Mak, Mommy, Mama, Mom, Ibu or Ummi??? Confusenyerrrr….

Mak confuse niiieeeee…………
Saya sangat confuse…confuse…and confuse! Saya nak Danish panggil saya “Mommy”…Tapi hubby cakap, “Jangan nak ngade, panggil Mak je sudah…”, Lagi rase dekat di hati katenye, “Same macam kite panggil mak abah kite… ” sambungnye lagi.
Babysitter saya lak dok bahasakan saya kat Danish “Mama”…. Everyday nak anta Danish pagi-pagi kat umah die, die cakap kat Danish, “Mama nak gi kije…bye bye kat Mama…”.
Mak saya lak bile timang-timang Danish die cakap, “Meh kat Opah meh…Asik dok kat Mommy jerrr…”.

As for Danish snirik…bile nampak saya, automatik die akan panggil, “Ma ma… Ma ma…”. Cumil sungguh! Malam2 nak nenen pon ngingau sebut Ma ma... Ehehe…

Disebabkan dulu masa dah nak dekat2 bersalin, saya tetibe tuka fikiran nak bagi nama kat baby Ku Muhammad Danish Iskandar instead of Ku Adam Iskandar…as suggested & planned earlier by my hubby… So, hubby cakap, memandangkan die dah tolerate dengan my request tu, die harap saya tolerate dengan request die untuk bahasakan diri kami as “Mak” and “Babah”…

Mesti uols pelik kan…benda camnie pon nak jadi issue sangat ke? Mane2 pon same… Iye…betul…memang sama…tapi pada saya ape yg penting the way our children gonna call us in the future…how does it sound..appealing to us or not…Saya tak la bermaksud panggil “Mak” ni tak bagus…Sebab saya pun panggil emak saya “Mak”…Saya juz nak create new tradition, new environment in my own family…But my hubby still insist……

Sebab nak jadi wife yg mithali, saya turutkan kehendak hubby gaks la… Walaupun ade waktu-waktunye saya terrrrlepas bahasakan diri “Mommy” kat Danish… Ye la..dah dekat 7 bulan dok bahasakan diri camtu kat die… Tibe2 tuka jadi “Mak”…


Tapi lately, i came to realize that IT IS NOT AN ISSUE AT ALL…as long as Danish tau & kenal yg saya nie la mak die & desperately mengaum untuk dapatkan saya everytime he saw me…it does not matter at all…Mak ke, Mommy ke, Mama ke..etc etc..i feel soooo heaven when he  smiles at me & hug me so close…i know that he dun even need to call me with any name…from the bottom of his heart he’ll say, “I dun care wut ur name is, one thing for sure i know that u’re the person who loves me the most in this whole world!”.

 

Cheers!~ 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

6 Comments

  1. e.l.i.s.s.m.i.e March 26, 2010
  2. harlinda halim March 26, 2010
  3. habibah_bib March 26, 2010
  4. harlinda halim March 26, 2010
  5. qasehadam March 26, 2010
  6. Nana Kuat Merapu March 26, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge