And the results of those Pregnancy Tests were……..

Saya adalah seorang yang sangat-sangat tidak sukakan KETIDAKPASTIAN … saya sangat benci pada sesuatu yang tak pasti dan ragu-ragu … saya mahukan KEBENARAN dan something yang betul-betul boleh membuatkan saya confident dan boleh berhenti berfikir tentang perkara tersebut…

So, itulah yang telah terjadi pada diri saya minngu yang lepas…Kepada rakan-rakan yang dah sedia maklum, saya memang plan tahun ni untuk tambah ahli baru dalam family…yes, i was trying to conceive a second child…because for me, Danish dah seswai nak ada adik hujung tahun ni…sbb by end of this year, his age will reach 2 and a half years already. So, ok lah kan, kalau nak beradik…taklah rapat sgt pon. Lagipun, saya memang dah cukup bersedia nak preggy & having another baby this year…

I’ve stopped  my contraception pills since last month lagik. Tu pun setelah dapat green light from my hubby. Actually saya tak terlalu berharap untuk conceive dengan cepat sebab i juz want it to go naturally with the flow..tak mo push2 and beria-ia even dalam hati teringin sangat-sangat dah nak ada anak lagik. But, knowing myself yang memang banyak dapat genetik dari mak saya yang sangat subur orangnye, saya rasa saya berkemungkinan besar akan conceived as soon as i stop my pills.

So, this time around saya test out of suka-suki. During lunch hour, saya minta permission hubby untuk ke Wangsa Walk. So, sampai je sana lepas dah beli lunch di Subway, saya pun singgah la kat Guardian & beli that pregnancy test. Brand paling murah taw mak amik. Sebab tak nak rugi sangat lah kan…hehehe..lagi pun saje je nak test. Saya beli pregnancy test brand Quick & Sure yang hanya berharga RM12.90. Kat kotak tu cakap, can detect pregnancy as early as 5 days before your expected menstrual.

Petang sket around kul 3.50pm di opis, saya pi lah guna UPT test tu. Siap baca bismillah ko! Hehehe…gabra tetibe…saya pon x taw nape. And….after dah buat exactly as instructed kat box tu, saya pun tunggu dan lihat that stick…and i was sooooo surprised because within less that 15 second, i could see a double line kat stick tuh! Clear lak tuh! Terbulat-bulat mata saya kat dalam ladies mase tuh! Sangat lah terkujat dan siap rase nak nanges sebab happy gilerrrr….hehehehe…resultnye adalaaaahhhh….

*

*

*

*

*

*

*

Quick & Sure Pregnancy Test @ 3.50pm on 9/2/2011

But the line was sooo faint…gumbira tapi tak berapa nak confident. So, that nite, saya mintak adik saya, Amy yang nak kuar berdating untuk singgah di farmasi berdekatan dan belikan saya another test untuk saya testing sekali lagi keesokan subuh…so, subuh-subuh buta saya bangun & condcuted the test…

Day 2 Day (Fast & Easy) Pregnancy Test @ 6.25am 0n 10/2/2011

Actually, after this second test, i am quite confident i am pregnant! So, saya decide untuk ke klinik pagi tu jugak sebab nak dapatkan confirmation from the doctor. Tapi bile buat UPT test dengan gynae kat Pusat Perubatan Naluri tu, saya agak kecewa sedikit… =( Sebab the 2nd line was very very faint & vague! Saya rasa macam tak percaya lak. Saya sangat tak puas hati with the result & the gynae asked me to come again next week to check again.

Dalam hati saya, saya dah cukup confident dengan test yang saya buat snirik di rumah. Tapi sebab kat klinik punye tak berapa nak clear, saya jadik tak senang duduk. So, straight away after jumpa that gynae, saya terussss shoot ke farmasi lagi sekali & i bought another TWO pregnancy test! Satu yg biase, satu lagi yg digital!

Sampai jek opis, saya buat test guna midstream stick yang biase tuh..and this was the result….

Sure & Easy pregnancy Test @ 3.30pm on 10/2/2011

This time the second line was clearer than yesterday. SO, saya sangatlah kepelikkan dengan test di klinik pada waktu tengahari sebelum tu. Pelik sesangatt!!!! Geram pun ado kat hati nih! Mane taknye, kite punye tergedik-gedik eksaited, tetibe jumpa doctor, lain lak resultnye…

So, untuk lebih meyakinkan keyakinan diri yang memang sudah sedia yakin, saya conduct one last test keesokkan paginya with the digital pregnancy test….hat ni canggih sket..siap btaw lagi berapa minggu kite sudah preggy…and the result was…..

Clearblue Digital @ 6.30am on 11/2/2011

Kasik zoom lagik…hehehe..baru puas hatiku…. 😉

Haaaaaa…hat yang ni tiada keraguan lagik..saya SANGAT CONFIDENT dan happy dengan keputusannya…lepas buat test yang ni, saya dah cukup confident yang saya pregnant! Kat box Clearblue tu sudah claim yang keputusan adalah benar sebenar-benarnya…

Kat atas nun yang tulis 2-3 weeks pregnancy itu adalah from the date of the conception. Kalau ikut kiraan doctor, saya sudah preggy 4-5 minggu lah…Kat box tu juga ade explain cara interpret result window test tersebut…

Hah…dah 4 pregnancy home test saya buat…baru saya puas hati dan PASTI yang saya pregnant. Dulu masa first time preggy saya siap beli 8 pregnancy test tawww…hik hik..hik…kali ni dah cut beli half dari yang sebelum ni…4 batang jek saya beli… 😉

TODAY on 16/2/2011 saya gi jumpa my gynae sekali lagik. And ALHAMDULILLAH..bile di scan, memang sudah nampak itu amniotic sac/yolk sac yang sangat kecil gitu in my womb…perasaan yang sangatlah indah bile nampak kejadian ALLAH swt yang Maha Kuasa…saya sangat-sangat bersyukur dengan rezeki yang ALLAH SWT berikan…I am so super duper happy taww!!! =)

Semua POSITIVE okay! 😉

So, ini adalah entry permulaan untuk kisah pregnancy saya yang ke-2…saya akan sambung dan sambung lagik kisah ini selepas ini hokay! Doakan saya dan keluarga akan dipermudahkan segala urusan untuk kehamilan kali yang ke-2 ini ye kalian! Luv uolsss…..mmmuuuaaahhss! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

70 Comments

  1. mama_kyra February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  2. eT February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  3. mya syazmaya February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  4. aniza February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  5. diLa February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  6. Seri February 17, 2011
  7. oren February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  8. Just February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  9. ziela February 17, 2011
  10. Mommy Aqil February 17, 2011
  11. Erin February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  12. ummirayyan February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  13. azurasamsuddin February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  14. amirah February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  15. MamaYatie February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  16. Nur Iman February 17, 2011
  17. mrs adam February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  18. mamaJong February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  19. dayah February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  20. deena awanis February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  21. lydzar February 17, 2011
    • Harlinda Halim February 18, 2011
  22. mama Erfan February 18, 2011
    • Harlinda Halim March 3, 2011
  23. mala_paola February 18, 2011
  24. Cik Haf February 18, 2011
    • Harlinda Halim March 3, 2011
  25. fiza February 18, 2011
    • Harlinda Halim March 3, 2011
  26. noorulaz February 18, 2011
    • Harlinda Halim March 3, 2011
  27. nai February 18, 2011
    • Harlinda Halim March 3, 2011
  28. mazita February 21, 2011
  29. Didie February 21, 2011
  30. wafi February 21, 2011
  31. Toko Bakso February 22, 2011
  32. ShilaShower February 24, 2011
    • Harlinda Halim March 15, 2011
  33. Azeima February 25, 2011
  34. Cas Ainee February 28, 2011
  35. shaedah February 28, 2011
  36. rahil fauzi May 15, 2012
    • Lynn May 23, 2012
  37. Siti Fatimah January 8, 2013
    • Nabila July 1, 2017
  38. echah June 2, 2013
    • Lynn June 11, 2013

Leave a Reply

*