Popular Posts

“SHOW YOUR TEETH...

Salam and Hello To All Beautiful Mommies, Daddies, Aunties, ...

And the results...

Saya adalah seorang yang sangat-sangat tidak sukakan KETIDAKPASTIAN ... saya ...

Updates – Senarai...

First of all, thanks a lot di atas penyertaan yang ...

Preparing Solid Food...

Weekend baru ni adalah weekend yg sgt besh! Sy punyai ...

Special Entry For...

Saya cukup suka “tolong” orang yang sangat kepinginkan ...

Twitter updates

No public Twitter messages. Twitter
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube
Salam sayang kawan-kawan!

Bertemu lagi kite dalam rancangan Mari Memasak….hari ini Chef Harlinda akan mengajar tuan-tuan dan puan-puan sekelian bagaimane carenye nak buat minuman Longan Kering yg sedap lagi berkhasiat. Minuman ini enak diminum oleh seisi keluarga ye. Walaubagaimanapun, mommies yg menyusukan baby teramat-amatlah digalakkan mengambil minuman lazat ini kerana ianye terbukti dapat meningkatkan production susu badan anda!
Habis tang merapu tu…hehehe…okay kawan-kawan…nah…ni die resepi Longan Kering saya…cube lah…. =)!
Bahan-bahannye:
Longan kering (10 – 15 biji) klik sini untuk beli!
Kurma Merah kering (7 – 10 biji) klik sini untuk beli!
Gula pasir/gula melaka (ikut selera masing-masing ye!)
Tempoh penyediaan:
Setengah jam je! 
 
1. Mule2, ambil longan kering dan kurma merah kering dan direbus dengan api yg perlahan di dalam sebuah periuk yg bersaiz kecil.
2. Biarkan menggelegak….
 
3. Perhatikan elok-elok ye…if air rebusan td dah agak pekat warnenye dan longan dah elok kembangnye boleh la tutupkan dapur anda k… 
4. Tuangkan air rebusan tadi dan segala isinye ke dalam sebuah jag bersaiz sederhana.
5. Tambahkan gula pasir/melaka secukup rase (saya buh 5-6 sudu gula dah cukup).
 
6. Kacau sampai gula tu larut kay! N’ tambah secukup rase kalau x manis lagi…
 
7. Okay! Tuangkan ke dalam mug favorite anda dan siap untuk di minum! Yummiieee…..

SELAMAT MENG”INCREASE”KAN BREAST MILK DENGAN LONGAN KERING YE! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Responses so far.

  1. Pah Zarihan says:

    Salam awak,
    kurma merah kering tu mana nak cari ek..
    bkn mcm kurma yg kita biasa mkn tu ke..

    rasa sama tak mcm instant punya incomix tu :D

  2. harlinda halim says:

    Pah..aah kurma merah tu lain dr yg kite biase mkn tu…sy ade jual kurma merah..leh sms sy if interested nk beli…

    rase resepi lyn ni lain dr in-comix tu..lg natural rasenye Pah… =)

  3. IBUNAUFAL.. says:

    salam…
    sy suke bace blog awak..bnyk info..
    erm, sedapnye resepi ni…
    leh tak klau sy nak order longan ngan kurma tu sekali:)erm, bape erk sekali post?nak try gak, mn tau leh increase kan production sy…sekarang ni production susu makin kurang…:( jeles tgk susu awk, banyaknye…bestnye kalu dpt camtu..:)

  4. harlinda halim says:

    wslm IBUNAUFAL… =)

    1st of all thanks for reading my blog…
    mmg sedap pon…plus bleh tmbh susu lak lagi..hehehe…baby dah brp bulan skang ni? dulu mula2 pon susu sy x la byk mane.but sy cube rajin2 pam n amik milk booster.Alhamdulillah…makin lame susu makin increase. X la byk mane..but cukup utk baby sy punye consumption… =)

    Ttg Longan & Kurma tu, IBUNAUFAL bleh SMS/contact sy @ 013-323 8265 / 019-323 8263 utk inform quantity order. Harga ade tertera kat atas nun… =)

    Dah decide brp nk order and dah wat payment, gtau je kat lyn. Lyn akan arrange for delivery as soon as possible kay! =)

  5. Sue says:

    huhu.. i pun buat ni masa dlm pantang lagi. kurma merah tu ada juga org panggil sbg kurma cina. kat kedai sensei ade jual. kalao gi kat pasaraya the store, ada bahagian yg jual2 ubat cina tu, kat situ ade jual.

    lagi satu, minum rebusan kurma merah masa dlm pantang amat bagus sbb perut tak la buncitt sgt. ni petua dr sorang chinese lady yg tukang jahit baju i. coz i tanya dia org cina berpantang makan apa. n dia kata org cina mmg tak minum langsung air masak putih tu. dia akan minum air rebusan kurma merah/cina tu. tu pasal org cina walau anak bederet tp slimmm je.

  6. harlinda halim says:

    Sue..thanks for the info..

    My oficemate yg chinese pon ade gtau sy camtu…sbb die dah start mnum teh kuram cine since preggy lg..mmg bagus katenye..tmbhn lak mnum teh kurma cine + longan bleh menenangkan… =)

  7. MuzZz says:

    Salam Kenal..
    Oh..sambil jalan2..terjumpa pula blog yg byk info ni..Nanti bleh cuba resepi ni..da lama tak buat..dulu2 rebus..lepas tu da malas..rendam je air panas and ltk gula..hehhe..tengok resepi atas ni mcm best je.

  8. harlinda halim says:

    Wslm MuzZz…

    Salam kenal…hehehe..thanks for reading my blog…aah..try la recipe nie..mmg besh pon..susu bdn pun increase..kalau Muzzz ade recipe lain yg lbh menarik ble share dgn lynn.. =)!

  9. mama dameeya says:

    Salam… tgh browse2 info pasal bf … terjumpe ur blog.. full of info… =)

    nak tanye pasal longan ni… if kite mkn longan yg dlm tin tu (yg mcm laci dlm tin) same tak khasiat dgn longan kering?

  10. harlinda halim says:

    mama dameeya…

    to be frank..i'm not sure..sbb ade yg ckp berkesan, ade yg ckp x berkesan sbb yg dlm tin tu dah diproses so, khasiatnye dah kureng nk banding yg belum process. so, it depends on ur body gaks..cume longan kering ni mmg dijual kat kedai ubat cina..so, khasiatnye mungkin lebih tinggi berbanding yg dlm tin…

  11. Anonymous says:

    salam…dilla dh try longan kering..tp tak tau laa samada salah cara or what, susu tak bertambah..but kurma merah/cina mmg berkesan…baby skrg dh 11 bulanan…adakah ini bermakna susu dh kurang?..sian dia, mlm2 asyik terjaga..tak kenyang kot..baby boy lak tu…dilla ada try akar herbanika keluaran nonaroguy…bgs jgk utk tambah susu n kuarang lenguh2 bdn…

  12. harlinda halim says:

    Dila…semua jenis milk booster yg kite consume ikut kesesuain bdn kite gak..x semua yg ade efek yg positif pd pertambahan susu..so kene trial n error la…kalau dh jumpe n dpt detect mane2 yg seswai, boleh continue amik bg tujuan meningkatkan susu kay! =)

  13. DiyaMama says:

    Salam,

    I have linked this recipe from my blog entry. Hope it’s okay ;)
    DiyaMama recently posted..The Challenge Has Come

  14. hane says:

    thanx for sharing :), nak g buat sekarang ni juga..yeay~
    Mudah-mudahan dpt tambah susu

  15. kiki says:

    salam nak tanya ada lg x jual buah longan n kurma tu?sy dah puas cari x jmpa..kalau ada nak sgt2 beli..


*

CommentLuv badge