Resepi Longan Kering – 1

Salam sayang kawan-kawan!

Bertemu lagi kite dalam rancangan Mari Memasak….hari ini Chef Harlinda akan mengajar tuan-tuan dan puan-puan sekelian bagaimane carenye nak buat minuman Longan Kering yg sedap lagi berkhasiat. Minuman ini enak diminum oleh seisi keluarga ye. Walaubagaimanapun, mommies yg menyusukan baby teramat-amatlah digalakkan mengambil minuman lazat ini kerana ianye terbukti dapat meningkatkan production susu badan anda!
Habis tang merapu tu…hehehe…okay kawan-kawan…nah…ni die resepi Longan Kering saya…cube lah…. =)!
Bahan-bahannye:
Longan kering (10 – 15 biji) klik sini untuk beli!
Kurma Merah kering (7 – 10 biji) klik sini untuk beli!
Gula pasir/gula melaka (ikut selera masing-masing ye!)
Tempoh penyediaan:
Setengah jam je! 
 
1. Mule2, ambil longan kering dan kurma merah kering dan direbus dengan api yg perlahan di dalam sebuah periuk yg bersaiz kecil.
2. Biarkan menggelegak….
 
3. Perhatikan elok-elok ye…if air rebusan td dah agak pekat warnenye dan longan dah elok kembangnye boleh la tutupkan dapur anda k… 
4. Tuangkan air rebusan tadi dan segala isinye ke dalam sebuah jag bersaiz sederhana.
5. Tambahkan gula pasir/melaka secukup rase (saya buh 5-6 sudu gula dah cukup).
 
6. Kacau sampai gula tu larut kay! N’ tambah secukup rase kalau x manis lagi…
 
7. Okay! Tuangkan ke dalam mug favorite anda dan siap untuk di minum! Yummiieee…..

SELAMAT MENG”INCREASE”KAN BREAST MILK DENGAN LONGAN KERING YE! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

18 Comments

  1. Pah Zarihan November 24, 2009
  2. harlinda halim November 24, 2009
  3. IBUNAUFAL.. November 25, 2009
  4. harlinda halim November 25, 2009
  5. Sue November 25, 2009
  6. harlinda halim November 25, 2009
  7. MuzZz December 4, 2009
  8. harlinda halim December 6, 2009
  9. mama dameeya December 27, 2009
  10. harlinda halim December 28, 2009
  11. Anonymous February 10, 2010
  12. harlinda halim February 10, 2010
  13. DiyaMama December 31, 2010
  14. hane March 13, 2012
  15. kiki April 19, 2012
    • niza May 16, 2012
      • kiki May 18, 2012
        • Lynn May 23, 2012

Leave a Reply

*

CommentLuv badge