Preparing Solid Food for Danish! – Part I (Continuation)

Kawan-kawan… 🙂

Masih ingat lagi entry sy tentang preparation solid food untuk Danish? Memandangkan ramai yg bertanya saya bagaimana nak gunakan makanan/puree yg sudah di frozenkan di dalam cube ice-tray comel saya itu, maka saya sambung sket dr entry sy yg lepas tentang teknik-teknik yg boleh di praktikkan untuk MEMUDAHKAN kerja-kerja memasak bubur baby kita sebelum ke opis dengan MUDAH dan CEPAT….

Okie…frozen puree yang dlm cube ice-tray tu camni rupenye kan….

Dah masak, panas-panas masukkan dlm ice-tray ye…

 N’ then masukkan dlm freezer untuk dibekukan…

Okie…esoknye, bile dah seharian, confirm dah jadi frozen cube puree tu tadi kan? So, what we do to make our job easy is, KELUARKAN kesemua frozen puree yg dlm ice-tray tu td dan msukkan ke dalam freezer bag / plastic / bekas tupperware…hehehe..mcm yg sy buat kat bwh tu, sy buh dlm bekas sbb x de plastic..n sy rase lg senang sy transfer dlm bekas dr palstic/freezer bag..senang je nk amik.

 

Ni cubenye bercampur2 je….

But, please be reminded that, u might find it difficult to open the cover because it has been “frozen” too…so what did i do to make my work easier is,i put it under the running tap water for 1-2 minutes…n viola! Open it up n take 1-2 puree cubes of ur own choice n put it in the bubur nasi yg ala-ala dah nak masak..let it melt and kacau perlahan2 sampai cair…biarkan dlm 3 minutes so that the puree cubes betul2 cair n sebati dgn bubur yg kite sedang masak ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

20 Comments

  1. Mrs. Masykur January 4, 2010
  2. harlinda halim January 4, 2010
  3. e.l.i.s.s.m.i.e January 4, 2010
  4. harlinda halim January 4, 2010
  5. Mrs. Masykur January 4, 2010
  6. lin muhamad January 5, 2010
  7. Mrs Wanie January 5, 2010
  8. harlinda halim January 5, 2010
  9. anisfuad January 7, 2010
  10. harlinda halim January 8, 2010
  11. harlinda halim January 8, 2010
  12. anisfuad January 8, 2010
  13. nkab January 8, 2010
  14. harlinda halim January 12, 2010
  15. mecheet February 5, 2010
  16. harlinda halim February 5, 2010
  17. aanie December 23, 2010
  18. fadillah March 1, 2011
  19. adilla December 5, 2011
  20. azah February 22, 2012

Leave a Reply

*