Great Cloth Diaper Change (GCDC) on 20.4.2012 – We Made It! :)

*Ini adalah antry yang agak terlewat. Tarikh kejadian adalah 20 & 21 April 2012. Saya lambat update sebab saya masa tu dalam mode “lupa” kepada blog cun ini… πŸ˜‰

Okeh…diringkaskan cerita, pada 20 April 2012 yang lalu, saya telah pun menyertai International Event sempena sambutan Earth Day 2012 iaitu Great Cloth Diaper Change 2012. Tahun lepas GCDC diadakan di Wisma Bling Lustre, Puchong. Saya tak participate time tu. So, tahun ni saya dengan excitednya participate in this interesting event. Event ni adalah khas untuk ibu bapa yang bijak pandai menjimatkan wang dan concern mengenai alam sekitar dengan memakaikan anak-anaknya dengan Cloth Diapers or Lampin Moden yea…hehehe…. So, selaku mak yang rajin lagi awesome, saya nak mengaku bahawasanya saya adalah salah seorang dari mak yang memilih untuk memakaikan anak saya dengan Cloth Diapers. Saya bangga tawwww kalian sebab saya terbuka hati & minda untuk jadi mak yang awesome begini…. ;)!

Apa tu Great Cloth Diaper Change???

Owh..saya rasa ramai yang tahu. tapi kot ada lagi yang tak tahu or tak aware dengan international event ni, ni saya copy & paste historical background GCDC nie (mode malas nak explain dgn ayat sendiri… ;p) :-

“Judy Aagard’s desire to celebrate Earth Day by hosting a family event for the Tiny Tots community quickly morphed into a dream to set a Guinness World Record for the most cloth diapers changed simultaneously. Β Shortly thereafter, The Great Cloth Diaper ChangeSM 2011 was conceived and organized by a small group of cloth diaper enthusiasts that were eager to demonstrate that cloth diapers are a real option for today’s families.”

So, nak jadi cerita, Malaysia adalah salah satu negara yang participate in this event. Tahun ni berbeza dengan tahun lepas sebab tahun ni Malaysia ada 2 hostess. Satu di Saujana Utama, Sungai Buloh & another one di Putrajaya. Saya took part yang di Sg. Buloh. Acara menyalin lampin ni diadakan serentak ye di seluruh dunia and Malaysia punya timing jatuh pada pukul 12.30 malam. Maka dengan gigihnya saya “memaksa” hubby saya untuk memberi sokongan kepada saya dengan membawa saya ke Sg. Buloh on that day..hehehe. Siannnnn hubby…seb baik la die memahami…tq taw hubby… πŸ™‚

Actually di siang hari tu, ada pelbagai booth jualan di buka. Akan tetapi, mak malas nak pergi sebab banyak hal yang perlu diuruskan di rumah hari tu. So, Mak attend event yang betul-betul je la… Kang attend siang2, mak perabeh duit borong CD lagikkk…CD kat umah pon dah berlambak2 tak terpakai2….hehehe….

Para commitee untuk GCDC event nie adalah admin & members of Malaysian Cloth Diapering Parents (FB Group).Β So, i am glad to say here, they did a great job! Bravo to all of them! Yelah..semuanya mak-mak orang yang sangat rajin dan berdedikasi memperuntukkan masa mereka untuk memastikan event ni success. Bukan senang nak buat kerja FOC camnie. Tapi mereka ni sangat komited nak memastikan perjalanan program ni smooth & teratur. Hebat..hebat…Kudos to all of the committees involved yea! πŸ˜€

Owh ya! Lupe nak habaq mai…Rich Mom Boutique adalah merupakan salah satu tukang SPONSOR yea untuk event GCDC kali nie. Rich Mom Boutique telah dengan bermurah hatinya menyumbangkan sejumlah 100 pcs button badge with GCDC 2012 & MCDP logos printed on it… Awesome kan? kan? πŸ˜‰Β 

So, last but not least, meh saya nak share dengan uols semua all the photos taken on that day buat tatapan uols. And before that, sila lah tonton this video coz Mama Lyn adalah antara org yang di interview oleh Astro Awani on that nite! Ehehehe…syok snirik je ai nih. kalau uols malas nak tengok lama-lama this video, apa kata uols terus fast forwardkan ke minit yang ke 2:47 yea… πŸ˜‰

[kml_flashembed movie="https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded" width="575" height="420" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

Okay…meh tgk gambaq pulakkkk! πŸ™‚

Participant comeyl dah get ready nak change his diaper… πŸ™‚

My 1st son yang sangat eksaited that nite…

Hubby yang ala-ala kena “paksa” temankan ai malam tu..hahaha… ;p

Suasana kecoh-kecoh mak2 dengan babies masing-masing! Havoc! πŸ™‚

Mama Lynn yg poyo…ngantok2 pun sanggup redah ke Sg. Buloh…hehehe!

Tokey Bisky Bosky (Kak Qhat) & Room of Cloth Diapers (Kak Mahya)

We are one of the generous sponsor! πŸ˜€

Tokey Rich Mom Boutique in action! πŸ˜‰

Yeay! We made it! πŸ˜€

Goodies yang ku bawa pulang…best best…dapat banyakkkkkk barang2 yg menareks! πŸ™‚

The cert…

Haha! Saya berjaya jawab soalan quiz dengan tepat..maka dapat hadiah tempat ke-2!

Paling besh dapat CD MG Patch handmade by Melor Rahman! Happyyyy…. πŸ˜‰

JUM JOIN GCDC 2013 NEXT YEAR! πŸ˜€

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

Leave a Reply

*

CommentLuv badge