Apa Itu Heat Transfer Printing?

Hye kawan-kawan!

Ape khabar semua ye? Hopefuly sihat-sihat belaka lah hendaknye… Saya di sini Alhamdulillah…badan ada rasa segar dan kuat skit berbanding sebelum-sebelum ni. Loya masih setia menemani diri ini. Tetapi at least saya rasa kuat skit. Ok lah tu…dari terbaring longlai je kan… 🙂

Okay, takyah merapu panjang. Straight to the point jek ya… Hari ni saya nak bagi lecture sket. Hehehe…teringin nak jadi lecturer sebenarnye…tapi tak tercapai impian saya sampai hari ni. Jadi lecturer kat blog snirik pun jadik lah…ehehe…

Okay, topic yang saya nak kongsikan bersama kawan-kawan hari ni ialah merupakan kesinambungan kepada entry yang saya post semalam iaitu mengenai business printing from home dengan menggunakan method Heat Transfer Printing Machine (HTPM).

So, untuk memberikan kefahaman yang lebih terperinci kepada kalian semua tentang business printing menggunakan kaedah HTPM nie, saya nak citer dulu APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN HEAT TRANSFER PRINTING ATAU NAMA LAINNYA HEAT PRESS.

Setelah saya buat research on this topic and for sure all the articles regarding this topic are mostly in English sources lah kan. So, dengan rajin dan gigihnya saya akan cuba sebaik mungkin untuk explain dan elaborate dalam Bahasa Melayu ya… Okay, this is the definition that i’ve found from  the web:

“The heat press is a machine used to add designs to fabric. It is used by consumers, nonprofit organizations and businesses to make T-shirts and other projectsatau dalam Bahasa Melayu mudahnye, heat press adalah merupakan sebuah mesin yang digunakan untuk mencetak corak-corak tertentu ke atas fabrik. Ianya digunakan oleh pelanggan-pelanggan, NGOs dan para peniaga yang menjalankan perniagaan T-shirt dan projek-projek yang sewaktu dengannya.

Mudahkan nak faham definisi di atas?  Meh saya panjangkan sedikit explanation di atas lagi skit supaya lebih clear :

“The heat press is a machine designed to imprint a design or graphic on fabric, such as T-shirts. It is done with the use of heat and pressure that is applied for a set period of time. The heat press can be used to put designs on coffee mugs, plates and other promotional products. There are both manual and automatic heat press machines. They are also called heat transfer machines. Digital models have opened up a new markets for putting designs on mouse pads, glass and ceramic tiles. Since 1960, they have been a big part of the fashion industry. Most heat presses have an aluminum upper heating element because this metal is a great conductor of heat. With digital technology and advancements, the heat press will continue to be an important tool to businesses in the future”.

Secara ringkasnya, perenggan di atas menerangkan APAKAH KEGUNAAN Heat Press ni. HTPM ini merupakan sebuah mesin yang direka untuk mencetak design/corak-corak tertentu atau grafik ke atas fabrik seperti T-shirt.  Mesin ini juga boleh digunakan untuk membuat cetakan pada mug, pinggan dan lain-lain produk. Mesin ini berfungsi dengan menggunakan KEPANASAN dan TEKANAN yang di setkan bagi tempoh-tempoh tertentu (mengikut jenis produk/barang). Terdapat DUA jenis heat press iaitu dalam bentuk manual dan automatik. Namun kini, HTPM model digital telah direka yang mana cetakan bukan sahaja boleh dibuat pada fabrik T-shirt, malah ianya boleh mencetak design dan grafik pada mouse pad, kaca dan juga seramik (tiles).

Okay, itulah secara ringkas dan padat penerangan tentang Heat Transfer Machine atau Heat Press. Dengan menggunakan HTPM ni kita boleh buat business printing T-shirt dan cenderamata dari rumah dengan mudah. Sebab untuk operate mesin ni sangat mudah dan tak perlu attend course atau training tertentu. Bila saya cakap business printing dari rumah, apa yang saya maksudkan ialah kita boleh menjalankan business printing secara ONLINE dan juga OFFLINE. Hanya amik tempahan dari customer anda secara online dan bila dah siap print tempahan tersebut, just poslajukan.

Business printing adalah business yang sangat menguntungkan. Saya bukan goreng je atau omong-omong kosong ye fakta ni. Selepas ini, saya akan kongsi plak dengan anda tentang bagaimana anda boleh buat duit dengan business printing dengan cara mudah DAN step-by-step untuk memulakan business printing dari rumah termasuklah perkara-perkara yang anda perlu ada untuk start business menarik dan lumayan ni okay?

Ok kawan-kawan sekelian…setakat nie dulu perkongsian saya. Kita jumpa lagi di entry yang seterusnya…. Sebelum tu, jum kita tengok contoh-contoh mesin Heat Press/HTPM yang ada di pasaran dan yang saya gunakan… Happy viewing… :)!


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
DAPATKAN UPDATE TERKINI SETIAP HARI!
"Subscribe" dan dapatkan pelbagai info, tips & panduan penting mengenai topik-topik berkaitan natural parenting, WAHM, remedi alami dan pelbagai maklumat menarik khas untuk bacaan anda.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
The following two tabs change content below.
WAHM . Natural Parenting Practitioner . Entrepreneur . Organizing Expert . KHALIFATULLAH .

14 Comments

  1. anje May 7, 2011
  2. Baju Kurung Budak May 8, 2011
    • Harlinda Halim May 13, 2011
  3. Nurull_101 May 9, 2011
    • Harlinda Halim May 11, 2011
  4. norzila July 1, 2011
    • Harlinda Halim July 1, 2011
  5. adila July 10, 2011
  6. adila July 10, 2011
    • Harlinda Halim July 10, 2011
  7. cikgu moha July 16, 2011
    • Harlinda Halim July 18, 2011
  8. masturina October 4, 2011

Leave a Reply

*

CommentLuv badge