Tips for finding & choosing a Babysitter

Salam kawan-kawan seperjuanganku…
Ni Mek La…”babysitter tetap” Danish! ekekeke….

Today nak sharing tips sket tentang tips-tips nak CARI & PILIH babysitter or singkatannye “BS”. Bagi mommies yg baru bersalin expecially 1st time mommies yg poyo macam sy nie yg still dalam pantang mesti fenin kepala berfikir kat mane nak cari BS, siape yg boleh jd BS, seswai ke x seswai, pandai ke x pandai nak jg baby kite n mcm2 lg la yg berlegar-legar di kepala kite. Masalah ini akan menjelma apabile cuti bersalin/maternity leave anda nampaknye sudah sampai ke penghujung rancangan…mase tu mula la bontot x snang duduk..kire nak benti kije jg baby la ape la..hehehe…(ni sume berdasarkan perasaan dan apa yg dialami oleh si penulis semata-mata ye! =p).

Perlu di ingatkan kpd kawan-kawan yg saya kasihi sekelian ye…bile kite nak membuat keputusan untuk memilih seseorang untuk babysit anak kite, kite kene betul2 MAKE SURE yg org tersebut CAPABLE of taking a GOOD CARE of our child. Jangan simply simply bagi je anak kite kat tah sesapa makhluk Allah yg setuju nak jaga anak kite just for the sake of MONEY! Banyak kes-kes yg kite tengok kat TV, baca kat paper or dengar kat radio tentang bayi dan kanak-kanak yg di dera oleh BS or maid…sanggup ke kite SERAHKAN anak kite yg still kecik dan kite tatang bagai minyak yg penuh tu di cubit, di sepak, di lepuk, di sepak, diterajang oleh orang yg kite entrust utk jaga anak kite semasa kite gi bekerja???? SANGGUPKAH kawan-kawan sekelian???? Jangan kate terajang, cubit sekali je cukup la…aku bagi 100 das kat BS yg berani cubit anak aku!
Alamak…sory ye kwn2…entry ni x sepatutnye berbaur keganasan dan emosi..saya cume jadi terover emo bile teringat kes-kes bayi & kanak2 yg didera oleh BS/maid. Pointnye kawan-kawan, BERHATI-HATI lah sebelum kite decide utk amik someone utk babysit anak kite ye…ok cool down and go back to the point….
Sebagai ibu yg breastfeed baby, saya akan bercerita tentang bagaimana cara nak pilih BS bg mommies yg BF ye..sbb care dan mechanismnye pasti berbeza jika nak dibandingkan dgn mommies yg x BF anak ye…ini kerana for breastfeeding cases, kite kena make sure yg BS tu BOLEH & TAHU cara-cara nak handle stock EBM yg dibekalkan kepada nye sepanjang waktu mommies ke kantor. Bagi yg tak BF lak, x de masalah coz mommies juz tinggalkan setin susu formula untuk dibancuh oleh BS. Nampak mcm renyah je eh nak kene ajar la ape la BS cara nak handle EBM. But percayalah…x susah manapon…NAK 1000 DAYA, TAK NAK 1000 DALIH!

Kite boleh opt untuk mengambil saudara kite sendiri atau pun someone who is a total stranger to us macam jiran ataupun kenalan kpd kenalan kite. Ape2 pon pilihan yg kite bakal lakukan, sila lah refer kpd tips-tips kat bawah nie kay :-

FIRST
Firstly, the perfect time to start looking for a sitter is during your pregnancy. Do not wait until you are about to start work again for this will add more stress on you. Go through a number of potential ones and select the best.
*Yg ni kalau boleh la…carik time preggy akceli for me is too early. But it is better la. Sekarang x la susah mane pon nak cari…boleh start cari a month before u getting back to work*.
SECOND

Ask around. Get the opinions of friends, family and neighbours who had used the babysitter’s service before. It is your right to have your baby in good hands! Some parents also place advertisements in newspapers or bulletin boards searching for a babysitter’s service.

*Survey dulu dengan ringankan mulut bertanya kpd kawan-kawan, saudara mara, sepupu sepapat or jiran tetangga yg pernah & sedang menggunakan khidmat BS. Tanya pendapat diorang okay ke tak anta anak kat BS, or better anta kat nursery? Dan jika diorang recommend someone lg bagus. Cuma after that kite sniri kene check lebih details ttg BS yg di recommend itu. Tengok  tips yg seterusnye kat bawah ni*.
THIRD

So, what are the criterias that parents should look for when choosing a babysitter? The most important one is of course basic child care. A babysitter needs to know this, be it from her own experience, from being a mother or from any basic child care courses she had enrolled before. She must love children, mature, capable and knows how to relate to them. Let her know your requirements and expectations so that any issues at a later stage could be addressed properly.

*Haaa….ni PALING PENTING before kite decide nak amik someone to babysit baby kite. Cek samada die ade kriteria-kriteria yg SANGAT2 diperlukan untuk jaga anak kite. Caranye camne ye? Takkan nak dok berkampung kat umah die seminggu dan tengok camne die jaga baby kite kan? Cara saya adalah, saya akan tanye semua perkara-perkara penting yg perlu diketahui oleh seorang full time mommies untuk jg baby. Dan reference saya adalah EMAK saya sniri! Coz emak saya dah berjaya membesarkan kami 9 org adik-beradik & semuanye fully breastfed. Dan EMAK sy adalah seorang yg sangat cerewet. So, sy ikut style EMAK sy tapi sy –> DOUBLE CEREWET!~
Please note ayat yg di highlighted kaler biru kat ats nun. Penting sgt utk inform BS tentang kehendak dan expectations kite bile kite serahkan anak kite utk die jagakan. Supaya die tak MEMANDAI wat cara die lak. WAJIB ikut cara saya jg anak & cara ANDA jg anak ANDA! (sy mmg seorang yg sgt x lenient when it comes to this issue!)
FOURTH
Interview her and find out her capability in handling emergencies. What will she do if the baby chokes or when baby falls ill? It is important that she will not panic when faced with emergencies. Make sure the babysitter’s place (if that’s where you are sending the baby. Some babysitters do come over to your home to babysit), has a phone or at least she has her mobile. This will make it easier for you to contact her.
*Sbb sy ni jenis sistematik, sy tulis semua soklan2 yg berkaitan in one piece of paper and set satu masa untuk jumpe BS yg sy dah decide utk hire. Sy datang ke rumahnye (bukan die yg dtg rumah sy ye!) untuk 2 tujuan :-
(1) Sesi INTERVIEW (walaupun die x tahu yg sy sedang interview die! =p!).
(2) Nak persekitaran umah die okay ke x dr segi kebersihan & keselamatan.
FIFTH
Remember to give her your contact numbers for emergency cases. It is wise to give a few emergency contacts, in case you are not available at that moment.
*Amik no tepon die taw! Senang nak call her to check on ur baby’s condition while u’re at the office. Dan bg no tepon kite n hubby supaya senang BS nak contact kalau ade pape…* 
SIXTH
When choosing a babysitter, make sure that the sitter enjoys playing with the child, is patient with child and is able to keep the child clean. One can gauge this by observing her body language. Is the babysitter at ease when in the company of the child? Does she smile or laugh with the child? Another factor to be considered is a good-mannered babysitter and a healthy one too!
*Alhamdulillah…so far from my observation, my BS ni jenis lemah lembut, baik hati & of course sihat walafiat…anak-anak sniri pon die x brapa  nak marah…hehehe…Danish pon okay je bile dgn die. Siap gelak-gelak lg bile sy bagi die kat my BS pagi2! Jeles taw!*
SEVENTH
Trust your instincts. If you have a bad feeling about a prospective sitter, even if you can’t pinpoint what you don’t like about him or her, go with your gut. You’re better safe than sorry.
*Saya mmg jenis percaya dgn instinct sy sniri. Kalau sy syak sumthing wrong somewhere, normally mmg it turned out to be true! Scary kan??? So, sy TAKKAN segan or takut nak TANYA or TEGUR bs saya if i feel like asking something that i am curious. Lagi satu, sy bkn jenis yg tunggu next day baru nak tanye. Saya akan tanye on the dot OR sy akan call her directly bile sy discover something yg tak kena dgn baby saya. BS sy dah biase dgn style sy and “terpaksa” akur dgn cara saya yg cerewet nih!*
EIGHT
Consider how a prospective babysitter’s parenting style will fit with yours. Are you lenient or strict? To help your child adapt well to a new babysitter, choose one who has a parenting style similar to yours.It is fine to be choosy when finding a babysitter. Having a good babysitter whom you trust, will help you feel relax when you are away from your child because you know that he is in good hands.
*Not that it is fine to be choosy, but for me WAJIB jadi choosy bile kite nak suh org jaga anak kite! Kalau boleh cari yg sama dgn style kite jaga anak. Kalau anda jenis yg cerewet, carik yg cerewet. Kalau anda jenis sempoi je, carik la yg sempoi gaks… Mcm sy laks, sy jenis cerewet, BS sy jenis sempoi. Tp die terpaksa ubah style jd cerewet sbb sy suke tegur & pesan mcm2 kat die. My hubby cukup risau kalau BS sy give up dgn sy & decide tak nak jg Danish lg…Tapi die OK je & still nak jaga Danish hingga ke hari ini…as long as die OK n sy OK, x menjadi ape2 masalah pd kesemua pihak…. =)*
NINTH
If your BS does not have any idea on how to handle the EBM, you will have to take sometimes to sit with her and explain to her in details about it. But don’t expect that she will master the subject 100% at the very 1st time you told her. The learning process will take sometimes. U got to be patient and educate your BS throughout the time.
*This one kene amik mase sket & kesabaran…sbb most BS x tau ttg cara-cara nak handle EBM. Lain mcm nursery. Kebanyakan nursery skrg dah di train utk handle EBM. So this one, kite kene gtau stage by stage. Educate ur BS form time to time. Ianya lebih mudah bile kite terangkan sesuatu based on the incident. Mcm BS sy, die akan tanye bile dlm sehari tu die face problem or blur2 ttg ssuatu. So, sy akan terangkan la in details. Sbg permulaan, explain to her all the basic things about EBM. Saya siap bagi buku “Panduan Penyusuan Susu Ibu bg Ibu Berkerjaya” kat BS sy untuk die bace & refer. N’ from time to time bile berada di ofis sy akan call n share something dgn die ttg topik-topik & isu-isu berkaitan. I will make it clear to her evrything that is important so that die takkan simply-simply buat keputusan before she got my approval..heheheh…*
TENTH
Once you’ve decide to choose a person, make sure that you have provided her with all the do’s & don’ts & the guidelines and MAKE SURE that she understand & EMBRACED it! *Ni ayat sniri so x yah komen! =p!*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

11 Comments

  1. kayyana December 24, 2009
  2. harlinda halim December 26, 2009
  3. iezue December 28, 2009
  4. harlinda halim December 28, 2009
  5. kayyana December 28, 2009
  6. harlinda halim December 28, 2009
  7. iezue December 28, 2009
  8. harlinda halim December 28, 2009
  9. iezue December 29, 2009
  10. harlinda halim December 29, 2009
  11. [zaza] February 18, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge