Tempoh Penyimpanan EBM

Tidak pasti tentang tempoh penyimpanan EBM (Expressed Breast Milk)? Meh saya tolong ceritakan….For ease of reference saya tolong jelaskan terms yang berkaitan dengan EBM…

1) Fresh EBM –> Susu yg baru sahaja diperah/pump 

2) Chilled EBM –> Susu yg telah diperah/pump and then  dimasukkan ke dalam fridge (bahagian bawah peti ais taw! Bukan yg beku tu ye kwn2!) 

3) Frozen EBM –> Susu yg disimpan di dalam freezer/bahagian beku peti ais.

A.FRESH EBM

i) Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C)  = 4 hours

ii) Di dalam “air-conditioned” room         = 8 hours

B. CHILLED EBM

Ada DUA jenis peti ais yg selalunye kite pakai kat umah kan?Ada yg 1-pintu dan ada yg 2-pintu (peti ais saya dua-pintu ye)…so, tempoh penyimpanan susu adalah berbeza-beza mengikut jenis peti ais yg kite ada kay!

a) Di dalam peti sejuk satu-pintu (bahagian bawah)  = up to 24-48 hours OR 1-2 days

b) Di dalam peti sejuk dua-pintu (bahagian bawah yg suhunya kurang 4°C) = up to 5 days

c) Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box suhu kurang 4 °C) = sehingga 12-24 jam

From my opinion, it depends on your fridge jugak. Macam my refrigerator bahagian bawahnye boleh thn gak sejuknyeee…But, my practise is i will only keep my EBM up to 48 hours in the fridge even i have 2 doors refrigerator…which means i will only keep my EBM not more than 2 days…if dah masuk hari ke-2, saya terus frozen kan…juz to be safe…

C. FROZEN EBM (yang telah dimasukkan ke dlm FREEZER ye!)

a) Fridge 1-pintu = boleh tahan up to 1 months

b) Fridge 2-pintu = boleh tahan up to 3 months

c) Deep/Chest freezer = boleh tahan up to 6 months to 1 year!

Setakat nie dulu saya ceritakan tentang isu nie..nanti ade mase sy tambah INFO lagi kay!

Cheers! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

8 Comments

  1. Anonymous February 1, 2010
  2. harlinda halim February 3, 2010
  3. Anonymous March 17, 2010
  4. harlinda halim March 17, 2010
  5. olin August 5, 2010
  6. harlinda halim August 6, 2010
  7. Anonymous November 5, 2010
  8. atiqah June 1, 2011

Leave a Reply

*

CommentLuv badge