Bercantek-cantek ke ofis…Perlu ke???

Halu-halu kawan-kawan! Uiiii…dah berapa hari nih Lynn tak dapek nak update blog! Bz semedang bak kate orang Perak! Hehehe…Banyak kije wooo..mak fenin ni fenin…Balik umah basuh botol-botol susu, kemas beg nursery Danish, iron baju mak & babah, basuh baju, lipat kain, kemas umah, masak (kadang-kadang) dan last sekali tidurkan Danish Iskandar as well as menidurkan diri snirik! Hik…hik…bukan senang nak juggle semua… Tapi, tak per..itulah PENGORBANAN namenye…ye dak???

Okeh…saje nak share topik santai-santai dengan uols today. Sebab saya nak tau gak kalian punye pendapat dan cara camno kan. Al-maklumlah, sebagai WANITA, kite ni memang tak dapat nak dipisahkan dari isu melaram, beregek, mekap, bercanteks-canteks especially bile nak kuar umah kan?kan? Kalau dok umah tu, beerrraattt sket nak mekap lah kan. Bukan tak nak berhias untuk suami, tapi malas nak cuci muka bagai! Hehe…nanti dok dapur masak tu lah masak ni lah, abes cair mekap tuh! =p Lagipun lebih selesa menayangkan “natural beauty” kat hubby dari tepek-tepek bedak bagai…alasan!

Kalau ikutkan bercantek-cantek sentiasa ni amatlah digalakkan dalam Islam. Sebab Islam tu agama yang cantik dan agama menyarankan umatnya bercantek-cantek. Tapi PLEASE TAKE NOTE ye kaum wanita…bercantek-cantek itu ada limitnya. Jangan sampai melampau-lampau dan over lak. Itu dah jadi TABARRUJ atau maksudnye berlebih-berlebihan dalam berhias. Jatuh haram dan berdosa hukumnya.

Sebab kaum wanita ni, kena jaga aurat dan maruah. Bagi yang belum berkahwin tu, kena lah jaga adab, aurat juga maruah sebagai seorang gadis. Dan yang dah kawen laks, kene jaga aurat dan maruah sebagai seorang isteri. Berhias tu biarlah untuk suami tercinta ye… Supaya sedap dipandang mata. Bagi wanita berkerjaya pun digalakkan untuk berhias dan bercantek-cantek secara sederhana..saya ulang SEDERHANA ye…

Hehe..jadik sesi tazkirah lak yeh..saje je nak beringat-ingat sesama umat… Sebab saya pun tidaklah sewarak mana. That’s why kena mengingatkan diri snirik yang lemah ini. Bagi saya, nak mekap-mekap gi kerja tak de masalah. Okay je as long as kite bermekap untuk menjaga dan menunjukkan personaliti dan peribadi yang kemas, comel dan bagus di pejabat dan orang lain. Orang pun senang dan selesa nak deal dengan kite kan. Yelah, juz imagine kalau kite selekeh dan berpakaian ala sempat je, ape pandangan orang pada kite lak…ye dak??? Personality WAJIB dijaga supaya tidak menjatuhkan maruah diri sendiri.
Alah..mekap simple-simple je sudah memadai. Takyah nak tebal-tebal sangat pun okay. Macam saya ni dah memang dasar tak reti nak mekap tebal & saya rase muke saya jadi pelik gitu jika dimekap tebal. Hehe…hubby pon kutuk giler kalau saya dok tenyeh eyeshadow warna pelik-pelik. Siap suh lap balik yeh! Huh!

Memang siok mekap-mekap nie…teringat zaman kat UIA dulu. Tiap-tiap minggu kalau tak balik kampung, saya dan bestie saya main mekap-mekap kat bilik. Macam-macam teknik lah kitorang buat. Combine kaler tu kaler ni lah, teknik sapu blusher lah, ape lah. Siap praktis mekap-mekap lagi 1-week before Law Grad Dinner! Eksaited tak tentu hala! Hehe…
Eh..eh..syok snirik lak saya bercerita tentang diri sendiri…hik..hik. Oleh itu meh la saya nak ngade-ngade tunjuk kat korang style mekap yang saya apply HARI-HARI. Hari-hari same je camnie. Cume kadang-kadang malas je nak tenyeh eyeshadow. Yang WAJIB tenyeh :

1) Bedak compact ZA formula khas untuk acne treatment (foundation Clinique ku itu sekali sekala je tepek kat muke…rimas!)

2) Celak Maybelline kaler brown

3) Mascara pun Maybelline yang hat Volume Express tu or mascara Clinique

4) Blusher IN2IT…sebab warna cantek dan murah! =)
5) Eyeshadow macam-macam jenis ado! Yang no-brand pon ade…hehe.

6) Lipstick BODY SHOP kaler pink (no. 55)

7) Perfume pon BODY SHOP – Dreams Unlimited. Saje try sebab dah bosan dengan bau Miracle. Please take note, saya tak suke bazir duit beli perfume mahal-mahal ye! =p

So, dengan kombinasi barang-barang mekap yang sangat affordable di atas, saya pun gunakanlah sebaik mungkin kat atas muka saya yang tak berapa nak licin nih. So, inilah hasilnye kalian! Jangan meluat, ejek or nyampah ye kalau tak cantek! Saya ni jenis confident dengan diri snirik. Takat-takat mekap cenggini dah kire cantek bagi saye…hehehehe…
Kalian lak camne? Meh la share dengan saye kalian punye cerita…I would love to know sesangat-sangat! Sharing is caring kan… =)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

16 Comments

  1. e.l.i.s.s.m.i.e October 27, 2010
  2. amirah October 27, 2010
  3. Rizziela October 27, 2010
  4. harlinda halim October 27, 2010
  5. WNFnWM October 27, 2010
  6. WNFnWM October 27, 2010
  7. harlinda halim October 27, 2010
  8. harlinda halim October 27, 2010
  9. harlinda halim October 27, 2010
  10. shida October 27, 2010
  11. harlinda halim October 27, 2010
  12. Mrs. Masykur October 27, 2010
  13. harlinda halim October 27, 2010
  14. Ummi Iman October 28, 2010
  15. harlinda halim October 28, 2010
  16. beba November 3, 2010

Leave a Reply

*

CommentLuv badge