbul di benak bakal-bakal ibu or ibu-ibu “sedia ada” tentang BF. Kalau x semua pun, mybe 1-2 soalan di atas pernah terlintas di fikiran kite kan?Apabila saya disahkan pregnant slps sebulan bernikah bunting pelamin saya dah pasang nawaitu dalam hati yg saya akan memberikan anak saya Susu Badan saya sniri and x kire wutever happen saya akan brusaha utk BF my baby…sbb mak saya selalu pesan if kite betul2 niat dari mula nak BF anak, InsyALLAH susu bdn akan ade…sbb sumenye depend on ur phsycology..sbb tu b4 sy bersalin saya dah siap2 beli breastpump even saya tak tau-menau ttg dunia working-and-pumping mommy ni…Kat bawah ni saya list kan KENAPA SAYA dan MUNGKIN JUGA ANDA PILIH UNTUK BREASTFEED ANAK SAYA/ANDA…. 

1) Menyusukan anak dengan SUSU IBU adalah hukum yg telah disyariatkan dalam agama ISLAM itu sendiri…oleh itu, sebagai muslim/muslimah kite hendaklah melaksanakan dan menyokong apa yg telah disyariatkan oleh ALLAH swt ke atas kite hambaNye…walaubagaimanapun, dr perspektif Islam, menyusukan anak bukanlah WAJIB ttp sgtlah DIGALAKKAN selagi mana kite mampu dan penyusuan itu tdk memudaratkan si ibu..TETAPI, pls take note ye kwn2, memberikan makanan yg terbaik dan mendidik anak-anak adalahWAJIB! Refer artikel ini untuk maklumat lanjut tentang hukum penyusuan Susu Ibu kay…

2) Susu Ibu adalah HAK anak kite..berikanlah HAK anak kite kepadanye..jangan sekali2 deprived HAK anak kite yg telah ALLAH SWT tentukan…

3) BONDING..sgt gembira bile anak kite memerlukan kite setiap hari dan menanti2 kepulangan kite pulang ke rumah…sampai2 je terus cling kat kite…menusuk ke dalam jiwa rasa kasih dan sayang di antara kite and anak kite…Setiap saat dan detik menyusukan bayi saya adalah saat dan detik yang sangat INDAH…x terbayang dek kate2…

4) Penjimatan berganda..bleh tolong SUAMI kurangkan kos perbelanjaan rumah tangga..x payah spend/membazir beli susu formula untuk bayi kite…bukannye elok pon…susu ibu paling BAGUS and MARVELLOUS utk tumbesaran anak kite..dah ada yg PALING BAGUS kenapa perlu pilih yg TIDAK BERAPA BAGUS??????? Jawab…jangan x jawab….

Akceli, byk lagi nak tulis…len kali saya sambung….suke sgt nak cite topik nie..but mase x mencukupi….chow chin chowwww….(mode x sbr nak balik umah…hubby dah tggu kt bhw opis..refer item 3 skali yeh!)…. =p!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

7 Comments

  1. ummu khaulah November 10, 2009
  2. Anonymous November 10, 2009
  3. harlinda halim November 10, 2009
  4. harlinda halim November 10, 2009
  5. sazwani November 10, 2009
  6. harlinda halim November 11, 2009
  7. wawa February 22, 2011

Leave a Reply

*

CommentLuv badge