Protocol to Increase Breastmilk Intake by the Baby

HELLO FRENS!
Mungkin ramai mommies yg mengalami situasi susu badan berkurang pd satu2 masa atau keadaan dan menyebabkan most of mommies out there menggelabah dan panik! And bile dah panik, biase la…macam2 cara terlintas di benak pikiran kite utk overcome the problem dan most people will resort kpd cara paling CEPAT dan MUDAH utk meningkatkan semula susu yg dah drop/merudum tu. Ade yg tak sabar dan terus nak amik milk booster atau pil hormon sbb terrrrlalu-lalu risau dgn hasil perahan yg mungkin hanya 3oz, 2oz atau 1oz sekali perah!

Nasihat sy yg comeyl nie…JANGAN PANIK ye ibu-ibu mithali sekelian…Jd breastfeeding mommies nie kene byk bertenang-tenang…cool and steady…eheheh..susu merudum pon kene senyum n cool je…kene muhasabah blk pelbagai perkara. Mungkin kite dah malas mengepam atau baby kite dah tak bangun nyusu malam2 etc etc. Semua tu akan affect our production ya…INGAT…bile kite jarang/kurangkan sesi mengosongkan breast (samada melalui direct feeding atau mengepam) automatik susu akan kureng coz badan kite terima signal yg kite tak memerlukan susu yg byk…ade fhm???? =)

Sebenarnye, utk menambah/meningkatkan susu badan nie pon ade PROTOKOLnye. Tak bleh main hentam keromo saje ye…kene ikut protokolnye dari yg mula2 sampai yg lasssst sekali. Tak boleh jump to the last measure. Kena buat yg mula2 dulu, bile tak jalan yg 1st, tambah lagi dgn cara yg 2nd, tak jalan yg 2nd buat yg 3rd dan seterusnye….Meh saya berkongsi tentang PROTOKOL untuk meningkatkan susu badan. WAJIB ITUT DARI YG 1ST DULU TAW!

  1. Get the best latch possible. FIRST of all, kene buat yg nie taw! Kene SELALU check ya…sbb teknik lekapan yg betul memainkan peranan yg sangat penting untuk memastikan bayi betul-betul dapat mengosongkan breast dgn sempurna. Sila refer SINI untuk further info kay!
  2. Know how to know the baby is getting milk. Dah setel bahagian latching/lekapan yg BETUL, check this out plak. Kite kene make sure bile baby nyusu, die betul-betul MENYUSU dan bukan semata-mata MENYONYOT! Menyusu means die mendapat susu dari breast kite, while menyonyot is dia hanya menghisap tapi tak dapat susu pon dari kite. Sian baby taw…CARA nak tau whether our baby menyusu dan bukan menyonyot adalah dengan memerhatikan bayi kite punye dagu. Pd permulaan kite akan perasan yg baby kite akan suck laju2 untuk stimulate susu keluar dr breast. After a while kite perhatikan baby kite akan menyusu slowly and deeply..die akan pause semasa menelan susu. Tengok tang dagu die…time die menelan die punye dagu akan drop ke bawah sket….Nak senang faham, juz imagine time kite sedut air dari straw. Dagu kite akan drop ke bawah sket kan time menyedut tu…Haa….senang je kan? =) INGAT kata-kata hikmat nih –> “A baby who does this type of sucking (with the pause) for twenty minutes straight might not even take the second side. A baby who nibbles (doesn’t drink) for 20 hours will come off the breast hungry”.
  3. Breast compression. Bile baby dah menyusu dan still menyonyot, gunakan teknik breast compression untuk meningkatkan pengaliran susu kepada bayi. Saya selalu amalkan teknik ni bila baby saya  tido malam2 and ngantuk. Bila ngantuk, die akan nyusu lalok-lalok dan tatkala saya masih rasakan Let Down Refleks, baby saya tidak menghsiap dengan bersungguh-sungguh disebabkan “kemengantukkan” melampau, saya akan  picit (compress) breast supaya susu tu keluar. Dalam keadaan lain  plak, saya gunakan teknik ini bila baby saya dah start nyusu main-main after 10-minutes of nursing…So, saya akan picit breast perlahan-lahan untuk  alirkan susu keluar. Bleh refer sini untuk maklumat lanjut ya –> Breast Compression.
  4. Switch sides. Apabila baby tidak lagi menyusu tetapi masih di breast untuk bermanja-manja, even kite dah buat teknik breast compression tadi, tukar la plak ke breast yg satu lagi. Tukar-tukarkan breast and repeat the process sehinggalah bayi kite kenyang dan mendapat susu yg mencukupi.
  5. Try fenugreek and blessed thistle. Kedua-dua herbs ni terbukti untuk increase milk supply dan melancarkan pengeluaran susu badan. Tambah-tambah kalau makan dua-dua sekali harung. Meeemmmang memberangsangkan! =)
  6. Nurse while lying down. Pada waktu malam apabila bayi lebih gemar menyusu dengan lebih lama, susukan baby dengan posisi baring. Anda pon bleh tidur sekali time tu. Dapat berehat sama-sama. lebih relax dan selesa. So, pada sesape yg masih belum cuba dan pandai teknik nyusu sambil baring, belajar2 lah ye…Sangat best! Bleh refer  SINI untuk more infos…
  7. Lactation aid. Dapatkan advise dari Kaunselor Laktasi untuk mendapatkan panduan sebenar samada anda betul-betul memerlukan lactation aid atau tidak. In case memang memerlukan, pilih lah aid yang digunakan di breast anda macam SNS. But please remember, supplement only after steps 3 and 4 above and the baby has nursed on at least both sides. Kenapa lebih baik untuk gunakan lactation aid  instead of guna cara lain seperti memberi susu kepada bayi dengan menggunakan srynge, cawan atau jari? Ni ha jawabannye….
    • Babies learn to breastfeed by breastfeeding
    • Mothers learn to breastfeed by breastfeeding
    • The baby continues to get your milk
    • The baby won’t reject the breast
    • There is more to breastfeeding than the breastmilk

  8. Introduce solids. Bagi baby yg dah berusia 6-bulan dan jika anda merasakan susu sikit and tak cukup untuk baby, jangan terus mengambil keputusan untuk topup susu formula ya… Anda dah bleh start bagi baby anda makan solid food seperti puree buah, bubur dan ape2 sahaja makanan PERMULAAN untuk baby anda. Jangan bagi makan ada baby kalau baby belum reach 6-months ya…make sure anda EXCLUSIVE BF baby hingga 6-bulan dan baru intro solid. Solids should normally be started when the baby is showing interest in eating solids (usually around six months of age).
  9. Hormone pills (Progestron-only-pills). If betul-betul dah tak bleh nak wat ape lagi dan anda SUDAH BUAT SEMUA perkara di atas dan hasilnya tidak seperti yg diharapkan, maka boleh lah buat keputusan untuk amik Domperidone atau lain2 pil seperti maxalon etc etc. Tapi dapatkan nasihat atau perskripsi doctor terlebih dahulu ya…Sebab drug nie ade side effects taw…so kene berhati-hati if nak consume. Sepanjang pengetahuan saya, yg paling less side effects ialah Domperidone. Saya dapat Domperidone dr klinik panel tempohari sebab tak berapa sihat. Dua hari je mkn, susu increase. Tapi saya makan bukan untuk tambah susu ya… Saya mkn untuk sakit perut taw! 
  10.  

Okay…jika and menghadapi masalah susu merudum, dun forget to follow these protocol from No. 1 first…jangan jump-jump taw!!!! Rotan nanti! =p!

Source from: www.kellymom.com

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
    "Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
    We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
    The following two tabs change content below.
    WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

    10 Comments

    1. Mrs. Masykur March 9, 2010
    2. harlinda halim March 9, 2010
    3. m@Ri@ March 10, 2010
    4. harlinda halim March 11, 2010
    5. Anonymous March 24, 2010
    6. harlinda halim March 24, 2010
    7. Anonymous March 24, 2010
    8. Anonymous March 24, 2010
    9. harlinda halim March 25, 2010
    10. Anonymous March 25, 2010

    Leave a Reply

    *

    CommentLuv badge